Artrose, hoe nu verder!!!!!

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor Dizzy » di feb 23, 2010 4:11 pm

Dag,

Mag ik mij even voorstellen.. ik ben een jonge vrouw van bijna 39 jaar, ik heb een hele leuke secretariële baan voor 32 uur per week en een hele lieve man. Geen kinderen maar wel vijf katten.;-))

Ik heb al jaren last van nek en rug klachten. Altijd fysiotherapie gehad. Daar drong de huisarts altijd op aan. Verder niets. Stijfheid zei hij altijd. Goed, hij zal het weten. Doordat ik enkele weken geleden van mijn fiets ben gevallen door gladheid op de weg is de pijn die ik al jaren heb verergerd.

Ik heb twee weken geleden te horen gekregen nadat ik röntgenfoto’s heb laten maken dat ik artrose heb in mijn nek. Rustig aan doen, je pijnstillers slikken en warm houden was de reactie van mijn huisarts. Ik ben iemand die niet stil kan zitten en wil zsm precies weten wat het inhoud en wat ik precies heb zodat ik hulp kan zoeken om het voor mij verdraaglijk te maken en weer mobiel te worden.

Artrose is een groot woord voor mij en in de volksmond slijtage genoemd maar wat heb ik dan precies. Nu heb ik vorige week een scan laten maken zodat ze nog beter kunnen zien wat het is. Dit op verzoek van dokter de Both, orthomanueel arts, waar ik op 25 maart een afspraak heb. Hij moet heel goed zijn!!!! Ik verwacht er dan ook veel van.

Nu is mijn eigen huisarts toevallig deze week op vakantie, ik heb geregeld in het ziekenhuis dat de vervanger van mijn huisarts de uitslag toegestuurd krijgt want ik heb geen zin om een week te wachten.
Ik heb net vol verwachting gebeld en weet je wat ze mij konden meedelen…. Slijtage.......jaaaaaaaaaaaaa dat wist ik al.

Ik had gedacht dat ik na de scan meer gedetailleerde informatie kon krijgen om er mee aan de slag te gaan. Ik ben dus nog steeds geen stap verder.

Ik gaf aan dat ik dagelijks pijn in mijn nek heb, ik durf hem niet te bewegen omdat ik dan, het lijkt op een stroomstoot die lang aanhoud, krijg, trekkende pijn aan mijn schouder, stekende pijn in mijn rug en enorme pijn aan mijn linker arm en geen gevoel meer in mijn middelvinger, wijsvinger en duim. Daarnaast zie ik van tijd tot tijd dubbel en ben duizelig. Heeft iemand ook dezelfde syndromen of gehad? Laat het me aub weten.

Daar konden ze mij geen antwoord op geven. Ik vroeg of de mogelijkheid bestond of ik de foto's mocht hebben om zodoende verder te gaan om tot een oplossing te komen, misschien in een ander ziekenhuis of zo. Maastricht moet erg goed zijn. Maar ze zeiden dat het ziekenhuis dat niet zou doen. Ik snap dat niet, het zijn toch mijn foto's.

Naast de foto’s en de scan van mijn nek heb ik ook foto’s laten maken van mijn onderrug, je raad het al, ook slijtage……meer konden ze me niet vertellen op dit moment. :(

Ik heb een afspraak gemaakt met de vervangende huisarts zodat hij mij haarfijn kan vertellen wat het precies inhoud. Ik ben bang dat hij mij ook niet meer kan vertellen als wat het ziekenhuis op papier heeft gezet. Weten jullie iemand waar ik met de foto’s naartoe kan gaan die mij precies uitleg kan geven over wat ik heb, mij kan laten zien op de scan en de foto’s waar wat zit en wat er eventueel aan te doen is of welke stappen ik verder kan ondernemen.

Jeetje, ik ben ten einden raad. Voel me in de steek gelaten.... wie o wie kan mijn adviseren waar ik naar toe kan gaan.

Groet Layla :x
Dizzy
Nieuw lid
 
Berichten: 1
Reumavorm: artrose

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor dillie » di feb 23, 2010 8:49 pm

Hoi Layla. Waarom begin je niet gewoon met al je vragen te stellen tijdens het gesprek met de vervangend huisarts. Die kan je misschien alle informatie toch al geven. Mocht dat niet het geval zijn dan vraag je om een verwijzing naar een reumatoloog. Verder raad ik je aan te informeren of er in jullie ziekenhuis een reumaconsulent werkzaam is. Dit is een verpleegkundige met specialisatie reumatologie. In mijn ervaring kunnen die heel veel vertellen over je aandoening, behandelmethoden enz. maar vooral ook: ze nemen de tijd voor je. En dat kun je van de meeste artsen niet zeggen helaas.
Bereid je er overigens op voor dat je na de diagnose 'artrose' vaak te horen zult krijgen dat je er maar mee moet leren leven. Er bestaat namelijk geen geneesmiddel voor. Wel bestaan er verschillende soorten pijnstillers en beweging is altijd goed (fysiotherapie, zwemmen en verder alles wat je aan kunt zoals wandelen). Dit is even wat ik er zo over weet. Sterkte gewenst en groetjes, Dillie.
dillie
Lid
 
Berichten: 569
Reumavorm: R.A. en artrose

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor Maria58 » di feb 23, 2010 9:15 pm

Klopt, je moet er mee leren leven, maar........eerst accepteren.
Ook ik heb Artrose in mijn nek, ik herken je verhaal wel.
Pijnstillers halen de scherpe kantjes er af, en verder
ga ik al 30 jaar naar de chiropractor, die maakt me niet beter,
maar zorgt voor verlichting.
Zet al je vragen op papier en ga eens om de tafel zitten met je arts.
Ik wens je heel veel sterkte.

Groetjes Maria58.
GENIET VAN HET LEVEN, ÉLKE DAG !!!!!!!!!!
Avatar gebruiker
Maria58
Lid
 
Berichten: 367
Woonplaats: Meijel
Reumavorm: RA-Poly Artrose-Sjög

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor Sefi » do feb 25, 2010 12:32 am

Beetje vreemd dat je je foto's niet kon krijgen, want dit kan normaal wel altijd. Heb je het gevraagd aan de afdeling radiologie? Of heb je het aan je huisarts gevraagd? De huisarts krijgt over het algemeen alleen de uitdraai van wat de radioloog heeft waargenomen op de foto's en de huisarts ziet de foto's dus zelf niet. Sommige huisartsen krijgen wel de foto's zelf onder de ogen, maar de meesten dus niet en die vertrouwen op het oordeel van de radioloog.
Een specialist zoals reumatoloog beoordelen de foto's zelf en daar heb je vaak meer aan dan aan de huisarts.

Als je naar die orthomanuele arts gaat dan kan hij zelf ook de foto's en scan aanvragen en hij zal die zelf beoordelen. Neem contact op met zijn assistente dat ze er voor zorgt dat de foto's en scan zijn aangevraagd voordat je je eerste afspraak hebt staan. Dan weet die arts ook gelijk waar hij mee te maken heeft.

Ik denk dat het een wijze stap is om naar de orthomanuele arts te gaan, want bij artrose kan het enorme verlichting geven als wervels worden rechtgezet. Zelf ga ik naar een chiropractor die mijn gewrichten en wervels recht zet en dit scheelt enorm in de pijnbeleving.

Het ligt er ook aan hoe erg je artrose is, want ze delen het in in verschillende graden.
Zelf heb ik ook artrose o.a. in mijn nek. Mogelijk is de mooie boog uit je nek weg en staan je wervels recht op elkaar. Dit zorgt voor afknelling van zenuwen en spieren en kan dat gevoel van stroomstoten geven. Dit heb ik zelf ook gehad, dus ik snap je heel goed en ook wat je omschrijft in je handen en vingers komt vanuit je nek. Dit kan een heel stuk beter worden bij de orthomanuele arts.

Veel sterkte en succes.
Groetjes,
Sefi
Sefi
Lid
 
Berichten: 221
Reumavorm: Artrose HMS FM

Artrose aan de rug lijkt soms te kunnen verbeteren

Berichtdoor gregory » di apr 13, 2010 3:11 pm

Hallo Layla,

Ik hoop dat je dit bericht nog leest. Het is alweer even geleden dat je hier jouw verhaal schreef.

Ik ken twee mensen van jouw leeftijd en iets ouder, die ook last hebben van slijtage aan de rug. Jij hebt het vooral aan de nek, maar ook aan de rug. Die mensen die ik ken hebben naar aanleiding van een artikeltje met succes een behandeling voor hun artrose geprobeerd... Ik denk dat de meeste mensen nu al denken 'oh my god, wat krijgen we nu voor een kolder'.

Daarom eerst even een linkje naar het artikel! Het is geschreven door nederlandse (reguliere) artsen en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Geen reclamepraatje dus. Hier is het: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... ool=pubmed

En hier is de PDF versie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... ool=pubmed (die kan je opslaan).

Het artikel beschrijft de behandeling van een patient. (Ja het is er maar één en de wetenschappelijke bewijskracht is daarmee onvoldoende). Die patient van midden 50 jaar heeft last van artrose aan de tussenwervelschijven (onderrug). Hij begint met het gebruik van het welbekende glucosamine en chondroitine. Nou is de gangbare opvatting dat als je er na een paar maanden niets van merkt, dat je ermee kan stoppen. Maar deze man ging door. Na 6 maanden merkt hij alsnog afname van pijnklachten. En veel later, na 2 jaar ( ! ), meldt de patient dat zijn rug meer werk kan verdragen zonder pijnlijk te worden en dat hij flexibeler en sterker is geworden.

Nou zijn dat maar de gevoelens van de patient. Er zijn echter ook MRI scans gemaakt vooraf en na 1 en 2 jaar. Die scans laten een beeld zien van een herstellende tussenwervelschijf. De schijf krijgt zijn oude vorm terug. Een uitstulping van de schijf die afklemmend op zenuwbanen kan werken, treedt weer terug. Het vochtgehalte in de schijf lijkt weer meer normaal te worden. Een andere schijf die al volledig gedegenereerd is, herstelt echter niet.

Hier is een directe link naar de beelden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... figure/F1/

Naar aanleiding van dit artikel heb ik zoals gezegd twee mensen geadviseerd dit te proberen én vol te houden. Bij hen nam de pijn duidelijk af na iets meer dan een jaar. En na 2 jaar was het effect heel duidelijk. Eén van hen (vrouw van jouw leeftijd) is al enkele jaren pijnvrij geweest. Het afgelopen jaar had ze de pillen minder trouw ingenomen en kwamen de klachten weer in zekere mate terug.

Mijn kenissen gebruiken trouwens glucosamine sulfaat. De man in het artikel gebruikt glucosamine hydrochloride. Afgaande op de meeste grote wetenschappelijke onderzoeken is die hydrochloride variant juist minder effectief! Vandaar dat ik heel eigenwijs de sulfaat variant heb aangeraden. Over de werkzaamheid van de verschillende chondroitine varianten is minder bekend. In het artikel gebruikt de patient een chondroitine van runderkraakbeen. Dat is ook wat het meest onderzocht wordt in de 'grote' onderzoeken. Daarom heb ik dat maar hetzelfde gehouden. het heeft in ieder geval goed uitgepakt. :)

Greg
gregory
Lid
 
Berichten: 36
Reumavorm: Artrose

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor NoVita » di maart 22, 2011 12:14 pm

Beste Greg,

Bedankt voor je interessante artikel over glucosamine.

Hier is een link waar je kan lezen hoe het British Medical Journal recent heeft gereageerd op negatief nieuws over glucosamine:
http://www.artrose-blog.nl/nieuw-licht-op-debat-artrosepil

Groet NoVita
NoVita
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: artrose

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor mirgolo » do maart 24, 2011 11:24 pm

Sefi schreef:Beetje vreemd dat je je foto's niet kon krijgen, want dit kan normaal wel altijd. Heb je het gevraagd aan de afdeling radiologie? Of heb je het aan je huisarts gevraagd? De huisarts krijgt over het algemeen alleen de uitdraai van wat de radioloog heeft waargenomen op de foto's en de huisarts ziet de foto's dus zelf niet. Sommige huisartsen krijgen wel de foto's zelf onder de ogen, maar de meesten dus niet en die vertrouwen op het oordeel van de radioloog.
Een specialist zoals reumatoloog beoordelen de foto's zelf en daar heb je vaak meer aan dan aan de huisarts.

Als je naar die orthomanuele arts gaat dan kan hij zelf ook de foto's en scan aanvragen en hij zal die zelf beoordelen. Neem contact op met zijn assistente dat ze er voor zorgt dat de foto's en scan zijn aangevraagd voordat je je eerste afspraak hebt staan. Dan weet die arts ook gelijk waar hij mee te maken heeft.

Ik denk dat het een wijze stap is om naar de orthomanuele arts te gaan, want bij artrose kan het enorme verlichting geven als wervels worden rechtgezet. Zelf ga ik naar een chiropractor die mijn gewrichten en wervels recht zet en dit scheelt enorm in de pijnbeleving.

Het ligt er ook aan hoe erg je artrose is, want ze delen het in in verschillende graden.
Zelf heb ik ook artrose o.a. in mijn nek. Mogelijk is de mooie boog uit je nek weg en staan je wervels recht op elkaar. Dit zorgt voor afknelling van zenuwen en spieren en kan dat gevoel van stroomstoten geven. Dit heb ik zelf ook gehad, dus ik snap je heel goed en ook wat je omschrijft in je handen en vingers komt vanuit je nek. Dit kan een heel stuk beter worden bij de orthomanuele arts.

Veel sterkte en succes.Hoi

Ook ik heb al jaren artrose en ook in mijn nek o.a.
Wat ik hier lees heb ik nooit geweten,dat je stroomstootjes kunt krijgen .
Dat heb ik ook steeds,maar heb dit nooit aan de artrose gekoppeld


gr Mirjam
mirgolo
Nieuw lid
 
Berichten: 8
Reumavorm: poly artrose

Re: artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor puntje » vr maart 25, 2011 12:27 am

een ontsteking geeft artrose. Artrose kan ook andere oorzaken hebben, maar meestal komt het door een vorm van reuma.

Ik zou wel naar een reumatoloog gaan, kijken wat hij zegt.

Ik heb reumatoïde artritis en artrose in de polsen. Mijn rechterpols is bijna vastgegroeid. Mijn linker is geopereerd en daar zit nog beweging in, maar niet zoals het bij een gezonde pols hoort. Het is iets waar ik mee leer leven. Soms baal en soms niet en soms zit het in het midden. Ik baal omdat ik de bewegingen niet meer kan maken die ik wil en de kracht minder is. Het rare is. De kracht was eerst veel minder, maar ik krijg wel wat meer kracht terug, dus dat is fijn.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis

Re: Artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor Huppeltutje » za jan 24, 2015 1:07 am

Mijn lichaam zit ook vol met artrose en al jaren slik ik trouw Glucosamine maar ZONDER effect, ook groenlipmossel geslikt ZONDER effect..alles zit vergroeid met de ruggenwervels waar ik ook 2 hernia's heb. In april ben ik geopereerd aan een cerviale stenose aan mijn nek waar de chirurg de artrose meteen heeft weggehaald, maar pijn heb ik nog steeds..Een reumatoloog behandeld geen artrose, een orthopeed wel.

Sterkte voor iedereen die stijf en met pijn in het leven moet staan, hopelijk vinden farmaceuten een doeltreffend medicijn
Huppeltutje
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: spinaalkanaalstenose

Re: Artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor rianne55 » za maart 21, 2015 1:53 pm

Ik heb ook nek artrose,maar heb geen pijn meer. Veel bewegen op een rustige manier. Ik doe yoga.
Verder slik ik glucosamine/chondroitine /msm/0mega 3 zit allemaal in een tablet en het helpt mij.
Ik zou zeggen probeer het. Geef het wel de tijd. Ik slik het al jaren. Vergeet ik het mee te nemen op vakantie,dan merk ik het gelijk.
rianne55
Lid
 
Berichten: 227
Reumavorm: Artritus Psoriatica

Re: Artrose, hoe nu verder!!!!!

Berichtdoor rianne55 » zo maart 22, 2015 2:45 pm

Wat ook goed heeft geholpen bij nek artrose is een goed kussen. En dan niet een goedkopen. Ik heb er een van schuimrubber met versteviging. Daar zitten twee kanten een verhoging op een lage en een hoge.
Je moet erg wennen aan zo'n kussen . Ik mocht er 14 dagen op proef slapen. Heeft mij erg goed geholpen.
rianne55
Lid
 
Berichten: 227
Reumavorm: Artritus Psoriatica


Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 16 gasten

Advertentie

cron