binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Het forum waarin het voornamelijk gaat over fibromyalgie.

Moderator: Martijn

binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor lesleyjr » za aug 04, 2012 3:31 pm

Goedendag

Ik wil even iets kwijt en vragen.
Mijn partner heeft sinds een paar jaar steeds meer pijn in handen (trage zenuwen worden dik rode handpalmen) voeten (crps) ook vaak verkrampingen van ledematen verkwamping haarvaten, onderrug(spondylartrose).
Nu zijn we er achter gekomen dat er 2,5 jaar geleden spondylartrose is gevonden in onderrug l5 en s1.
We zijn bij een reumatoloog geweest, we hebben hier een gesprek gehad van 5 nminuten en een lichamelijk onderzoek van 5 minuten. Toen we treug kwamen in de kamer zei de reumatoloog het is fibro. Zonder bloedonderzoek, urineonderzoek en rontgenonderzoek.
De rontgenfoto´s zijn in een ander ziekenhuis genomen en daar stond niks over in de verwijsbrief alleen spondylartrose stond er.
Er stond ook nog costodynie in wat dat betekend ook geen idee iemand misschien wel costo is latijns voor ribben
dat weet ik maar wat het in houd verder?
Nu is mijn vraag is het normaal dat er binnen 10 minuten een diagnose gesteld word ?
Want volgens mij mag dat helemaal niet op deze manier er moet toch eerst alle andere vormen van reuma uitgesloten worden toch? Voorstel was revalidatie maar hebben we gelijk afgeslagen wie zegt dat dat wel goed is wij hebben geen vertrouwen erin want vind de diagnose wel heeeeeeeeel kort door de bocht.
Wat vinden jullie hier van? alvast bedankt

groetjes lesley
13 augustus terug naar ziekenhuis reumaconsulente uitslag bloed en urine
lesleyjr
Lid
 
Berichten: 33
Woonplaats: rotterdam eo
Reumavorm: HMS en ?????

Re: binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor puntje » za aug 04, 2012 5:03 pm

Je kan altijd gaan voor een second opinion bij een andere reumatoloog. Als hij of zij het zelfde zegt, dan is het vermoedelijk zo. Ik wist het ook in een paar minuten. Je kan ook aan je huisarts vragen of ze bloedonderzoek kunnen doen. Mijn urine is trouwens nooit op reuma getest. Het bloed wel.

Een reumatoloog ziet veel mensen en kan het daardoor herkennen, hoe iets eruit ziet. In het begin was bij mij nog niks aan de gewrichten te zien, dan is pas later gekomen, toen ik wat jaren R.A. had. Op mijn foto's was in het begin niks te zien, want dat komt met de jaren. Nu is er wel wat te zien, de polsen zitten vol met artrose.

Meestal doen ze bloedonderzoek, maar in mijn geval, was er niks te zien in mijn bloed en ik heb wel R.A, mijn huisarts had ook al wat van het bloedonderzoek gedaan. Zelfs met super zware ontstekingen, was die factor nog niet hoog.

Fybro kan trouwens net zo pijn doen als R.A. De spieren zijn dan ontstoken, inplaats van het gewricht.

Vermoedelijk is het Fibro, maar je had op iets anders gehoopt. 5 minuten is voor een arts voldoende, als hij of zij goed is opgeleid. Ik weet nog dat de orthopeed die ik had toen ik een jaar of 17 was, dit was in Oosterhout. In zijn opdracht moest een leerling-orthopeed voelen aan mijn scoliose. Op de foto was het ook duidelijk zichtbaar, maar de leerling-orthopeed moest het voelen van Dokter de Lindt. Zo moest hij het leren. En die heeft echt niet 5 minuten aan mijn rug gevoeld, was op z'n hoogst een minuut, als het niet korter was. De leerling-orthopeed gaf eerst aan Dokter de Lindt aan, dat hij ook van de foto kon zien, maar het moest op die manier. Dat vond Dokter de Lindt de beste manier.
Laatst bijgewerkt door puntje op za aug 04, 2012 7:39 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis

Re: binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor dillie » za aug 04, 2012 6:59 pm

Bij mij was ook direct duidelijk wat me mankeerde. Zowel bij de huisarts als de reumatoloog. Er is wel bloed- en röntgen onderzoek gedaan. Dat was in mijn geval (r.a.) nodig om de ontstekingsactiviteit en gewrichtsschade in kaart te brengen.
Ik vind het niet raar, dat een arts snel een diagnose stelt. Als specialist is diegene daar voor opgeleid. Maar zoals puntje al aangeeft, een second opinion kan - al levert dat soms alleen maar meer vragen en onduidelijkheid op. Tip: speel dit via je zorgverzekering. Het valt niet altijd onder de dekking.
Kun je je twijfels misschien beter eerst nog eens met je huidige arts te bespreken? Een lab-testje lijkt me minder tijdrovend en kostbaar dan een second opinion.
dillie
Lid
 
Berichten: 569
Reumavorm: R.A. en artrose

Re: binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor AnnemiekV » za aug 04, 2012 7:22 pm

Wie heeft 2,5 jaar geleden de spondylartrose vastgesteld? Ook een reumatoloog destijds? Bij fibro is er helemaal niks terug te zien in bloed of op foto/ scan, zo zegt mijn reumatoloog. Bij jouw partner is dus wel al wat gevonden, dus of deze klachten samenhangen met de artrose is dus de vraag, of is er wat nieuws bij? Mijn ervaring is, dat de diagnose fibro soms erg kort door de bocht gegeven wordt. Als je gevoel zegt, dat je het er niet mee eens bent, kun je altijd verder kijken natuurlijk. Fibro klachten kunnen ook door B12 tekort komen, dus datzou dan ook nagekeken moeten worden, of de klachten niet daar vandaan komen.
AnnemiekV
Lid
 
Berichten: 1355
Reumavorm: Bechterew

Re: binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor lesleyjr » za aug 04, 2012 9:00 pm

hallo allemaal bedankt voor jullie reacties.

Toen de reumatoloog aan kwam met fibro heb ik gelijk gezegd dat ik deze diagnose niet accepteer zo lang er geen bloed urine en rontgenonderzoek gedaan is.
Ik zit zo een beetje op dit moment in dezelfde situatie alleen bij mij was er een botscan eerst gemaakt deze was 100% in orde.
Mijn reumatoloog heeft wel bloed urine onderzoek aangevraagd.
Ik zei haar ook dat we wilde weten hoe het nu met de spondylartrose is omdat dit 2,5 jaar geleden is vast gesteld door waarschijnlijk de orthopeed.
Het lijkt mij dat spondylartrose net als gewone artrose steeds erger word en misschien ook wel uitbreid? Ik kan hier alleen nog niet veel over vinden. Ik heb gezegd tegen de reumatoloog wil je als nog bloed en rontgen onderzoek doen dit was ze niet van plan we moesten het maar aannemen zoals zei zei en als het niet beviel moesten we maar naar een andere arts gaan :evil: als ik dit zo typ word ik nog steeds boos wat een .............
oja de tenderpoints heeft ze er 8 van gekneppen niet gewoon geduwd maar echt hard deed ze. en wadaarvan deden er maar 3 pijn . vandaar dat ik ook boos ben en naar onderrug is helemaal niet gekeken.
13 augustus terug naar ziekenhuis reumaconsulente uitslag bloed en urine
lesleyjr
Lid
 
Berichten: 33
Woonplaats: rotterdam eo
Reumavorm: HMS en ?????

Re: binnen 10 minuten diagnose fibro !!!

Berichtdoor puntje » za aug 04, 2012 9:21 pm

Lastig, dan zou ik als ik jouw was de zorgverzekering bellen en vragen voor een second opinion of dat mogelijk is. En dan foto's laten maken in opdracht van je huisarts, die kan dat ook aanvragen en deze kan je dan meenemen op een cd'tje. Misschien dat je dan ook aan hun kan vragen welke reumatoloog het beste is voor een second opinion, want artsen spreken elkaar niet graag tegen. Weet ik van mijn vader, die was ook arts. En vanaf kind heb ik alles kunnen zien, horen en zelf meegemaakt. Zowel positief als negatief. Het is niet altijd een pre, dat je vader arts is. Gelukkig heb ik geen problemen met de reumatoloog die mij behandeld, dus dat is super fijn. Voor mijn dieren heb ik een lieve dierenarts, daar heb ik speciaal naar gezocht. Ik hou van mijn dieren en voor hun wil ik het beste. Eentje die er is voor mijn dieren, die de tijd neemt en die ook kijkt, hoe ik het bekijk en met mijn gevoelens rekening houdt. Mijn dierenarts heeft wel ooit iets niet gezegd en dat heeft hij later ook eerlijk toe gegeven en hij heeft uitgelegd waarom. Ik was toen zo erg moe, dat ik dat er ook niet bij had kunnen hebben en achteraf snap ik het. Alles is uiteindelijk op z'n pootjes terecht gekomen. Met mijn huisarts kan ik ook altijd goed praten en dat is ook belangrijk.

De leukste arts was mijn kinderarts Dokter Steenhuizen in het Pasteurs Ziekenhuis in Oosterhout, vroeger heb ik namelijk bronchitis gehad, eczeem (van de bronchitis en de eczeem daar ben ik overheen gegroeid, dus daar heb ik al heel lang geen last meer van) en daarvoor ging ik denk ik naar de kinderarts en dan kreeg ik in die tijd altijd een snoepje en mocht je een tekening geven, dus dat vond ik super leuk. Ik heb ook een keer een pijnlijke behandeling als kind gehad en toen was deze kinderarts erbij en ik weet nog dat ik dat super fijn vond, ookal rolde de tranen over mijn wangen, ik was denk ik rond de 6 jaar. Ik heb hem rond mijn 17 jaar nog een keer telefonisch gesproken vlak voor zijn pensioen. En dat was een leuk gesprek.

Over negatieve dingen schrijf ik liever niet, maar ik heb ze wel meegemaakt. En het enige wat je kan doen is vooruitkijken en proberen er niet aan terug te denken, ookal is het moeilijk.

Een ding ga googlen voordat je een afspraak met een andere reumatoloog maakt, kijk of deze persoon bij je past en hoe hij of zij iemand behandelt. Kijk na de recensies die bijv op med gids of zorgkaart Nederland staan. Daar heb je ook wat aan. Vergelijk hem een andere arts die je misschien ooit heeft geholpen. Ik hoop dat je eruit komt.

De b-12 zou ik als ik jouw was, ook door je huisarts laten controleren, is het niet goed, dan kan je het bij laten spuiten. Ik zelf heb ook een te kort en dat wordt bijgespoten en daarvan krijg ik meer energie.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis


Keer terug naar Fibromyalgie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Advertentie