homeopathie

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

homeopathie

Berichtdoor jeanny » wo jan 23, 2013 1:06 pm

Hallo,

Ben nieuw op dit forum en heb al veel gelezen over ervaringen van anderen. Ben 37 jaar en heb inmiddels 1,5 jaar diagnose reuma. Op dit moment gebruik ik 1x per week 25 mg mtx en dagelijks 4x 500mg sulfasalazine. Als het nodig is heb ik meloxicam als pijnstiller. Heel graag wil ik stoppen met mtx omdat ik daar weinig goeds over lees. Is er iemand die goede ervaringen heeft met homeopathie in het algemeen of het homeopathische geneesmiddel ledum ?
jeanny
Lid
 
Berichten: 265
Reumavorm: ra

Re: homeopathie

Berichtdoor annelies65 » di feb 26, 2013 11:12 pm

Beste Jeanny,
Omdat niemand nog heeft gereageerd wil ik graag toch even wat zeggen. Jij hebt, net als ik, een aandoening die ernstige schade kan aanrichten in alle gewrichten van je lichaam. Door deze ziekte werden mensen vroeger op den duur bijna altijd gehandicapt, vaak leden ze dagelijks vreselijk veel pijn. Misschien heb je zelf weleens mensen gezien op de polikliniek die de ziekte al dertig jaar geleden kregen; vergroeide handen, talloze operaties ondergaan. Sinds 10, 15 jaar zijn er medicijnen die deze ziekte afremmen en soms zelfs helemaal stoppen. Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en het hoe en waarom van RA en aanverwante ziektes, en er wordt ook veel vooruitgang geboekt, maar medicijnen hebben altijd óók een nadeel (bijwerking), en geen mens is precies hetzelfde, dus kan het lang zoeken zijn naar de juiste behandeling...
Maar homeopathie is géén alternatief. De grondlegger van deze theorie (Samuel Hahnemann) leefde 200 jaar geleden, toen het bestaan van bacteriën nog onbekend was, laat staan dat men iets wist van het immuunsysteem, en hoe dat ook lichaamseigen eiwitten kon gaan aanvallen...Zijn 'onderzoek' bestond uit het geven van een middel aan 1 persoon, en deze persoon moest dan alles opschrijven wat hij na inname voelde. Dit was dan volgens hem de 'werking' van het middel. Omdat sommige middelen giftig waren en dus mensen ernstig ziek maakten, begon hij met zijn verdunningen.
Begrijp me niet verkeerd, deze man was zijn tijd ver vooruit, maar hij zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist dat iemand met een echte ziekte waar in deze tijd echte medicijnen voor zijn, zijn door de wetenschap achterhaalde middelen zou gebruiken.
Ik denk dat het het verstandigst is de adviezen van je reumatoloog op te volgen, en al je twijfels aan hem/haar voor te leggen. Als je niet goed met hem/haar kan praten of je vindt dat er niet geluisterd wordt, kun je eventueel ook vragen of je kunt worden doorverwezen naar een andere reumatoloog.
Als laatste wil ik nog zeggen dat je soms ook aan een medicijn went als je het wat langer slikt.
Ideaal wordt het nooit, maar de gevolgen van RA zijn op den duur echt vele malen erger.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Sterkte ermee!
annelies65
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: RA

Re: homeopathie

Berichtdoor speets » wo feb 27, 2013 3:03 pm

Dat is een helder verhaal Annelies :D
Zelden heb ik zo duidelijk en afdoende uitgelegd gezien waarom homeopathie op zijn zachtst gezegd een achterhaalde en in veel gevallen onwerkzame 'therapie' is..

Overigens kan ik me je vraag heel goed voorstellen, Jeanny. Ik worstel ook met weerstand tegen die giftige reguliere middelen en ik hoop dat ik een 'licht geval' ben en dat ik er met een beetje geluk zonder medicijnen mee oud kan worden.

Ik lees overal dat je in een vroeg stadium moet beginnen met medicijnen, maar ik zou zo graag willen weten hoe groot het percentage mensen is voor wie dat ook werkelijk nodig is en hoeveel mensen ook zónder medicijnen redelijk functioneren.
Ik neem aan dat ook de ernst van de reuma per persoon verschilt en je het ook in lichte mate kan hebben, net als hooikoorts en eczeem enzo. Dat zal toch wel al lang onderzocht zijn??
Als ik zou weten dat de kans dat ik ernstige deformaties/beperkingen krijg bijvoorbeeld 5 of 10 of voor mijn part 25% is, dan wil ik zelf beslissen of ik reguliere medicijnen ga slikken of niet.
Kan iemand daar iets over zeggen? (over dat percentage bedoel ik :ewink: )
Avatar gebruiker
speets
Lid
 
Berichten: 117
Reumavorm: HMS + AP

Re: homeopathie

Berichtdoor Hermione » wo feb 27, 2013 6:45 pm

Ik vind ook de reactie heel netjes en goed verwoord. Het enige wat ik daar nog wel aan toe wil voegen is, dat veel winkels een hele hoop producten verkopen onder de noemer Homeopathie, die daar niet thuis horen. Als je het hebt over homeopathische middelen, dan heb je het over de verdunningen. Dan moet je daar ook een verdunningscode op het etiket kunnen lezen, bijv. met een D o.i.d. Maar bijv. middelen van de kruidengeneeskunde staan ook onder die noemer, en hebben daar niets mee te maken. Niet dat ik persoonlijk geloof dat die iets kunnen uithalen tegen gewrichts- of peesontstekingen, maar ik noem dit om het onderscheid duidelijk te maken.
Zo heb je bijv. Calendula-crèmes, die prima helpen tegen de jeuk bij waterpokken. Staat bij de Homeopathische middelen, hoort bij kruidengeneeskunde. Het verschil zit 'm in de ingrediënten. Bij homeopatische middelen koop je vaak een flesje alcohol met de kans op 1 molecuul van de stof die op de verpakking staat, bij kruidengeneeskunde koop je een potje met creme met daarin zoveel procent van bepaalde kruiden/ planten e.d. met een bepaalde werking.


speets schreef:Ik neem aan dat ook de ernst van de reuma per persoon verschilt en je het ook in lichte mate kan hebben, net als hooikoorts en eczeem enzo. Dat zal toch wel al lang onderzocht zijn??
Als ik zou weten dat de kans dat ik ernstige deformaties/beperkingen krijg bijvoorbeeld 5 of 10 of voor mijn part 25% is, dan wil ik zelf beslissen of ik reguliere medicijnen ga slikken of niet.
Kan iemand daar iets over zeggen? (over dat percentage bedoel ik :ewink: )


Hier wil ik ook graag op reageren. Ik heb vorig jaar veel gelezen over reuma, en dan met name over RA, bechterew en AP, en Tietze. Ik heb het dan ook over een groot aantal wetenschappelijke studies, die ik opzocht in de universiteitsbibliotheek. Wat mij daarin opviel, is de weinige echte inhoudelijke kennis, die er in de medische wereld is t.a.v. de genoemde reumasoorten. Ik vond het best wel schokkend! Na zoveel jaar onderzoek!! Niet echt kennis van de oorzaken en de triggers die deze ziekten laten ontstaan, niet echt kennis hoe deze ziekten bij verschillende mensen kunnen beginnen en verder woekeren, weinig kennis hoe het ontstaan te herkennen. Dus wel in onderzoeken roepen hoe belangrijk vroegdiagnostiek is, maar daar zijn vervolgens geen duidelijke richtlijnen voor, en dus komt dat in de klinische praktijk (die vaak al een jaar of 15 achterloopt op het onderzoek) maar moeizaam van de grond.
Het klopt inderdaad dat deze ziekte niet bij iedereen even agressief te werk gaat, maar wat dat dan veroorzaakt binnen of buiten een patiënt, of het bijv. uitmaakt of je man of vrouw bent, wat de erfelijke factoren daar precies voor rol inspelen, voeding, leefgewoontes, enz. enz. enz. daar is gewoon geen echte kennis over te vinden!

Dat dus :) Als iemand een artikel heeft gelezen, en hier kan posten, waar wèl kennis van de genoemde dingen in vermeld staat (en dan heb ik het over echte bruikbare informatie, niet van die bladiebla die de kern toch niet echt raakt), dan hou ik me aanbevolen!!

met hartelijke groeten,
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: homeopathie

Berichtdoor speets » wo feb 27, 2013 8:13 pm

Hermione schreef: Bij homeopatische middelen koop je vaak een flesje alcohol met de kans op 1 molecuul van de stof die op de verpakking staat, bij kruidengeneeskunde koop je een potje met creme met daarin zoveel procent van bepaalde kruiden/ planten e.d. met een bepaalde werking.

Helemaal mee eens!
De kruidengeneeskunde bestaat al sinds mensenheugenis en zelfs dieren eten kruiden ter zelfmedicatie.
Wat weer niet wil zeggen dat elk kruidenmiddeltje werkzaam is en de fabrikanten van drogisterijartikelen en aanverwante verdienen grof geld aan onze goedgelovigheid.
Maar kruiden kunnen zeker waardevol zijn bij bepaalde aandoeningen.
Bijvoorbeeld: je kunt dure zalfjes kopen met Aloë Vera of honing. Maar je kunt beter een plantje kopen (of bij mij komen halen 8) ) of een potje honing. Werkt net zo goed en kost bijna niets.

Sorry, beetje off topic, maar toevallig een stokpaardje van me :roll: .
Avatar gebruiker
speets
Lid
 
Berichten: 117
Reumavorm: HMS + AP

Re: homeopathie

Berichtdoor zeeuws meisje » wo feb 27, 2013 10:58 pm

en misschien nog wel even goed te vermelden dat MTX een van de oudere reumamedicijnen is, waar heel erg veel mensen enorm veel baat bij hebben (gehad) en waarvan sommigen helaas heel veel bijwerkingen hebben. Er is erg veel kennis en ervaring mee opgedaan, en op internet lees je meestal alleen maar de slechte ervaringen
Natuurlijk is het niet fijn om dit soort medicijnen te moeten gebruiken. Maar met de medicatie heb je over het algemeen nog een redelijk goed leven (uitzonderingen daargelaten).
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: homeopathie

Berichtdoor puntje » do feb 28, 2013 12:26 am

Gewoon om een ander medicijn vragen als mtx niet goed aanvoelt. Elk medicijn heeft bijwerkingen van klein tot groot. Ik zelf hoef geen mtx is meer, want dat werkte niet bij mij en ik had altijd koortslippen en sinds ik dit niet meer spuit heb ik bijna nooit meer een koortslip.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis

Re: homeopathie

Berichtdoor jeanny » wo maart 06, 2013 10:27 pm

bedankt voor de reacties. ik ben bij een homeopaat geweest en het heeft mij niet geholpen.(moest het toch proberen) De mtx werkt ook niet echt zoals het zou moeten, de pijn blijft. Nu heb ik geen reumafactor en een kleine verhoging van crp en bezinksel (als ik dat van andere lees schrik ik )Daarom dat ik zo'n weerstand heb tegen de mtx (en ik hier waarschijnlijk ook mee ga stoppen) en kijken hoe dat gaat. Mtx zou na ongeveer 7 weken moeten gaan werken is me verteld.De volgende stap voor mij zou volgens de specialist enbrel zijn maar daar moet ik nog eens goed over nadenken.Intussen maar doorstrompelen met een pijnstillertje.
Groetjes Jeanny
jeanny
Lid
 
Berichten: 265
Reumavorm: ra

Re: homeopathie

Berichtdoor adeb » do maart 07, 2013 9:52 pm

Ik ben ook gestpt met MTX, ik was er zo ziek van ... ook mijn waarden zijn redelijk laag, en fotos wijzen nog niet op beschadigingen

wat de toekomst brengt, dat zien we dan wel weer maar de MTX had meer effect op mijn even dan de reuma tot nu toe

en hoor zoveel over nieuwe behandelmethoden,hopelijk zijn die doorontwikkeld tegen de tijd dat ik het nodig heb

heb ook homeopathie geprobeert, het was voor mijn energielevel wel goed, maar tegen de reuma deed het niets
adeb
Lid
 
Berichten: 131
Reumavorm: artritus

Re: homeopathie

Berichtdoor jeanny » do maart 07, 2013 11:17 pm

Adeb homeopathie doet inderdaad niet voldoende,maar het is het proberen waard . Steunzolen (tip via dit forum) werken wel.geeft rust en je hebt minder pijn.ik heb ook nog geen beschadigingen en ga dus ook stoppen met mtx. Moet er wel bij zeggen dat ik blij ben dat de medicijnen zoals mtx bestaan en we er gebruik van kunnen maken.
jeanny
Lid
 
Berichten: 265
Reumavorm: ra

Re: homeopathie

Berichtdoor adeb » vr maart 08, 2013 2:08 pm

Wat voor mij wel prettig is dat mijn energielevel wel omhoog ging
minder moe en meer fut om dingen te gaan doen

Uiteraard is het goed dat die middelen bestaan, en als ik op een punt kom dat ik ze echt nodig heb, zal ik ze zeker nemen,maar was nu 4 van de 7 dagen een zombie , en dat was het me niet waard, In Spijkenisse zit een schoenenspeciaalzaak welke de zooltjes in je schoenen passend maakt, daardoor kun je ieder soort schoen gewoon aan,want met de zooltjes van een orthopeed werd mijn schoenenkeuze enorm beperkt, en tja, vrouwen en schoenen he :-)
Nu zoek ik een leuke schoen uit (uiteraard verkopen ze alleen de betere merken) en hij maakt ze passend aan mijn voet voor optimale ondersteuning
adeb
Lid
 
Berichten: 131
Reumavorm: artritus


Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten

Advertentie