Reumafonds wil af van fabels over artrose

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Reumafonds wil af van fabels over artrose

Berichtdoor Martijn » wo apr 27, 2011 7:54 pm

‘Alleen oude mensen hebben artrose.’ En: ‘Artrose, daar is niets aan te doen’. Waar of niet waar? Het is tijd om een einde te maken aan de hardnekkige fabels over artrose, een pijnlijke chronische aandoening. Daarom komt het Reumafonds met een speciale artrosecampagne. Vanaf 14 april is het Artrosedossier online, op http://www.reumafonds.nl. Via radio-commercials, online banners en posters bij huisartsen en orthopeden wordt de campagne onder de aandacht gebracht.

“Artrose wordt in eerste instantie vaak afgedaan als ouderdomsslijtage, iets waarmee je maar moet leren leven”, zegt Ingrid Lether, manager Onderzoek & Informatie van het Reumafonds. “Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar artrose blijkt dat er meer aan de hand is, en dat er wel degelijk behandelingen mogelijk zijn die de kwaliteit van leven verbeteren. Hoogste tijd om de juiste informatie over artrose op een rij te zetten.”
In het Artrosedossier vinden bezoekers medische informatie, wetenschappelijke onderzoeken, video’s en de Artrose Kennis Test. Ook kunnen zij een gratis brochure over artrose aanvragen.

Kraakbeen
Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner en zachter. Het bot probeert de schade te herstellen door dikker te worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten. Het bewegen van de gewrichten is daardoor erg pijnlijk, zeker als er ook ontstekingen optreden. Een deel van het artrose-onderzoek richt zich op de rol van het kraakbeen.
Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, zelfs in de ribben of het kaakgewricht. Het meest voorkomend is artrose in knie of heup, gewrichten die bij zeer ernstige aantasting vervangen kunnen worden door protheses.
In Nederland hebben maar liefst 1,2 miljoen mensen last van artrose, zowel jonge als oudere mensen.

Reumafonds
Het Reumafonds financiert onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en bestrijding van reuma. Reuma is niet één ziekte, maar omvat meer dan 100 aandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose of fibromyalgie. Chronische aandoeningen die niet te voorkomen of te genezen zijn. Dankzij effectieve behandelingen kunnen mensen met reuma langer en beter functioneren, zowel thuis als op het werk.
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 570
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE

Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Advertentie