Artrose en werken

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Artrose en werken

Berichtdoor GeertjeAdriana » do okt 16, 2014 7:38 pm

Ik werk 21 uur maar dit is erg zwaar. Iedere middag moet ik gaan slapen en in de avond lig ik om 21:30 op bed. Op zaterdag lig ik de hele middag op bed. Ik heb artrose in mijn handen, rug en nek. Nu wilde ik 4 uur minder gaan werken, althans in de ziektewet. Ik werk hier nu 14 jaar. Maar ze adviseren me nu om helemaal te stoppen met werken maar dat wil ik niet.
Wie heeft hier ervaring mee, oftewel hoe kan ik dit oplossen? Kan je afgekeurd worden, krijg je sowieso een uitkering?
Mijn man heeft wel werk maar ik weet niet of ik dan recht heb op een uitkering eventueel voor die 4 uur.
GeertjeAdriana
Lid
 
Berichten: 30
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor zeeuws meisje » do okt 16, 2014 8:17 pm

veel vragen en geen makkelijke antwoorden....

Of je recht hebt op een uitkering weet ik niet, daarvoor moet ik meer informatie hebben. Wat ik je in ieder geval kan aanraden is om nooit vrijwillig minder uren te gaan werken, maar om je (gedeeltelijk) ziek te melden. Je gaat dan een traject in bij je bedrijfsarts en valt dan onder de Wet Poortwachter. Op internet kun je hierover heel veel informatie vinden.
Uiteindelijk kom je, na 2 jaar ziek zijn, bij het UWV terecht voor een keuring. Dit is een heftig en moeilijk proces wat emotioneel (bij mij in ieder geval) veel vergt. Als bij het UWV blijkt dat je meer dan 35% wordt afgekeurd, heb je in prinipe recht op een WIA uitkering. Hoe je afkeuringspercentage berekend wordt, is een erg ingewikkeld verhaal waar ik nu niet verder op in zal gaan.

Een WIA uitkering is persoonsgebonden. Dat wil zeggen dat je hem ook krijgt als je man gewoon een inkomen heeft.
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: Artrose en werken

Berichtdoor GeertjeAdriana » do okt 16, 2014 8:56 pm

Dank je voor je snelle reactie. Ik vind het zo tegenvallen van mijn werkgever dat ze zo reageren. Ik werk altijd erg hard afgelopen zomer heb ik een paar weken het werk gedaan van twee collega's die allebei 36 uur werken . Ik ging overwerkt op vakantie en nu vroeg ik om tijdelijk tot de kerst 4 uur ziek in de ziektewet en dan kan dit niet.
GeertjeAdriana
Lid
 
Berichten: 30
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor zeeuws meisje » vr okt 17, 2014 8:26 am

je moet dat ook niet vragen, maar je moet je ziek melden. Wat je kan doen, is zelf een afspraak met je bedrijfsarts maken en de kwestie daar voorleggen.
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: Artrose en werken

Berichtdoor Durske » vr okt 17, 2014 11:28 am

Als je zoveel moet rusten, is je werk echt teveel.
Ik denk dat ziekmelden idd de beste optie is.
Ik snap je werkgever wel, als je je ziek meldt moet hij je loon doorbetalen, als je stopt met werken kost 't hem geen geld.
Maar dat is jouw zorg niet, ik denk dat ziekmelden idd de beste optie is. Zo kan je niet verder.
Sterkte ermee...
Durske
Lid
 
Berichten: 17
Reumavorm: Artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor johanna maria » vr okt 17, 2014 2:37 pm

Het is idd waar, als je zelf uren op gaat geven, en later toch arbeidsongeschikt wordt, dan gaan ze uit van je laatste schema,
het is niet anders, je moet je ziek melden, dan krijg je na enkele weken een gesprek met je arboarts, dan kun je misschien geeeltelijk minder werken, en kijken hoe dat bevalt
bedenk wel, een arboarts is in dienst van je werkgever
in deze zakelijke tijd kan het idd zijn dat ze het je moeilijk maken,maar daar kom je dan snel genoeg achter
in ieder geval zowel werkgever als werknemer hebben rechten en plichten
sterkte ermee
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor sylvia35 » vr okt 17, 2014 8:06 pm

hoi zou zeker niet uit je eigen minder gaan werken het is beter als jij je eigen ziek meld is ook wel niet leuk maar je hebt er een goede rede voor zo is het bij mij ook gegaan en heb nu ook wia uitkering, denk als eerste aan jezelf

groetjes sylvia
sylvia35
Lid
 
Berichten: 162
Reumavorm: ap

Re: Artrose en werken

Berichtdoor GeertjeAdriana » za okt 18, 2014 10:21 am

Ik ben een tijd geleden bij de reumatoloog geweest en daar werd artrose geconstateerd. Toen moest ik voor verdere behandeling bij de huisarts zijn, ik wilde weer een keer naar de reumatoloog omdat mijn werk dat wilde maar nu wilt mijn huisarts om die reden geen verwijzing schrijven. De huisarts zegt dat er afwijkingen zijn geconstateerd in het bewegingsapparaat en dat dit voor mijn werkgever genoeg moet zijn. Ik neem aan dat met die afwijkingen artrose wordt bedoeld. Ook heb ik discopathie in mijn onderrug. Dit is ook pijnlijk. Is het normaal dat de huisarts je verder blijft behandelen? Mijn huisarts zei ook dat mijn werkgever dolblij moesten zijn omdat ik maar 4 uu minder wil gaan werken omdat ik met mijn ziekte helemaal thuis zou moeten blijven. Het is allemaal zo lastig.
GeertjeAdriana
Lid
 
Berichten: 30
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor Paul Surly » za okt 18, 2014 10:36 am

Wel goed dat je wel wilt werken, alleen iets minder.
Eigenlijk van de gekke dat je dan uit pure zelfbescherming en behoud van enig inkomen jezelf ziek moet melden.
Ik zou daar moeite mee hebben, want dan heeft de werkgever helemaal niets meer aan je.
Als de hierboven gegeven adviezen kloppen, kun je wellicht niet anders, maar als belastingbetaler heb ik er wel een beetje moeite mee.
Is er geen onafhankelijke instantie waar je advies kunt inwinnen, een vakbond, wetswinkel of huisarts of zo?
Begrijp mij goed, ik heb het beste met je voor :!: .
Paul Surly
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor JannekeB » za okt 18, 2014 11:41 am

Beste Paul,
Ik begrijp je reactie wel maar volgens mij zijn er bepaalde regels opgesteld om werknemers te beschermen. Anders zou je als werkgever als iemand ziek wordt te makkelijk kunnen ontslaan. Het is iets wat we blijkbaar met z'n allen in Nederland hebben afgesproken dat we dat niet willen.

Beste Geertje,
Als het nu niet lukt om 21 uur te werken dan is het inderdaad het beste om je ziek te melden. Ik ben geen jurist maar volgens mij kan je werkgever je niet verbieden je ziek te melden. Ik begrijp dat je het liever in goed overleg doet, zou ik zelf ook willen. Maar andere optie is dat je je 100% ziek meldt. Dan kom je over een aantal weken bij een Arboarts terecht en dan kun je daar mee overleggen hoe nu verder. Deze kan volgens mij ook je medische gegevens opvragen bij je huisarts. Je werkgever heeft helemaal niets te maken met je medische gegevens en kan niet eisen/verlangen dat je naar een reumatoloog gaat. Die mag overigens ook helemaal geen uitspraken doen over of je wel of niet zou kunnen werken.

Sterkte.

Janneke
JannekeB
Lid
 
Berichten: 100
Reumavorm: RA

Re: Artrose en werken

Berichtdoor johanna maria » za okt 18, 2014 11:55 am

Had een berichtje geschreven, maar is nu weg?
dan maar even in het kort
naar je arboarts en overleggen
vraag een doorverwijzing naar een reumaverpleegkundige, deze staat ook dicht bij de reumatoloog
zij kan je ook helpen met e.e.a. op een rijtje te zetten
en je schrijft niet welke werkzaamheden je doet
is er ander werk bij je werkgever wat minder belastbaar is?
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor Paul Surly » za okt 18, 2014 1:23 pm

JannekeB schreef:Beste Paul,
Ik begrijp je reactie wel maar volgens mij zijn er bepaalde regels opgesteld om werknemers te beschermen. Anders zou je als werkgever als iemand ziek wordt te makkelijk kunnen ontslaan. Het is iets wat we blijkbaar met z'n allen in Nederland hebben afgesproken dat we dat niet willen.....


Ik denk dat je mijn reactie niet begrijpt, dat we regels hebben afgesproken snap ik ook, alleen die regels zijn niet altijd goed en logisch.
Het is zonde dat iemand die nog wel wil en kan werken (alleen maar 4 uur korter), door die regels gedwongen wordt om zich volledig ziek te melden.
Het is voor mij als belastingbetaler goedkoper als zij maar voor 4 uur per week de ww (of wat voor vergoeding dan ook) in gaat, in plaats van straks wellicht (al dan niet volledig) afgekeurd. Dat kost de gemeenschap meer.
En daarmee kan GeertjeAdriana nog gewoon 17 uur blijven werken, hetgeen ze zelf ook wil.
Mensen die willen werken, moet je niet op voorhand al ontmoedigen.
Paul Surly
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor Durske » za okt 18, 2014 2:08 pm

GeertjeAdriana schreef:Ik ben een tijd geleden bij de reumatoloog geweest en daar werd artrose geconstateerd. Toen moest ik voor verdere behandeling bij de huisarts zijn, ik wilde weer een keer naar de reumatoloog omdat mijn werk dat wilde maar nu wilt mijn huisarts om die reden geen verwijzing schrijven. De huisarts zegt dat er afwijkingen zijn geconstateerd in het bewegingsapparaat en dat dit voor mijn werkgever genoeg moet zijn. Is het normaal dat de huisarts je verder blijft behandelen?


Of het normaal is dat weet ik niet, maar ik ben ook bij mijn huisarts onder behandeling. En dat bevalt me prima tot nu toe.
Ik denk dat je huisarts bepaalt of je naar een medisch specialist (zoals reumatoloog) moet, niet je werkgever. Je hebt een diagnose, gesteld door de reumatoloog, waarom vindt je baas dat je weer terug moet? Trekt hij die diagnose in twijfel ofzo? Heel raar, en echt niet zijn plaats om te bepalen naar welke arts jij 'moet'. Hij mag zich daar niet mee bemoeien.
Durske
Lid
 
Berichten: 17
Reumavorm: Artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor Paul Surly » za okt 18, 2014 6:05 pm

Durske schreef:.....Ik denk dat je huisarts bepaalt of je naar een medisch specialist (zoals reumatoloog) moet, niet je werkgever.....

Goed punt!
Paul Surly
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: artrose

Re: Artrose en werken

Berichtdoor JannekeB » zo okt 19, 2014 5:31 pm

Beste Paul,
Ben het helemaal met je eens. Je moet mensen zeker niet te ontmoedigen als ze zelf graag willen werken. En met kleine aanpassingen kan het soms makkelijker gemaakt worden voor mensen om toch te blijven werken. Het blijft jammer dat er werkgevers zijn die hier niet in willen meedenken.

Het is overigens niet nodig om 2 jaar 100 % in de ziektewet te zijn voordat je een WIA-keuring krijgt. Ook als je 2 jaar gedeeltelijk ziek thuis bent krijg je een keuring. Ik was zelf bijna 2 jaar gedeeltelijk ziek thuis en zou bijna een WIA-keuring gaan krijgen. Ik heb toen echter zelf de keuze gemaakt om minder te gaan werken voor een aantal jaar. Een keuze die ik kon maken financieel gezien maar helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid.

@ Geertje: ik hoop voor jou dat je snel met je werkgever en de Arboarts tot een voor een oplossing gaat komen.

Groet,
Janneke
JannekeB
Lid
 
Berichten: 100
Reumavorm: RA

Volgende

Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

Advertentie