Helpt een dieet?

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

Helpt een dieet?

Berichtdoor Lis » do aug 21, 2014 9:27 pm

Heeft iemand misschien enige ervaring met een dieet?
Een tijdje geleden schreef ik hier dat ik door omstandigheden gestopt ben met Methotrexaat. Ik heb reumatoïde artritis (met sterk positieve anti-ccp). De laatste tijd heb ik weer veel last van ontstekingen, vooral in handen en voeten.

Omdat iedereen het altijd over voeding heeft, wilde ik graag uitproberen of met een dieet de ontstekingen verdwijnen. Ik volg sinds drie weken het reuma dieet van dr Bircher Benner. Hierin heb ik nog dingen aangescherpt. Zo eet ik geen tarwe en geen suiker meer. Hooguit 1x per dag wat zuivel (biogarde) en max 2 speltboterhammen. Voornamelijk dus groente, fruit en aardappelen.
Nu, na drie weken merk ik dat ik wel iets meer energie heb, maar de ontstekingen zijn nog hetzelfde.

Is er hier misschien iemand die ook RA heeft met positieve anti-ccp, bij wie een dieet geholpen heeft, en na hoeveel tijd kan ik een verbetering verwachten?
Oja, ik slik nog wel 3 Sulfasalazine per dag.
Lis
Lid
 
Berichten: 239
Reumavorm: RA

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lalage » do aug 21, 2014 10:00 pm

Ik eet meestal veganistisch, maar als ik een keer slagroom of kaas eet, dan vlammen de ontstekingen in mijn voeten de volgende dag erg op. Dus ik heb een sterk vermoeden dat zuivel invloed heeft op mijn reuma. Verder zou het kunnen zijn dat tomaten ook invloed hebben, maar dat weet ik nog niet zeker. Het kan per persoon sterk verschillen waar je gevoelig voor bent en ik moet dat nog een keer uitzoeken...
Hieronder staat een top 10 van voeding die artritis kan triggeren. Het komt uit hoofdstuk 5 van 'Foods that fight pain' van Neal Barnard. Hij adviseert om deze dingen vier weken lang te vermijden en dan één voor één toe te voegen, zodat je kunt merken of het invloed heeft. Dit is een vorm van een eliminatiedieet. Hij adviseert ook om vlees, zuivel en eieren sowieso helemaal weg te laten.

1. Dairy products*
2. Corn
3. Meats**
4. Wheat, oats, rye
5. Eggs
6. Citrus fruits
7. Potatoes
8. Tomatoes
9. Nuts
10. Coffee

* All dairy products should be avoided: skim or whole cow’s milk,
goat’s milk, cheese, yogurt, etc.

** All meats should be avoided: beef, pork, chicken, turkey, fish, etc.

Mocht je het hele hoofdstuk willen lezen, stuur me dan even een berichtje met je mailadres.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor marielle261175 » do aug 21, 2014 10:40 pm

Hoi Lis

Ik volg al ruim 3 jaar een dieet en ik voel me prima. Daarnaast gebruik ik ook nog wel medicatie (MTX), maar als ik mijn dieet meer dan een week te veel los laat, merk ik dat gelijk aan mijn gewrichten. Ik weet dus zeker dat het dieet "iets doet".
Ik heb dit dieet van de osteopaat gekregen (waar ik ook nog steeds regelmatig naar toe ga) en heeft zeker overeenkomsten met wat Lalage schrijft. Het belangrijkste is het laten staan van suiker, koffie, varkensvlees en alcohol. Daarnaast zo min mogelijk zuivel en beperkt gluten. Ook tomaten staan in het rijtje van de "do'nts.
In het begin vond ik het erg pittig, maar inmiddels ben ik er aan gewend en moet ik ook zeggen dat ik het wat makkelijker los durf te laten. Dus van helemaal nooit een ijsje of taartje of wijntje, naar af en toe bij een feestje.
Ik merkte in de eerste 2 weken al vermindering van mijn klachten en ik denk dat ik na zo'n 3 maanden helemaal klachtenvrij was. Af en toe voel ik nog weleens iets, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben!

Als je wilt, kan ik je het dieet wel toesturen hoor.

Groetjes Marielle
marielle261175
 

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor afina » do aug 21, 2014 11:46 pm

Ieder lichaam reageert anders, maar ik geloof zeker dat het eten/ drinken, of juist niet, van bepaalde voedingsmiddelen effect kan hebben. Het is alleen wel eens een puzzel wat er nou voor jou werkt...ons lichaam is ( soms helaas ) geen voorgeprogrammeerde machine.

En soms mag je dingen weer niet laten staan vanwege een andere aandoening....
There are things we don't want to happen, but have to accept...things we don't want to know, but have to learn...and people we can't live without, but have to let go...
Avatar gebruiker
afina
Lid
 
Berichten: 253
Woonplaats: Opperdoes
Reumavorm: reuma psoriatica en

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lis » vr aug 22, 2014 7:15 am

Dank voor jullie reacties. Er zijn zoveel meningen over wat je wel of niet zou kunnen eten. Als ik ieders advies zou opvolgen, zou ik helemaal niets meer kunnen eten. Daarbij heb ik niet echt het idee dat ik ergens allergisch voor ben. Ik heb een positieve anti-ccp, dus aantoonbare antistoffen in mijn bloed, dat is de oorzaak van de ontstekingen en niet een allergie. Hebben jullie dat ook of een andere reumavorm?

De zuurbase balans van mijn lichaam speelt misschien wel een rol. Helaas zijn in de zuurbase diëten de meningen ook verdeeld. Dat is de reden dat ik gekozen heb voor een zuurbase dieet volgens Bircher Benner, toegespitst op reuma.
In een zuurbase dieet zijn tomaten, aardappelen en citrusvruchten en bepaalde noten juist wel heel goed. Als ik dit ook niet meer kan eten, denk ik dat ik toch bepaalde voedingsstoffen ga missen. Dan kan ik alleen nog maar een aantal groente en fruitsoorten nemen en wat zaden.

Als ik jullie zo hoor zou ik toch wel binnen enkele weken resultaten kunnen verwachten? Ik kan nog proberen de biogarde yoghurt die ik af en toe neem en boter ook te laten staan. Als dat ook niet helpt zou ik het niet meer weten...
Lis
Lid
 
Berichten: 239
Reumavorm: RA

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lalage » vr aug 22, 2014 8:30 am

Juist omdat het zo lastig is, wil ik hierover een keer advies vragen van een arts die gespecialiseerd is in voeding. Maar dan wil ik eerst stabiel zijn qua medicijnen. Voor nu heb ik gekozen om het advies van mijn reumatoloog te volgen en een biological te gebruiken. Ik hoop echter in de toekomst de moed te verzamelen om een keer een eliminatiedieet te gaan doen en dan hoop ik minder medicatie nodig te hebben.
Lis, rechts naast elk bericht kan je zien welke reumavorm de auteur heeft, handig :)
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor vrolijkmeisje » vr aug 22, 2014 11:00 am

Ik eet ook grotendeels veganistisch, maar heb niet de indruk dat mijn lichaam sterk reageert als ik een keer kaas nuttig (iets waar ik het snelst mee smokkel).
Kaas zou wel heel erg af te raden zijn, omdat het ontstekingsbevorderend zou zijn.
Ik heb een tijdje bijgehouden wat ik ongeveer had gegeten, wat ik had gedaan in de hoop een patroon te ontdekken. Steeds vaker liet ik het achterwege om dingen te noteren, maar het zou goed zijn om eens opnieuw een poging te doen.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor marielle261175 » vr aug 22, 2014 6:38 pm

Je hebt gelijk hoor dat je je aan 1 dieet gaat houden. Ik ben een poosje ook naar een homeopaat geweest en daar kreeg ik ook voedingsadviezen van. Deze kwamen niet volledig overeen met het dieet van de osteopaat. Op een gegeven moment had ik ook het idee dat ik niets meer mocht eten. Omdat het geen duidelijke verbetering opleverde, ben ik met de homeopaat gestopt.

Als ik zondig, merk ik het het snelst als ik alcohol drink. Na een avondje doorzakken op een feestje, merk ik dat echt binnen 48 uur. Daarna zijn suikers en zoetigheid niet zo'n succes, maar dat merk ik meestal pas na 1-2 weken zondigen (afhankelijk van hoeveel ik gebruik). Al het andere is niet zo opvallend!

groetjes
marielle261175
 

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lis » za aug 23, 2014 10:08 am

Dank voor jullie reacties.

Gisteren vlamden de ontstekingen weer hevig op. Het lijkt me toch sterk dat het kleine beetje zuivel dat ik gebruik, zo'n groot effect kan hebben. En het lijkt me wel duidelijk dat het dieet niet helpt, kan me voorstellen dat ik nog geen verbeteringen zou kunnen zien, maar verslechteringen toch ook niet?

Ik denk dat ik toch maar weer naar de reumatoloog moet voor een prednisonkuur en sterkere medicijnen, want als er niet snel verbetering komt is er grote kans dat mijn vingers gaan vergroeien en dat wil ik ook niet. Dan kan ik in mijn dieet ook weer wat soepeler zijn en gewoon met mijn gezin mee-eten. Tja het is een teleurstelling maar ik heb het in elk geval geprobeerd. En ik blijf natuurlijk wel supergezond eten!
Lis
Lid
 
Berichten: 239
Reumavorm: RA

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lalage » za aug 23, 2014 1:40 pm

Inderdaad LIs, je wilt geen onherstelbare gewrichtsschade en dan mogen we dankbaar zijn dat er medicijnen beschikbaar zijn die de ontstekingen kunnen remmen. Ik hoop stiekem wel dat gezond eten kan zorgen dat ik minder medicijnen nodig hebt, als ziet het daar nu nog niet naar uit...
Succes bij de dokter!
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor diane » zo aug 24, 2014 9:07 pm

Humm ik heb mijn hele leven heel weinig tot niets geen zuivel gegeten omdat ik het gewoon weg niet lekker vind maar heb wel RA
Ben gestopt met koffie en let op de suikers en heb het idee dat het werkt.

Groetjes Diane
diane
Lid
 
Berichten: 15
Reumavorm: atritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor diane » zo aug 24, 2014 9:08 pm

Humm ik heb mijn hele leven heel weinig tot niets geen zuivel gegeten omdat ik het gewoon weg niet lekker vind maar heb wel RA
Ben gestopt met koffie en let op de suikers en heb het idee dat het werkt.

Groetjes Diane
diane
Lid
 
Berichten: 15
Reumavorm: atritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lalage » di aug 26, 2014 7:27 am

hier een video (wel Engels gesproken) over een jonge vrouw die RA heeft en een eliminatiedieet probeerde:
https://www.youtube.com/watch?v=zsI81EjJiDY

kort samengevat: voedsel kan veel invloed hebben, maar het is een speurtocht om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt...
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor marijkezeebregts » di aug 26, 2014 9:42 am

Nou een dieet helpt echt niet hoor. Het ontzeggen van dingen is in jouw geval niet handig omdat je als chronisch zieke juist gezond moet eten. Tarwe en andere granen horen in een gezonde voeding. Margarine op brood ook, na twee jaar geen margarine had ik een vitamine d gehalte van elf. Veel te laag. Bijna dodelijk laag. Ik mocht aan de vitamine d druppels en mijn dokter heeft me gelast geen rare dieten meer te volgen maar te eten wat lekker is, matig, en gezond. Suiker heeft niemand nodig!
Marijke. Skeptisch en anti kwakzalverij. Altijd.
Avatar gebruiker
marijkezeebregts
Lid
 
Berichten: 46
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Helpt een dieet?

Berichtdoor Lis » di aug 26, 2014 11:06 am

Dus jij hebt er ook ervaring mee Marijke?
Ja eerlijk gezegd heb ik nu mijn 'buik vol' van diëten. Gisteren kon ik niet eens meer lopen van de ontstekingen.
Vrijdag ga ik naar de reumatoloog, en het klinkt misschien raar, maar ik verheug me gewoon op een flinke dosis Prednison en nieuwe medicijnen.
Lis
Lid
 
Berichten: 239
Reumavorm: RA

Volgende

Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 18 gasten

Advertentie