Artrose? verder onderzoek?

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » zo jul 20, 2014 12:30 pm

hallo,
Ik ben een vrouw van 46 jaar en ik heb sinds maart 2014 pijn. De pijn is begonnen in mijn duim. Vervolgens heeft de pijn zich uitgebreid naar mijn hand/pols. Ik ben in april 2014 voor het eerst naar de huisarts gegaan. Deze heeft toen besloten dat het overbelasting was en dat zou met de tijd weggaan. Tevens bloed geprikt voor ontstekingen, maar dat was goed. Dus overbelasting.
De pijn werd erger en toen ik mijn stuur op mijn fiets niet meer vast kon houden, ben ik weer naar de huisarts gegaan (begin mei). Ik heb toen naproxen gekregen en dan zouden we kijken of de handen rustiger werden. De pijnklachten werden minder door de naproxen en het is leefbaar. Maar omdat ik merkte dat de pijn bleef, heb ik begin juni een foto laten maken van beide handen om te kijken naar artrose. Volgens de (plaatsvervangend) huisarts was er op de foto niks te zien. Begin juli was mijn eigen huisarts weer terug van vakantie en ben ik bij haar op het spreekuur geweest. Toen hebben we besloten om op reuma te prikken. De uitslag volgens de assistente: geen reuma.
Toen was ik boos op mijn eigen lichaam en ben ik met de medicijnen gestopt (donderdag) en heb een nieuwe afspraak bij de huisarts gemaakt. (de dinsdag, gelijk na het weekend). Op zaterdag had ik zoveel pijn in mijn handen/pols en schouders/bovenarm. Ik kon me niet eens meer zelf aankleden en ik was stijf. Ik heb toen paracetamol voor de pijn genomen, maar dat haalde de ergste pijn weg, maar verder kon ik niet veel.
Dinsdag bij de huisarts bleek mijn bloed toch niet goed te zijn. De ontstekingswaarden waren omhoog gegaan. Dat was voor mijn huisarts reden om mij door te sturen naar de Maartenskliniek. Afgelopen week kon ik hier al terecht.
De dag voor mijn bezoek aan de Maartenskliniek kreeg ik nog een ingeving: twee jaar geleden ben ik gebeten door een teek en heb ik zo'n tekenvlek gehad. Ik heb toen 10 dagen antibiotica gehad.
Ik dacht dat men in de Maartenskliniek in mijn dossier van de ha kon kijken. Dat bleek niet zo te zijn. Ik heb dus mijn pijnklachten gemeld (inmiddels voelt mijn rechterenkel ook beurs) en tevens aangegeven dat ik een tekenbeet heb gehad. Tekenbeten waren niet zijn specialisme, alleen reuma dus hij kon alleen naar de reuma kijken. We hebben een vragenlijst doorgenomen. Vervolgens een lichamelijk onderzoek waarbij men mijn gewrichten heeft bekeken. Toen vroeg de reumatoloog waar ik eigenlijk voor kwam.... Ik heb aangegeven dat mijn huisarts niet wist wat de klachten waren en dat zij vond dat er verder onderzoek moest komen.
Toen was de diagnose gesteld: artrose
Ik vroeg of er niet verder onderzoek nodig was zoals foto's b.v. Dat was niet nodig. Hij had het zo al gezien en foto's laten vaak geen artrose zien.
Vervolg: Over 4 weken terug bij de reumaverpleegkundige om te kijken hoe het gaat. Stoppen met naproxen en 3 * per dag 1000 mg paracetamol. (leek vodafone 4g wel.... Was alles maar zo snel :-) )

Nu geloof ik dat deze arts natuurlijk weet waar hij het over heeft. Ik ben in de Maartenskliniek geweest, 1 van de best aangeschreven klinieken op het gebied van reuma, alleen vind ik het moeilijk dat de diagnose niet onderbouwd is. De pijn in mijn schouder komt volgens de reumatoloog door de pijn in mijn handen en daardoor verkrampt mijn lichaam. Na twee dagen paracetamol begin ik weer een stuk stijver te worden en de pijnklachten komen door de medicatie heen. Mijn duimen zijn weer niet te gebruiken. Vrijdagavond/nacht begon de jeuk. Plekken met bulten en blaasjes. Gisterenavond de huisartsenpost gebeld en ik blijk een allergische reactie op de paracetamol te hebben. Nu heb ik medicijnen voor de allergie en creme voor de jeuk. Gelijk gestopt met de paracetamol en sinds vanochtend weer op de naproxen. Dinsdag a.s. heb ik een afspraak bij mijn huisarts zodat ik met haar de situatie kan bespreken.

Om wat beter voorbereid te zijn op dit gesprek wil ik jullie als ervaringsdeskundigen vragen:
Is het inderdaad zo makkelijk om artrose vast te stellen? Of moet ik vragen om aanvullend onderzoek? En welke weg kan ik dan het beste bewandelen?

Alvast bedankt voor eventuele reacties,
hartelijke groet,
kiki
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor Hermione » zo jul 20, 2014 12:54 pm

Hoi Kiki,

in de eerste plaats, ik ben geen arts, en kan natuurlijk ook niet door de computer heen in jouw lichaam kijken wat jij mankeert.
Maar ik wil wel een paar opmerkingen maken.
Ook ik ben in eerste instantie bij een reumatoloog in de st. M. kliniek terecht gekomen, en ik had dikke pech met die arts. Veel artsen daar staan goed bekend, over deze arts stond nog niets vermeld op internet. (ik kijk tegenwoordig op zorgkaarnederland voor ervaringsverhalen) Hij heeft me vanaf het begin ontstekingsremmers laten slikken, waardoor de sarcoïdose (die ik heb, maar wat er daar dus niet uitkwam) onderdrukt werd en niet meer te testen! Ook heeft hij daarna alles bij elkaar gelogen in de brief aan de huisarts. Ik heb - op papier - een aantal gronden om een klacht tegen hem in te dienen. Puur en alleen omdat het me teveel stress oplevert doe ik dat niet...

Maar de goede naam van dat ziekenhuis zegt mij dus niet zoveel meer. Er zijn absoluut goede artsen daar, helaas heb ik die niet getroffen.

Wat de arts die jij daar hebt wel goed heeft gedaan, is jou zeggen te stoppen met het slikken van ontstekingsremmers. De artsen van het ziekenhuis waar ik nu ben (en een diagnose en behandeling heb gekregen) volgden ook die methode: alleen paracetamol is toegestaan, totdat duidelijk is wat er aan de hand is. Dus stoppen met je naproxen! Die verdoezelt onstekingswaardes en andere dingen in je bloed, mocht je iets reumatisch in een beginstadium hebben.

Stel dat je een ontstekingsziekte hebben, en je bent verder, dan kunnen ontstekingen overal wel doorheen komen, zelfs door sterkere medicijnen. Maar juist in het begin, waarbij een diagnose zo waardevol kan zijn, remmen die de ontstekingen nog heel effectief, waardoor een arts niet kan zien wat het is.

Ik hoop trouwens, dat je niets vervelends hebt!
groetjes,
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » zo jul 20, 2014 1:14 pm

Beste Hermione,
hartelijk dank voor je reactie en jouw ervaring. Ik ben heel blij om jouw verhaal te lezen. Ik vind het wel heel rot voor je dat je deze ervaring hebt opgedaan en ik kan gegrijpen dat je geen zin/fut hebt om een klacht in te dienen.
Ik ben het met je eens dat de naproxen ontstekingen onderdrukken. Daarom ben ik destijds bij de huisarts gestopt omdat er niks in mijn bloed te vinden was volgens de assistente. Toen had ik ook de redenatie: Als ik slik om iets te onderdrukken, zul je het ook niet makkelijk in mijn bloed vinden. De ha vond dat ik voor de pijn en de zichtbare ontsteking in mijn bloed wel naproxen moest blijven slikken. In de maartenskliniek zei de arts dat hij door de medicijnen heen kon kijken (?)..... Maar zonder pijnstilling kan ik helaas op dit moment niet en de hoge docering paracetamol geeft een allergische reactie. Dus tot dinsdag (dan ben ik bij de ha) slik ik nog wel even de naproxen. Ik zal haar vragen om een pijnstilling zonder ontstekingsremmers.

hartelijke groet,
kiki
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » zo jul 20, 2014 1:23 pm

Sorry, nog een aanvullende vraag. Hoe lang werkt de naproxen nog? Als ik nu stop, wanneer worden de ontstekingen niet meer onderdrukt door de naproxen?
groet,
kiki
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor Wrenchman » zo jul 20, 2014 7:55 pm

Hallo Kiki,

Welkom op dit forum!

Ik heb helaas geen antwoorden voor je omdat ik zelf ook nog zoekende ben. (samen met de huisarts)

Wel vind ik dat je een bijzondere reumatoloog hebt getroffen. Diagnose zonder onderbouwing...

Ik hoop dat de huisarts je weer verder kan helpen!
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » zo jul 20, 2014 11:00 pm

Hi Wrenchman,
dank voor je reactie. Gelukkig heb ik met mijn huisarts een zeer goed contact. Ik ben benieuwd dinsdag.
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor Johanneke » ma jul 21, 2014 7:45 am

Hallo Kiki,

je vroeg ergens hoe lang Naproxen werkt. Dat wordt uitgedrukt in halfwaardetijd, hoe lang het duurt voordat de helft van het middel nog in je lichaam zit. De halfwaardetijd is 12 tot 15 uur.

Als we uitgaan van een halfwaardetijd van 12 uur en stel dat je zondagochtend 8 uur voor het laatst 500 mg hebt gebruikt :
zondag 20.00 uur is er nog 250 mg over, maandag 8.00 uur 125 mg, ma 20.00 62,5mg, di 8.00 uur 31mg, di 20.00 uur 15,5 mg, wo 8.00 uur 8mg, wo 20.00 uur 4 mg.

Het duurt dus wel even voordat het echt uit je bloed is. Maar vanuit mijn eigen ervaring, ga je al weer pijn voelen na een halve tot hele dag.
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor AnnemiekV » ma jul 21, 2014 9:02 am

Bij mij werd geadviseerd door de reumatoloog te stoppen met ontstekingsremmers, ivm mri scan. En dat moest ik ruim 2 weken van te voren dus doen, voor ik de scan in ging, omdat anders het beeld verdoezeld. Dus het zit best nog wel effe in je lijf. Daarbij zegt dat bloed niet alles hoor. Ik heb een perfecte bezinking terwijl ik de si gewrichten ontstoken heb, mijn achillespezen ontstoken zijn, beide slijmbeurzen in de heupen en in mijn borstbeen en schouder rommelt het. Dit komt allemaal door de medicatie heen hoor, maar mijn bezinking is goed.
Mijn eerste reumatoloog zei ook dat ik artrose in mijn vingers had, tot op heden is er nog nergens iets van op röntgen te zien. (Inmiddels al ruim 4 jaar last). Ik heb wel af en toe een ontsteking in een vingergewrichtje, maar blijkbaar nog geen schade hiervan. Een andere reumatoloog vertelde me dat dat geen artrose is, daar zou ik te jong voor zijn.
Het ligt maar net welke arts je treft hoor, en hoe actief die op zoek gaat om het puzzeltje compleet te maken. En bij niet/weinig zichtbare klachten is dat ook erg moeilijk. Feit is wel dat de naproxen iets doet, want je merkt verbetering als je het slikt?
AnnemiekV
Lid
 
Berichten: 1357
Reumavorm: Bechterew

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor Johanneke » ma jul 21, 2014 10:12 am

Je hebt helemaal gelijk, het duurt nog veel langer voordat je lever ook helemaal vrij is van een middel. Maar hoe lang dat is weet ik niet.
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor vrolijkmeisje » ma jul 21, 2014 10:21 am

kiki0001 schreef:hallo,
De dag voor mijn bezoek aan de Maartenskliniek kreeg ik nog een ingeving: twee jaar geleden ben ik gebeten door een teek en heb ik zo'n tekenvlek gehad. Ik heb toen 10 dagen antibiotica gehad.
Ik dacht dat men in de Maartenskliniek in mijn dossier van de ha kon kijken. Dat bleek niet zo te zijn. Ik heb dus mijn pijnklachten gemeld (inmiddels voelt mijn rechterenkel ook beurs) en tevens aangegeven dat ik een tekenbeet heb gehad. Tekenbeten waren niet zijn specialisme, alleen reuma dus hij kon alleen naar de reuma kijken. We hebben een vragenlijst doorgenomen. Vervolgens een lichamelijk onderzoek waarbij men mijn gewrichten heeft bekeken. Toen vroeg de reumatoloog waar ik eigenlijk voor kwam.... Ik heb aangegeven dat mijn huisarts niet wist wat de klachten waren en dat zij vond dat er verder onderzoek moest komen.
Toen was de diagnose gesteld: artrose
Ik vroeg of er niet verder onderzoek nodig was zoals foto's b.v. Dat was niet nodig. Hij had het zo al gezien en foto's laten vaak geen artrose zien.
Vervolg: Over 4 weken terug bij de reumaverpleegkundige om te kijken hoe het gaat. Stoppen met naproxen en 3 * per dag 1000 mg paracetamol. (leek vodafone 4g wel.... Was alles maar zo snel :-) )


Wat ik heel raar vind is dat de reumatoloog zegt dat ie niet gespecialiseerd is in tekenbeten, terwijl het volgens mij toch bekend is dat reumatische klachten een gevolg kunnen zijn van een tekenbeet. Vast en zeker zat die vraag ook in de vragenlijst die hij met je heeft doorgenomen.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor Hermione » ma jul 21, 2014 4:48 pm

Tekenbeten zitten in het pakket van gespecialiseerde internisten, en in de st. Maartenskliniek maken ze daar erg strikt onderscheid in heb ik toendertijd gemerkt. Je wordt dan naar het Radboud zkh doorgestuurd als de reumatoloog klaar is, naar zo'n internist.

W.b. de naproxen: de halfwaardetijd geldt voor één losse tablet. Als je iedere dag een aantal tabletten slikt, dan bouw je met de tijd een bloedspiegel op. Bij een nsaid duurt dat twee weken. En het duurt ook ongeveer twee weken voordat het uit je bloed is.

groetjes,
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » ma jul 21, 2014 11:45 pm

Bedankt voor al jullie reacties. Ik ben erg blij met jullie informatie en jullie ervaringen.
Morgen eens in overleg met de ha en kijken hoe we verder gaan.
Hartelijke groet,
Kiki
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor kiki0001 » wo jul 23, 2014 11:27 am

Ik ben zo blij met mijn ha. Ze begreep mij volledig. Ik stop nu inderdaad met de ontstekingsremmers en over 2 weken prikken we opnieuw bloed. Zij wil wel meewerken aan onderzoek naar Lyme en dit wordt bij het bloedonderzoek meegenomen. Nu weet ik dat die onderzoeken onbetrouwbaar zijn, maar als we wel iet vinden, is dat mooi meegenomen. Daarnaast stelde zij zelf voor om een second opinion aan te vragen, maar daar wil ik nog even mee wachten tot we weer bloed hebben geprikt en ik bij de reumaverpleegkundige ben geweest.
Alleen al het feit dat je begrepen wordt en dat ze mee wil werken aan een traject dat aansluit bij mijn vragen doet mij zo ontzettend goed!
Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie informatie. Het is zeer bruikbaar voor mij geweest.
hartelijke groet!
kiki
kiki0001
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: onderzoeksfase

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor vrolijkmeisje » wo jul 23, 2014 12:12 pm

Fijn om te lezen! Gelukkig zijn er ook artsen die wel zorgvuldig hun werk doen!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Artrose? verder onderzoek?

Berichtdoor AnnemiekV » wo jul 23, 2014 12:26 pm

Super, fijn dat er met je meegedacht wordt door de huisarts!
AnnemiekV
Lid
 
Berichten: 1357
Reumavorm: Bechterew

Volgende

Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Advertentie