RA en vitamines

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

RA en vitamines

Berichtdoor judy87 » za apr 29, 2017 11:34 pm

Hallo allemaal,

Ik heb officieel sinds 2006 RA, na sufasalazine ben ik nu overgegaan sinds 2010 op Simponi.(van Enbrel kreeg ik uitslag en zwelling op mijn been)Ik heb een tijd de TNF gecombineerd met MTX, maar ik ben nu al een tijd gestopt met de MTX. Na lange vermoeidheidsklachten en spierkrampen heeft mijn huisarts mij vorig jaar laten prikken op vit B12, die was veel te laag, na een stootkuur is die weer omhoog gebracht, en gebruik ik nu 1x per 3 maanden een b12 injectie. Maar de vermoeidheidsklachten zijn nog niet weg. Bij de reumatoloog wordt alleen maar gezegd 'ach dat hoort erbij'. Ik ben weer terug gegaan naar de huisarts en nu blijkt dat ook mijn Vitamine D te laag is. Ik moet vrijdag op spreekuur komen en krijg ik pillen voor die vitamine D. Nu lees ik dus online dat een lage vit B12 en vit D ook een oorzaak kan zijn van RA. Nu heb ik toch wel heel veel vragen, is dit toeval, of hebben meerdere mensen met RA (en of Simponi) hier last van? Komt dit door de medicijnen, en kan het zijn dat ik dan alle vitamines en mineralen slecht opneem? Ik vindt het jammer dat er bij de reumatoloog zo weinig informatie wordt gegeven over voeding en vitamines, wat toch wel na mijn idee een groot deel met elkaar te maken heeft. Het is 'hier zijn je medicijnen, en ik zie je weer over een half jaar terug..'
judy87
Nieuw lid
 
Berichten: 1
Reumavorm: RA

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Wrenchman » za apr 29, 2017 11:51 pm

Hoewel ik geen R.A. heb, heb ik wel ervaring met Vitamine D.

Mijn waardes waren ook laag en daarom werd ik aan de calcichew gezet door de reumatoloog. Om het effect daarvan te kunnen bepalen werd ik voor 3 maanden weggestuurd, zodat mijn lijf de waarde kon opbouwen. Bij mij hielp het niet qua klachten. Wel slik ik nog steeds Vitamine D, maar dan van de Kruidvat. Dat is goedkoper dan de apotheek, mits je je eigen risico sowieso al verbruikt.

Meer over Vitamine D kun je hier lezen. Niet zomaar heel veel gaan gebruiken, want dat is ook niet goed.

Overigens denk ik niet dat het een oorzaak kan zijn, eerder een trigger. Het is niet zo dat wanneer je nooit buiten komt en nooit vis eet je gelijk met R.A. beloond wordt. Het is een defect aan je auto-immuunsysteem.

Sterkte met het ingeregeld krijgen van je medicijnen, vitaminen en mineralen.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Hermione » zo apr 30, 2017 12:13 pm

ik slik o.a. maagbeschermers en mtx, en daarvan is bekend dat ze de opname van veel vitamines en mineralen beperken. Binnen notime zat ik te laag met o.a. vit. B12.
Ik slik nu (alleen maar om het op peil te houden, en ik heb van mezelf GEEN opname problemen, dus ik hoef hierop ook GEEN B12 verhalen te horen over dat ik moet gaan prikken)
B12
D (onder strikte controle, want met sarcoïdose mag je dit niet zomaar slikken)
calcium
magnesium

Ik laat ze allemaal regelmatig prikken, om te zien of ze niet te hard stijgen (dan slik je teveel) of weer aan het zakken zijn.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: RA en vitamines

Berichtdoor mariposa » zo apr 30, 2017 9:06 pm

Hoi Judy,
Er is inderdaad geschreven over een verband tussen een lage vit D waarde en RA klachten. Wat niet wil zeggen dat het oorzaak-gevolg is, maar goed, hoe lager je Vit D hoe meer kans op ergere klachten... Mijn waarde was te laag en ik slik het dus bij. Binnenkort weer eens laten testen.
Ik vind het ook enorm jammer dat artsen niets vertellen over voeding en vitamines. Het enige advies bij mij was: niet roken en gezond eten. Ik heb me daarna zelf langdurig verdiept in de relatie tussen voeding en RA, en ben nu klachtenvrij zonder medicatie alleen door anders te eten. Ik weet dat er nog vele andere zijn zoals ik (van andere internationale fora ed). Hoe ik het doe staat in mijn voorstel-topic bij wie is wie, mocht het je interesseren. Een interessant boekje vond ik van Gert Schuitemaker, Voeding en gewrichten (ik wil je niet op kosten jagen, ik vond dit zelf gewoon boeiend en leerzaam, hierin stond ook het vitamine D verhaal).
Veel succes, Mariposa.
mariposa
Lid
 
Berichten: 23
Reumavorm: RA

Re: RA en vitamines

Berichtdoor JINTHE » di jun 13, 2017 4:20 pm

Ik kreeg van symponi psoriasis. Omdat ik prednisolon gebruik, heb ik een kauwtablet calcium/vit D. Verder slik een tablet B12 (deze koop in Duitsland). Ik zit er altijd tegenaan wat een tekort aan B12 betreft. Niet genoeg om te injecteren. En moe ben ik bijna altijd, vooral als de RA opvlamt. Verder hou ik me zo goed als het kan aan een koolhydraat arm dieet. Eet daarbij veel groenten en fruit. Dit omdat ik ook prednisolon slik. Ik probeer er alles aan te doen om geen diabeet te worden en met prednisolon heb je hier natuurlijk meer kans op, verder zorgt het ervoor dat ik (na 10 kg aangekomen te zijn) nu redelijk op gewicht blijf.
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Lalage » di jun 13, 2017 8:33 pm

Goed dat je dit aanstipt. Ik ga ook eens vragen of die waarden bij mij gemeten kunnen worden. Ik neem al wel vitamine B12 en in de winter vitamine D, verder kurkuma omdat aangetoond is dat dat ontstekingen tegengaat.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Hermione » wo jun 14, 2017 12:15 pm

@Lalage: dat van die kurkuma las ik ook regelmatig, en ik was daar nieuwsgierig naar geworden. Mijn man en ik hebben toen gezocht op wetenschappelijk onderzoek ernaar, maar er was niets wat de werking tegen ontstekingen aantoonde.
Wel kwamen we een ander artikel tegen. Daarin staat, dat gezien werd, dat kurkuma ervoor zorgt, dat je medicijnen niet goed afgebroken worden. Twee stoffen die daarvoor zorgen, worden tegengewerkt door de kurkuma. Dat heeft weer tot gevolg, dat je medicijnen langer in je bloed blijven, zodat je meer last krijgt van bijwerkingen.

Zie hiervoor https://www.medicalfacts.nl/2009/04/28/geneesmiddel-interacties-met-kurkuma/

groetjes,
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Lalage » wo jun 14, 2017 7:48 pm

Ik heb een tijdje geleden wel klinische studies gevonden waar dit uit bleek. Net weer even gezocht op pubmed en ik vind een meta-analyse waaruit geen significant effect blijkt. Het blijft toch lastig om onderzoek goed te beoordelen... en wat jij zegt is niet de bedoeling! Ik zie dat het om orale geneesmiddelen gaat, maar als je spuit wordt het ook afgebroken in de lever, dus misschien moet ik dan toch weer stoppen. Ik meen dat er iemand op dit forum was die wel erg baat had bij kurkuma, dat was voor mij ook een aanleiding om het te proberen.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: RA en vitamines

Berichtdoor JINTHE » do jun 15, 2017 11:52 am

Mijn groenteman adviseerde verse kurkuma. Ik heb het zeker een half jaar gebruikt door de maaltijden heen. Maakte dan kleine stukjes en kookte het mee of at het rauw door bv een salade. Helaas merkte ik weinig effect. Mijn groenteman gaf aan dat het bij artrose super werkt, hij had namelijk een klant die veel minder pijn had. Dus....
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: RA en vitamines

Berichtdoor Hermione » do jun 15, 2017 12:36 pm

Lalage, dat was precies voor mij de reden om een potje te kopen en te proberen! Ik was toen drie dagen misselijk en moe na de mtx i.p.v. één dag. Later las ik dit artikel en vroeg me af, zou het daar dan door komen?
Als je een onderzoeksartikel kunt vinden waar andere of meer informatie instaat, dan houd ik me aanbevolen!

Jinthe, dat vind ik altijd zo lastig. Iedereen zegt wat, want die of die had er baat bij, of het staat op internet dus is het waar. Als iets dan heel erg vaak herhaald wordt, ga je serieus lopen twijfelen, en probeer je ook nog dingen uit.
Op een gegeven moment dan probeer ik daar weer uit te stappen, door op zoek te gaan naar wetenschappelijke artikelen met een goede bron, en zien wat daar over een bepaald onderwerp wordt geschreven. Dan weet ik tenminste, dat er een hele groep mensen is onderzocht, dat andere factoren als oorzaak of gevolg worden uitgesloten, dat wordt bekeken of het ook voor andere mensen met eenzelfde ziekte zou kunnen gelden, enz.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: RA en vitamines

Berichtdoor JINTHE » do jun 15, 2017 10:49 pm

Je hebt gelijk hermione, toen ik net te horen had gekregen dat ik ra had, probeerde ik van alles, om maar minder pijn te hebben. Ik weet nu beter. Tijdens mijn werk in de thuiszorg, heb ik gebruik kunnen maken van de kennis die ik heb opgedaan. Stond er van te kijken, dat huisartsen niet doorstuurden naar specialisten. Een mevrouw met ra, vergroeide vingers en tenen. Dikke plakken psoriasis op de ellebogen. Had nog nooit een specialist gezien
Door mijn persoonlijke kennis, is ze bij de specialisten terecht gekomen. Krijgt nu aangepaste schoenen, zalf voor haar psoriasis en ergotherapie voor haar vergroeide vingers. Dan telt de ervaring wel mee die je hebt. Gaat het om nieuwe medicatie of bv de kurkuma spoor ik tegenwoordig ook het internet af.
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA


Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 17 gasten

Advertentie

cron