Artrose knieén

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Artrose knieén

Berichtdoor Babs » ma maart 10, 2014 2:25 pm

Hallo,

Ik ben nieuw op het forum. Mijn naam is Babs, 39 jaar en woon in Drenthe.
Al een aantal jaar heb ik pijn in mn onderrug en knieën. Na het maken van foto's is gebleken dat ik slijtage heb. Dit wist ik eigenlijk al, goed 2 jar geleden is mijn meniscus verwijderd en daar was de slijtage goed te zien. Nu is het zo dat de pijn in mn knieën zo erg is, dat het me wel degelijk belemmerd in het dagelijks leven. Ik blijf meer zitten en uitjes probeer ik te vermijden. Op de foto's kwam naar voren dat er lichte en matige artrose te zen was, wat moet ik me daar bij voorstellen? De huisarts kan mij dat niet vertellen, ik wordt doorverwezen naar de specialist.
Is het normaal dat er zo veel pijn bij komt kijken en iemand ervaring met deze "diagnose"? Wat zijn de opties? De pijn is vooral bij opstaan en lopen niet te doen. Ik slik 600 mg ubrofen, maar daar knalt het af en toe doorheen. Ook kraken de knieën extreem veel en goed voelbaar/hoorbaar. Is dit normaal? Ook de stand van mijn benen zijn in de loop van de jaren veranderd, ik heb nu duidelijk X benen, vroeger was dat niet zo.
Babs
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: artrose

Re: Artrose knieén

Berichtdoor Johanneke » ma maart 10, 2014 3:02 pm

Hoi Babs,

Welkom!
Ik schrijf hier vooral omdat ik sinds een kleine twee jaar RA heb maar het kraakbeen in mijn knie is na een ongeluk in 20 jaar helemaal weg. Ik heb dus ernstige artrose in die knie (lichte artrose hebben veel mensen iedereen slijt. maar wat precies het verschil precies is tussen licht/matig/ernstig kan ik je niet vertellen). Ik had altijd veel pijn in die knie. Nu ik voor mijn RA medicatie krijg heb ik eigenlijk veel minder pijn in die knie omdat de ontsteking in die knie onderdrukt wordt.
In de loop van de jaren heb ik geleerd niet te ver te gaan met activiteiten maar ik bleef wel dingen doen. Ik bedacht me altijd, zaterdag 2 uur shoppen = zondag de hele dag met been omhoog en dan kon ik maandag weer fietsen. Je moet dus op zoek hoe ver je kan gaan.

Ontstekingsremmers zoals ibuprofen helpen de pijn en bij overbelasting de ontsteking te onderdrukken
Je kan glucosamine van een goed merk gaan slikken (lopen hier wel wat draadjes over), dit geeft een klein smeerlaagje in het gewricht kan dus helpen tegen de pijn
En als je overgewicht hebt, helpt afvallen (ik haat deze tip, ik zou het zelf ook moeten doen :? ) Hoe minder de gewrichten belast worden hoe beter.
Blijf wel (onbelast) bewegen want stilzitten maakt dat je steeds stroever wordt (zwemmen).

Heel veel sterkte!
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Artrose knieén

Berichtdoor Babs » wo maart 12, 2014 5:04 pm

bedankt voor je antwoord. Ik slik al glucosamine op eigen initiatief, maar volgens huisarts is dit een placebo. Ik herken veel ik je verhaal, een eind lopen of shoppen is de volgende dag kalm aan doen. Het is inderdaad zoeken hoe ver ik kan gaan. Ik heb goede en slechte dagen.
Wat me wel tegen valt is de informatie die de huisarts kan geven want ja wat is matig en wat is lichte vorm....? Hier weten ze het ook niet...

Groetjes Babs
Babs
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: artrose

Re: Artrose knieén

Berichtdoor Johanneke » wo maart 12, 2014 8:57 pm

Hi,

Ik dacht ik ga het even opzoeken. Echt heel duidelijk is het niet maar op deze website wordt de meest gebruikte indeling beschreven (ik heb deze indeling op verschillende websites gevonden).

http://www.mtcfysiotherapie.nl/behandel ... p-lies/881

En inderdaad onderzoeken spreken elkaar tegen over het effect van glucosamine. Je kan het even proberen en als je na een paar weken geen verbetering voelt, werkt het niet. Voor mij werkt rekening houden met mijn grenzen beter dan de glucosamine.
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Artrose knieén

Berichtdoor Babs » za maart 15, 2014 8:56 am

bedankt voor je moeite.
En ik vind als het een placebo is en het werkt, dan is het goed genoeg voor mij :D
Babs
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: artrose

Re: Artrose knieén

Berichtdoor ankee » ma aug 18, 2014 9:20 pm

Ik heb 2 knieen met artrose en ik krijg over 2 weken 1 halve knie, later na enkele maanden nog een halve knie.
ik ben al heel lang erg moe wat alleen maar steeds erger wordt, veel doe ik niet meer.
Lopen , staan , fietsen wil haast niet meer.
Maar dat ik zo moe ben ben vind ik vreselijk.
Wie herkend deze vermoeiheid, zal het straks minder worden?
ankee
Nieuw lid
 
Berichten: 1
Reumavorm: artrose

Re: Artrose knieén

Berichtdoor vrolijkmeisje » di aug 19, 2014 1:13 pm

Heb je ook veel pijn in je knieën?
Ik heb geen ervaring met operaties maar weet wel dat pijn heel erg vermoeiend is. Als mijn polsen weer pijnlijker zijn loop ik continu te zuchten en voel ik me veel sneller moe. Als het beter gaat met mijn polsen heb ik daar veel minder last van.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1072
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Artrose knieén

Berichtdoor sylvia35 » zo aug 31, 2014 7:06 pm

hoi

heel herkenbaar ik had ook altijd pijn in me knieën en bleek ook slijtagen bij mij was het op een gegeven moment zo erg dat me knieën niet meer konden buigen of helemaal strekken in 2011heb ik op 37 jaar een totale knie prothese gekregen en in 2012 de andere knie gedaan en nu kan ik eindleijk weer fietsen en met de hond lopen zonder pijn
sylvia35
Lid
 
Berichten: 162
Reumavorm: ap

Re: Artrose knieén

Berichtdoor heldeka » zo sep 07, 2014 6:47 pm

Vriendinnen, ik wens jullie van harte
dat het beter gaat.
heldeka
Lid
 
Berichten: 153
Reumavorm: artritis-psoriatica


Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten

Advertentie