Arts, patiënt, ziekenhuis

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor bertolo » zo jul 02, 2017 3:17 pm

Arts – patiënt – ziekenhuis is een driehoeksrelatie waarin volgens mij te veel misgaat.
Een patiënt is ziek en wil een arts. Misschien bestaan er patiënten die niet geïnteresseerd zijn in hoe hun ziekte werkt en alleen 'gerepareerd' willen worden door hun (alwetende) arts waar ze blindelings op vertrouwen. Zelf ben ik een patiënt die wel enigszins wil begrijpen hoe de ziekte werkt, om weloverwogen keuzes te kunnen maken rondom zijn behandeling.

In het eerste ziekenhuis waar ik kwam voor mijn reumatoïde artritis ging de arts er vanuit dat er alleen patiënten van type 1 zijn ('dokter, maak mij maar beter; ik hoef niet te weten wat ik heb of hoe de ziekte of het medicijn werkt'). Dat ik direct liet weten van type 2 te zijn ('leg maar 'ns uit wat ik heb') irriteerde hem hogelijk en bracht hem totaal van zijn stuk, 'uit zijn concept' zoals Duitsers dat zeggen. Alle samenhang verdween uit zijn verhaal en zijn handelen. Maar dan ben je toch ongeschikt als arts, lijkt mij?

Het ziekenhuis is de derde poot van de driehoek. Het ziekenhuis als instituut zou moeten dienen om de arts-patiënt-relatie te ondersteunen in allerlei opzicht. In sommige opzichten lukt dat, maar tegelijkertijd zie ik de ziekenhuizen ook de arts-patiënt-relatie verstoren, in de wielen rijden. Belangrijk voorbeeld: het patiëntensecretariaat van vrijwel iedere polikliniek in ieder ziekenhuis lijkt bemand te worden door functioneel analfabeten die niet in staat zijn (of geen zin hebben, of van hun baas geen toestemming krijgen) om in duidelijk en correct Nederlands mede te delen wat ze van de patiënt willen en waarom. Je krijgt eigenlijk een soort dwangbevelen op je deurmat: 'verschijnt u a.u.b. op dat tijdstip op die plaats, we vertellen je niet waarom, laat dat maar aan ons over'. Een patiënt van type 1 (als zulke patiënten überhaupt bestaan, ik kom ze niet tegen) kan daar misschien mee leven, maar ik niet.
Nog een voorbeeld. Er was een ziekenhuis dat de zgn. intake niet door de arts liet doen maar door een (vermoedelijk) verpleegkundige. Dat was 'ter ontlasting van de arts', werd mij verteld. Op zich vind ik dat al dubieus: persoonlijke gegevens van de patiënt zijn essentieel voor een goede behandeling, het lijkt me dat de arts daar echt zelf naar moet vragen. Helemaal absurd werd de intake echter, toen ik ergens een antwoord gaf waarop de mevrouw doodleuk mededeelde: "dat schrijf ik niet op!" Dan ben je volgens mij als ziekenhuis bezig de arts-patiënt-relatie te beschadigen.
bertolo
Lid
 
Berichten: 19
Reumavorm: R.A.

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor JINTHE » zo jul 02, 2017 8:56 pm

Dag Bertolo, ik heb 2 jaar bij een streekziekenhuis gelopen. Bij een reumatologe waar ik niet mee door 1 deur kon. Ik ben voor veel medicatie allergisch. Dit bleek nadat ik bijna alle gangbare medicatie voor ra had gebruikt. Nu heeft ze me doorgestuurd naar het Radboud. In ieder geval voel ik mij hier gehoord. Dat is erg belangrijk. Wat de reuma verpleegkundige betreft daar heb ik niet veel mee op. Ik kom zelf uit de zorg en ik kom erachter dat ik beter ingelezen ben als de 2 vplk die ik heb meegemaakt. Ik ga er dan ook niet meer heen, voor mij is het verloren tijd.
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Henk » ma jul 03, 2017 1:52 am

Met welke medisch specialisten heb ik de afgelopen jaren zoal te maken gehad? Reumatologen, cardiologen, cardiochirurgen, longarts, interniste, kaakchirurgen, KNO-arts, huidarts, nucleair geneeskundige, radioloog... en dan vergeet ik waarschijnlijk nog één of twee.
Heb ik ooit de ervaring gehad, dat een arts mij niet serieus nam en/of ervan uitging dat ik onwetend was? Neen.
Binnen handbereik liggen o.a. DVD's met de CT-scans van mijn hart en hersenen... en uiteraard een uitgebreide uitleg van wat er precies gebeurd is (in weliswaar een ander ziekenhuis dan het mijne).
Maar... wat ik NIET doe, is ervan uitgaan dat de medisch specialist me in de korte tijd van een consult volledig kan informeren over van alles en nog wat. Dus... ik denk vooraf na over wat er met mij aan de hand is/kan zijn, wat er eventueel aan gedaan kan worden (lees me, o.a. op het internet, in bij betrouwbare bronnen), enzovoorts. De vragen die ik daarna heb gaan (op papier) mee naar het consult, waar ik sowieso nooit alleen naartoe ga.
Heb ik nooit negatieve ervaringen (gehad)? Jawel hoor, maar ook het werk van mensen in de zorg is mensenwerk... wat garandeert dat er fouten worden gemaakt.
En wanneer er echt iets grondig verkeerd gaat... dan schakel ik, zoals elders in dit forum te lezen is, de Inspectie in (en ook daarmee heb ik goede ervaringen).

Na wat ik de afgelopen jaren allemaal van dichtbij heb meegemaakt weet ik één ding zeker: Ik zou absoluut ongeschikt zijn voor een functie in de zorg.
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Hermione » ma jul 03, 2017 12:13 pm

ook hier iemand met een ruim aanbod aan artsen die ik heb gehad, en ik doe het precies zoals Henk: ik zorg ervoor dat ik per gesprek maximaal 3 korte vragen heb rondom òf rond één van mijn ziektes (maar liever niet, ik kan veel zelf wel opzoeken) òf medicatiegebruik òf bloedwaardes òf onderzoeken òf bijwerkingen e.d.
Ik houd er altijd rekening mee dat:
- de tijd is erg beperkt;
- de arts heeft het consult niet voorbereid, dat doet bijna geen enkele specialist meer tegenwoordig;
- de arts heeft die dag al tientallen andere patiënten gezien.

Wel ga ik ervan uit, dat de arts van goede wille is om mijn ziekte(s) te behandelen. Is dat niet zo (en dat soort artsen ben ik zeker tegen gekomen), dan geef ik die een bepaalde tijd de kans, maar stap dan op een gegeven moment toch over naar een andere arts. Maar ik ga daarbij niet over één nacht ijs. Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt. Het is goed om te weten hoe artsen werken, wat je daarvan kunt verwachten. Dingen als 'hij heeft mijn hele status doorgelezen voor één gesprek', 'hij trekt voor mij 30 minuten uit waar er 10 minuten staan gepland' hoef je echt niet te verwachten, dat gaat gewoon niet gebeuren.

Ook is niet iedere arts sociaal handig. Het is fijn als ze dat wel zijn, maar is het het allerergste als ze dat niet zijn?

Tot slot over die verpleegkundige, ik herken wel dat ik meer weet dan zij. Maar waar ze wel heel handig voor zijn, is voor problemen die je tussen twee consulten in hebt. Dan bel je bijv. met de poli omdat je erg veel last hebt van bijwerkingen van je nieuwe medicijn, of je hebt ineens een enorme ontsteking erbij die niet wegzakt met twee weken. Dan mag je bij de vpk komen, die doet een inschatting en geeft advies. Daarna heb je na een paar weken weer contact met haar, en als zij dan inschat, dit moet de arts zien, dan boekt zij jou daar met spoed in.
Mijn vorige specialist had geen verpleegkundigen, en dan zit je altijd tussen een nietswetende assistente en een chagrijnige arts in. Doe mij dan die tussenstap van de verpleegkundige maar!
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Henk » ma jul 03, 2017 3:44 pm

Ik neem aan dat je bij verpleegkundigen consulenten bedoelt.
Mijn ervaringen met reuma- en longconsulenten waren ook niet slecht. En de enige arts, waarmee ik een slechte ervaring had... werkt inmiddels niet meer in 'mijn' ziekenhuis, dat ik dan ook veelvuldig aanbeveel.
Liever niet naar een ziekenhuis, maar indien nodig, dan is het SFG een uitstekende keuze. :!:
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor JINTHE » ma jul 03, 2017 4:42 pm

Bij mij is het zo dat de reuma verpleegkundige alles zelf probeerde op te lossen. Haar contact met de reumatoloog was ook niet je van het. Dus daar kun je ook nog tegen aan lopen.
Vanmorgen heb ik contact gehad met de reumaverpleegkundige van het Radboud nav een bericht aan hoe reumatoloog/team. Ik heb last van hartkloppingen, zweetaanvallen, slecht zien en veel spierpijn. Heb nu 7 injecties Orencia gezet. Voel me echt beroerd. Moet nu een week geen injectie zetten. Volgende week weer contact. Hoop dat deze reuma verpleegkundige meer voor mij doet als de 2 uit het streekziekenhuis in Zutphen.
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Hermione » di jul 04, 2017 12:19 pm

dat hoop ik ook Jinthe! Want met zulke verpleegkundigen ben je alleen maar verder van huis :roll:
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor JINTHE » di jul 04, 2017 12:40 pm

Dank je Hermione. Fijn dat er op dit forum mensen zijn die je begrijpen.
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Henk » di jul 04, 2017 3:51 pm

Ik kan beter afhaken met het begrip, dat ik vooral heb voor de behandelend artsen...
En het blijft opvallend dat mensen nauwelijks reageren op wat je schrijft, maar vooral op zoek zijn naar mensen die met hen 'meehuilen'. :roll:
Laatst bijgewerkt door Henk op wo jul 05, 2017 2:22 am, in totaal 1 keer bewerkt.
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor JINTHE » di jul 04, 2017 10:26 pm

Dag Henk, ik vind het juist erg interessant om van andere reumapatiënten te horen wat hun ervaringen zijn met artsen en andere disciplines in de zorg. Voor mij mag je echt blijven schrijven. Ik steek er in ieder geval wat van op. Groetjes Jinthe
JINTHE
Lid
 
Berichten: 358
Woonplaats: Zutphen
Reumavorm: RA

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor vrolijkmeisje » wo jul 05, 2017 12:54 pm

Henk, soms vind ik je reactie irritant, maar je zegt ook regelmatig wijze dingen hoor. Blijf schrijven, dan blijf ik lezen!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor vrolijkmeisje » wo jul 05, 2017 1:01 pm

Ik ben weer eens supertevreden over mijn reumatoloog by the way.
Hij hoort me goed als ik vertel dat het bagger gaat, en samen komen we tot de conclusie dat ik toe ben aan een vervanger voor de Humira.
Extra bloedgeprikt, en maandag kan ik de instructie krijgen voor het nieuwe medicijn. Wat het zal zijn hangt af van de bloeduitslagen.
Hij legt goed uit en neemt de tijd voor me.
Ook nog gesproken over mijn steken in het borstgebied een tijdje geleden. Mogelijk hangt dat wel samen met mijn r.a.
Ik bepaal of ik prednison wil, en of ik een injectie wil om de komende weken wat te verlichten. Het laatste wel, ja graag!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Lalage » wo jul 05, 2017 6:58 pm

Hermione schreef: Dingen als 'hij heeft mijn hele status doorgelezen voor één gesprek', 'hij trekt voor mij 30 minuten uit waar er 10 minuten staan gepland' hoef je echt niet te verwachten, dat gaat gewoon niet gebeuren.

Mijn arts doet dat wel als het nodig is! Daardoor moet ik soms wel lang wachten tot ik aan de beurt ben, omdat ze dat bij anderen ook doet, maar dat vind ik dan niet zo erg. Ik weet nog een keer dat ik een zwaar gesprek had en dat ik door een volle wachtkamer naar buiten liep, oeps... Ook mag ik altijd bellen als ik een vraag heb die niet kan wachten en dan word ik teruggebeld om te overleggen.

Ik ben ook wel bij de reumaverpleegkundige geweest, maar had daar weinig aan. Ik heb de indruk dat de arts mij nu liever 'bij zich houdt', want ik ben al tijden niet meer bij die verpleegkundige geweest, terwijl het beleid volgens mij om en om arts en verpleegkundige is. Maar wellicht is dat alleen als je stabiel bent.
Laatst bijgewerkt door Lalage op wo jul 05, 2017 8:14 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor vrolijkmeisje » wo jul 05, 2017 7:56 pm

Ik zit volgens mij ook vaak langer dan 10 minuten in de spreekkamer. Vandaag zeker 20 minuten.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Arts, patiënt, ziekenhuis

Berichtdoor Hermione » wo jul 05, 2017 8:15 pm

super, zo'n arts wil ik ook wel! Dan maar wachten, maar dan weet je dat die er echt is voor zijn/haar patiënten.
Ik heb trouwens ook, dat ik niet om de keer naar de consulente hoef. Geen idee waarom? Misschien omdat ik sarcoïdose heb? Stabiel ben ik zeker niet.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Volgende

Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten

Advertentie