Stenose en artrose, en nu?

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » wo okt 22, 2014 11:09 am

Naar aanleiding van uitstralende zenuwpijn in been, dusdanig dat ik niet op dat been kon staan, zijn er foto's en een mri scan gemaakt. De uitslag van de neuroloog was niet zoals gehoopt een hernia, maar artrose en een kanaalvernauwing. Omdat de diagnose als donderslag bij heldere hemel kwam, en de neuroloog nogal haast bleek te hebben, is er van vragen niet veel terecht gekomen. Er werd me nog wel even verteld dat ik mijn werk niet meer uit MAG voeren( groenvoorziening, dus veel zware dingen sjouwen), ik ben 44 jaar, vind nog maar eens ander werk als rugpatient van deze leeftijd......dat is voor gezonde mensen op deze leeftijd al zwaar.

Er bleven veel vragen over, dus naar de huisarts geweest, en weet nu wat meer, ook tussen mijn wervels zit artrose, maar de stenose zal me gaan nekken, er is nu "relatieve" vernauwing en worteldruk, dat wil zeggen dat er door de stenose op zenuwen wordt gedrukt. Maar de definitie van "relatieve vernauwing"is me niet duidelijk, ik had liever dat het in gradaties kon worden uitgedrukt, dan is het wat duidelijker, ook de huisarts kon me hiermee niet verder helpen.
Waar de stenose precies zit is ook niet duidelijk, waarschijnlijk zit hij niet BINNENIN mijn wervels, maar ergens aan de buitenkant? De huisarts kwam er niet uit, wel dat het op 2 plekken zit. Er bestaan toch gradaties in artrose, of zit ik mis?

De uitslag was hetzelfde; niets aan te doen, mee leren leven. Ik had gehoopt op een verwijzing naar een reumatoloog voor wat meer duidelijkheid, maar ook die kan niets voor me doen volgens de huisarts, dus geen verwijzing. Eigenlijk komt het er op neer dat er niemand wat voor me kan doen...heel erg moeilijk om me daar bij neer te leggen!!

Een flinke tegenvaller, jullie hebben allemaal hetzelfde meegemaakt, dus zullen wel begrijpen hoe ik me voel. De stenose zal me uiteindelijk gaan nekken. Ik moet maar gaan overleggen met een arboarts over hoe of wat, maar als de huisarts zelfs na googlen niet weet waar de stenose zit, hoe moet een bedrijfsarts dat dan weten? En dan, werk kwijt? Want zwaar tillen zou niet alleen de klachten verergeren, maar ook de artrose?
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Wrenchman » wo okt 22, 2014 7:19 pm

Persoonlijk zou ik eerst graag willen weten waar het precies zit en ik welk stadium. Kun je niet voor een gesprek terug naar de neuroloog? Al is het alleen maar ter verduidelijking?

Sterkte in ieder geval, ook op werkgebied!
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » wo okt 22, 2014 9:22 pm

Dankjewel voor je reactie. Dat is nu precies wat ik wil inderdaad, weten waar en in welk stadium!
Maar blijkbaar vind de neuroloog niet dat ik daar recht op heb, die heeft dat niet verteld of laten zien, en hoeft me niet terug te zien omdat hij toch niets voor me kan doen, en dan vertel ik nog niet alles hoe ik behandelt ben- zo'n hork hoef ik ook niet meer opnieuw te spreken! Een beetje menselijkheid zou wel wenselijk zijn, dat kent deze arts niet blijkbaar.
En wat hij heeft genoteerd als diagnose, daar kon de huisarts ook niet helemaal uit komen. Ik weet nu wel waar de artrose zit, en op hoeveel plaatsen stenose, maar in welk stadium en waar de stenose precies zit dus niet. Walgelijk, mijn lijf maar blijkbaar maakt het niemand iets uit dat ik meer wil weten......
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor johanna maria » wo okt 22, 2014 9:41 pm

Aangezien het voor je huisarts ook niet duidelijk is, zou ik een 2nd opinion vragen
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Hermione » wo okt 22, 2014 9:47 pm

dat was ook het eerste waar ik aan dacht, vraag om een 2nd opinion aan je huisarts. En dan van tevoren goed uitzoeken waar je heen wilt, naar welk ziekenhuis èn naar welke arts.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » do okt 23, 2014 11:04 am

En inderdaad was dat ook mijn eerste gedachte, een second opinion, daar ging ik ook voor naar de huisarts, ik zit met teveel vragen, maar zoals gezegd krijg ik geen medewerking van de huisarts, letterlijk:
"het is zoals het is, vanaf nu ben je rugpatient. Jij weet nu dat er iets zit, er zullen genoeg mensen rondlopen met dit probleem die niet weten dat het er zit, dus jij hebt nog geluk, jij kunt je doen en laten er op aanpassen. Niemand kan je hier mee helpen, het gaat niet meer weg. Dus een second opinion is overbodig."

En daar kan ik het dus mee doen......

Mijn echtgenoot kwam op het idee om maar bij de bedrijfsarts een aanvraag voor een second opinion te doen, maar ik weet niet of dat kan? En of dat nu wel zo verstandig is, die werkt nml toch voor mijn werkgever, en doet graag zaken met een privekliniek, dus is dat wel wijs?

Wat een ellende, alsof de diagnose alleen nog niet genoeg ellende was?!
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor johanna maria » do okt 23, 2014 11:30 am

Je kunt idd aan arboarts vragen, maar ook aan je zorgverzekeraar
poe, lastige huisarts, toch? Voelt niet lekker..
sterkte ermee
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » do okt 23, 2014 1:22 pm

Nee, het voelt zeker niet lekker- ik ben geen moeilijk mens, echt waar niet, maar zoals ik en bij de neuroloog en de huisarts ben "geholpen", ja, daar ben ik op zijn minst gezegd boos en teleurgesteld over. Het blijkt maar weer maar eens al te goed dat je zelfs nog minder dan een nummer bent.
Een arts hoeft dit niet jammer voor me te vinden dat ik dit heb, maar een beetje meer hulp en uitleg is volgens mij gewoon menselijkheid? En als dat er al niet in zit....zouden ze zelf ook graag zo behandelt worden? Denk het niet.

Ben me nu aan het orienteren wat een goede arts/ ziekenhuis is voor de stenose, zelf, dus niet via de bedrijfsarts. Iemand die wel de tijd neemt om het 1 en ander uit te leggen en goed is in zijn of haar diagnoses. Iemand toevallig nog aanbevelingen voor een deskundig arts?
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Hermione » do okt 23, 2014 1:44 pm

Ik heb zelf geen tip voor je, maar het is misschien een idee om aan te geven in welke omgeving je een arts zoekt, en wat voor afstand je wilt/ kunt reizen.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » do okt 23, 2014 2:08 pm

Afstand is geen probleem, zelfs het buitenland is een optie, als ik nu maar eens ergens terecht kom die wel bereid zijn om me uit te leggen wat ik nu precies heb
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor tinus » do okt 23, 2014 3:29 pm

Het lijkt mij belangrijker om van de problemen afgeholpen te worden, ook al weet je niet precies wat er aan de hand is.
Heb je dit gelezen? http://reumaforum.nl/viewtopic.php?f=11&t=5306&p=53977&hilit=volkskrant#p53977
"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".
Huub Buijssen.
tinus
Lid
 
Berichten: 310
Reumavorm: RA - AP

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Henk » do okt 23, 2014 3:45 pm

Alhoewel het geen uitgebreide, medisch onderbouwde uitleg is, vind ik dat hier aardig wordt aangegeven hoe het er voor staat...
"Om de klachten te verminderen zijn er geen alternatieve methoden waarmee de aandoening kan worden verholpen. Omdat het progressief van aard is dient er ingegrepen te worden voordat zenuwen uitvallen en mogelijk afsterven. In dat geval kan men blijvend gevoelloosheid hebben of men heeft niet meer de mogelijkheid om te bewegen. Heb je vage tintelingen in beide ledematen of treedt er een doof gevoel op dan doe je er verstandig aan om een en ander medisch te laten checken. Dit geldt zeker als je de veertig bent gepasseerd." (bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aan ... uwing.html ).

Ik zou in jouw geval op z'n minst van een uitstekende neurochirurg willen weten wat hij/zij vindt van de conclusie "Leer er maar mee leven" (want dat is eigenlijk wat de neuroloog en je huisarts tegen je hebben gezegd).

Overigens kun je, wanneer je bij 'zoeken', rechtsbovenaan, stenose invult en op zoeken klikt, zien wat er hier sinds 2006 over stenose is geschreven en door wie... en wellicht in contact komen met 'lotgenoten' (ik blijf een hekel houden aan dat woord... :roll: ).

Sterkte!
Met vriendelijke groet,
Henk.
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » vr okt 24, 2014 9:12 am

Dankjewel Tinus, maar dat is voor mensen waar geen aanwijsbare reden aan te tonen is voor hun problemen, dat is dus mij mij niet het geval- als de diagnose juist is.

Henk, dankjewel, de zoekfunctie had ik al gebruikt, maar er blijken niet veel lotgenoten meer op het forum te zijn waar ik contact mee op kan nemen.

Het is nu inderdaad beslissen naar welke specialist, neuroloog of neurochirurg, ik neig ook naar een neurochirurg, maar is zo moeilijk om de juiste keuze te maken, ik heb natuurlijk maar 1 kans op een second opinion........had zo gehoopt op hulp van de huisarts, maar als zelfs die het laat afweten, dan weet je het echt even niet meer. De bedrijfsarts is niet objectief, dat heb ik al vaak genoeg meegemaakt bij collega's, als je iets mankeert zal hij je liever zien vertrekken van de werkvloer, dus daar hoef ik ook niet aan te kloppen.

Dus eerst zelf de keuze gaan maken waar naar toe, een neuroloog of chirurg, en dan gaan beslissen wat een goede is, die de tijd neemt om uit te leggen in welk stadia ik zit en waar het precies zit, en die niet meteen overal "nee"tegen zegt. Dat er aan artrose niets te doen is begrijp ik, maar om zomaar overal nee op te zeggen wat de stenose aan gaat, waar ik de meeste last van heb, dat wil er bij mij niet in. Misschien zit mijn stenose inderdaad op een moeilijke plek om te opereren, maar aangezien de huisarts niet eens weet waar het precies zit en ook meteen nee zei, zit dat me niet lekker.
Het is niet zo dat een operatie aan een stenose me zaligmakend lijkt, en ben me terdege bewust dat mijn rug nooit meer wordt wat hij is geweest, maar het zou toch wel prettiger zijn om te weten dat die operatie mogelijk is mocht ik het niet meer uit gaan houden van de pijn!
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor johanna maria » za okt 25, 2014 10:26 am

Waarom niet bellen met je zorgverzekeraar?
Alles uitleggen,precies zoals je hier doet,zij kunnen je dan doorverwijzen naar de juiste arts
zo kun je dus ook makkelijk je huisarts omzeilen
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Tilia » za okt 25, 2014 11:07 am

Je hebt al gekeken op de website van de St.Maartenskliniek in Nijmegen ?
Daar werken wervelkolom specialisten.
Op de website onder behandelingen en aandoeningen staat een stukje over verwijderen van botwoekeringen en een patiënten folder over de operatie Decompressie.
Avatar gebruiker
Tilia
Lid
 
Berichten: 12
Woonplaats: 't Hogeland Groningen
Reumavorm: polyartrose

Volgende

Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten

Advertentie