Fibromyalgie is zichtbaar in de hersenen

Het forum waarin het voornamelijk gaat over fibromyalgie.

Moderator: Martijn

Fibromyalgie is zichtbaar in de hersenen

Berichtdoor Hester » di nov 04, 2008 12:42 pm

Hallo allemaal,

kwam dit bericht tegen op nu.nl. http://www.nu.nl/news/1821666/151/Fibromyalgie_is_zichtbaar_in_de_hersenen.html

Een nieuwe studie met hersenscans heeft uitgewezen dat er een verband is tussen afwijkingen in de bloedstroom in het brein en fibromyalgie. Deze studie kan bijdragen aan de erkenning van deze ziekte. Onderzoekers van het universitair medisch centrum in Marseille denken dat fibromyalgie gepaard gaat met een probleem met het verwerken van pijn in het hele brein. Patiënten laten een verandering in de doorstroom van bloed zien, die bij proefpersonen zonder klachten niet te zien zijn. Gebieden die verantwoordelijk zijn voor het gevoel van pijn zijn bij fibromyalgiepatiënten beter doorbloed. Hoe meer last de patiënt heeft van de klachten, hoe groter de afwijking in bloeddoorstroom. De resultaten hangen niet samen met depressie of angst.

Fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronische ziekte die gepaard gaat met pijn in de spieren en vermoeidheid. Het komt voor bij 2 tot 4 procent van de bevolking, vooral bij vrouwen. De ziekte is 'onzichtbaar', bij onderzoek vonden artsen tot nu toe geen afwijkingen.
Voor het onderzoek werden 20 vrouwen met fibromyalgie onderzocht en 10 vrouwen zonder klachten. Ze vulden vragenlijsten in over pijn, ongemak, angst en depressie. De artsen deden scans met een SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography), deze scan kan activiteiten van de hersenen vastleggen.

groetjes Hester
Avatar gebruiker
Hester
Lid
 
Berichten: 40
Woonplaats: Gouda

Keer terug naar Fibromyalgie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Advertentie