RA-dieet volgens Clint Paddison

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Lalage » za sep 03, 2016 12:05 pm

Omdat mijn RA met medicijnen niet onder controle valt te krijgen (althans, de afgelopen drie jaar is dat nog niet gelukt) ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik heb hier al eerder geschreven over verbetering van mijn toestand door mijn dieet aan te passen. Dat ging de goede kant op, maar nog niet helemaal. Daarom ben ik nu een echt eliminatiedieet begonnen, geïnspireerd door Clint Paddison. Hij heeft zelf RA en is al een tijdje helemaal van de medicijnen af. Dat klinkt ongelooflijk, maar hij heeft al veel volgers en ook in Nederland hebben mensen hier succes mee:
http://boekjeopen.reumafonds.nl/verhalen/danny-preil-er-is-hoop-6c5cbed879

Het heeft voor mij een tijd geduurd voordat ik hieraan toe was, want het is echt even afzien, maar ik heb al zo vaak ervaren dat voeding grote invloed kan hebben op reuma. Ik hoop nu te ontdekken wat voor mij het ideale dieet is en welke zaken ik moet vermijden. Overigens heeft Clint Paddison ook aandacht voor leefstijl, waaronder bewegen en ontspannen.

Ik zou zeggen: onderzoek het eens en wie weet levert het wat op.
Lalage
Lid
 
Berichten: 568
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Wrenchman » za sep 03, 2016 1:34 pm

Heel veel succes hiermee en hopelijk boek je maximaal resultaat. Ik ben benieuwd of je iets vindt wat voor jou een trigger blijkt.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 841
Reumavorm: SOLK

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Hermione » za sep 03, 2016 5:43 pm

Geen idee hoe zijn dieet in elkaar steekt, maar zoiets is, mits je geen tekorten oploopt, zeker het proberen waard. Ik heb in het verleden een eliminatie en provocatie-dieet gevolgd bij een gespecialiseerde diëtiste (voor voedselintoleranties- en allergieën). Vijf jaar lang gedaan, hielp helaas niets. Toen kwam eindelijk mijn diagnose sarcoïdose en heb ik de dag erop mijn dieet overboord gekiept.
Het enige wat ik eraan overgehouden heb, is dat ik nu weet dat ik intolerant ben voor een paar dingen. Bijv. rucola, daar krijg ik blaasjes van in mijn mond, en schaal- en schelpdieren, daar krijg ik van die jeukende bultjes van overal.

Maar zoals ik al zei, het is het proberen waard. Er zijn mensen, die ontstekingen krijgen door hun intoleranties.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo sep 04, 2016 12:41 pm

Het lijkt me zo'n klus om uit te zoeken welke invloed voeding op je ziekte/gezondheid heeft. Er zijn per dag ook zo veel andere dingen die een invloed kunnen zijn; iets te veel belast, voor sommige mensen; het vochtiger weer. Als je het geduld er voor hebt is het een goed idee.
Ik sprak gisteren nog iemand wiens moeder eindelijk haar darmklachten enigszins onder controle kreeg door bepaalde aanpassingen te doen in haar voeding. Eindelijk kon ze weer eens van huis en dat na slechts een paar weken aangepast dieet.
Ik las net een stukje van het blog van Danny Preil (uit je link) en mij schiet dan ook te binnen dat mijn reuma in 1998 zeer ernstig en invaliderend is geweest. Ik kon niets meer. In 1999 ging het weer beter en in de jaren daarna heb ik de medicatie (mtx en salazopyrine) afgebouwd naar 0. Negen maanden nadat ik was gestopt ging het weer helemaal mis, en zat ik weer met heel veel ontstoken gewrichten.
Mijn toenmalige reumatoloog heeft wel eens gezegd: Misschien is je reuma rustig geworden door de medicatie, maar misschien was ie anders ook wel weer rustig geworden. We zullen nooit met zekerheid weten waardoor je reuma weer rustig werd.
Van 2004 tot een paar jaar geleden is mijn reuma (met opnieuw steeds minder medicatie) rustig geweest. Toen begonnen mijn polsen/handen te ontsteken. Sinds ongeveer 2007 eet ik beduidend gezonder (veel meer vers, en veel groente), sinds 2010 eet ik geen dieren, sinds enige tijd laat ik ook zuivel en melk zo veel mogelijk staan. Zal dit een gunstig effect hebben op mijn redelijk rustige ziekte? Ik wil het graag geloven, omdat ik denk dat het sowieso een gezonde leefwijze is.
Ik vind het zo'n lastige materie...
Ik ben heel benieuwd wat je wijzer zult worden Lalage. Je eet volgens mij al heel gezond, daarom ben ik des te benieuwder!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1116
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Lalage » zo sep 04, 2016 8:43 pm

@vrolijkmeisje het is ook niet voor niets dat ik hier al zo'n tijd mee bezig ben... maar ben erg gemotiveerd en merk snel resultaat. Het is nu dag vijf en de ontstekingen in mijn vingers zijn alweer een stuk minder, ze zijn alleen 's ochtends nog een beetje dik. Mijn voet doet nog een beetje pijn en bovendien is die moeilijker zelf te beoordelen. Overigens maakt het weer voor mij niets uit: ik heb zware ontstekingen gehad bij 30 graden en goede periodes in februari.
Lalage
Lid
 
Berichten: 568
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Lalage » za sep 24, 2016 8:49 am

Hallo allemaal, ik wil toch even melden dat het dieet niet heeft opgeleverd wat ik wilde :( Ik denk dat het ook met stress te maken heeft. Nu toch maar weer aan nieuwe medicatie, helaas.
Overigens blijf ik ervan overtuigd dat voeding veel invloed heeft, dus ik zal wel gezond blijven eten (vegan zonder olie).
Lalage
Lid
 
Berichten: 568
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Wrenchman » za sep 24, 2016 12:13 pm

Lalage schreef:Hallo allemaal, ik wil toch even melden dat het dieet niet heeft opgeleverd wat ik wilde :( Ik denk dat het ook met stress te maken heeft. Nu toch maar weer aan nieuwe medicatie, helaas.
Overigens blijf ik ervan overtuigd dat voeding veel invloed heeft, dus ik zal wel gezond blijven eten (vegan zonder olie).

Jammer dat het je niet het gewenste resultaat heeft gebracht. Bedankt voor het delen!
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 841
Reumavorm: SOLK

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Lis » do sep 29, 2016 4:20 am

Hoi Lalage, ook ik heb van alles geprobeerd qua dieten.
Nu ben ik voor het eerst sinds 7 jaar ontstekingsvrij door tocilizumab (Roactemra).
Ik eet nu weer gewoon alles, behalve vlees, ik ben al 25 jaar vegetariër. Voeding heeft dus geen effect op mij, ook al wilde ik dat altijd graag geloven. Overigens heel fijn om weer gewoon alles te kunnen eten. Voor jou is er vast ook een passende biological.
Lis
Lid
 
Berichten: 239
Reumavorm: RA

Re: RA-dieet volgens Clint Paddison

Berichtdoor Lalage » do sep 29, 2016 8:13 pm

Hoi Lis, toevallig ga ik binnenkort ook met toci starten. Jouw berichtje geeft me hoop, dankjewel!

Overigens is het ethische aspect (milieu en dieren) ook een reden voor mij om vegan te eten. En ik heb gemerkt dat melk mijn reuma erger maakt. Dus ik blijf geloven dat voeding invloed heeft, ook al valt het resultaat soms tegen.
Lalage
Lid
 
Berichten: 568
Reumavorm: reumatoïde artritis


Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 6 gasten

Advertentie