Stenose en artrose, en nu?

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » za okt 25, 2014 1:03 pm

Heel erg bedankt voor jullie reactie, hier kan ik wat mee !!
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor johanna maria » za okt 25, 2014 2:34 pm

Hou er wel rekening mee,indien je zelf een arts uitkiest,of het dan wel vergoed wordt door je zorgverzekeraar
succes ermee
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Durske » zo okt 26, 2014 2:13 pm

Na dit alles gelezen te hebben, denk ik dat je misschien ook eens naar een andere huisarts uit kunt kijken. Als je iets mankeert heb je hem vaker nodig als toen je nog helemaal gezond was, je moet hem kunnen vertrouwen en het gevoel hebben dat hij je goed helpt. Deze huisarts lijkt niet echt iets voor je te willen doen.
Durske
Lid
 
Berichten: 17
Reumavorm: Artrose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » zo okt 26, 2014 3:39 pm

Nee, inderdaad Durske. Iemand zei nog tegen me, omdat de huisarts niet begreep om wat voor stenose het ging- ze kon het woord niet plaatsen wat erbij vermeld was- waarom heeft ze niet meteen de telefoon gepakt en de neuroloog gebeld om het te vragen? En dat is waar, heb ik niet eens aan gedacht. Maar had ook niet verwacht dat ik weer te horen zou krijgen, en nu letterlijk, "niemand kan je helpen". Nogmaals, wat de artrose aan gaat, prima, kan ik inkomen, ik weet wat artrose is, onomkeerbaar en onvoorspellend. Maar naast de stijfheid die bij artrose hoort, heb ik weinig last, ik heb last van een beknelde zenuw door de stenose als gevolg van de artrose...behoorlijk pijnlijk, en geen fijn vooruitzicht mocht dit alleen maar erger gaan worden zonder kans op pijn bestrijding.

Eerst nu maar gaan voor een second opinion, het is allemaal al stressend genoeg. Heb me al in moeten houden om niet bij de huisarts langs te gaan om te vertellen dat het niet helemaal netjes is om te gaan zeggen dat er niets aan te doen is zonder dat ze weet waar de stenose zit of hoe erg hij is , en om me maar zomaar te laten "zwemmen" in het doolhof wat gezondheidszorg heet. Maar laat het maar even gaan momenteel.
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Hermione » zo okt 26, 2014 9:53 pm

Dat is een prima optie hoor, heeft mijn huisarts ook al een aantal keer gedaan: ter plekke een specialist gebeld. Gewoon waar ik bij zat. Eén keer met oogklachten, om van de dienstdoende oogarts te horen of het nodig was om me door te sturen omdat hij het niet wist. Hij had toen wel gekeken, en wat testjes gedaan, en dat gaf hij door, om vervolgens te horen dat hij me direct door mocht sturen. En een andere keer met mijn longarts, omdat die me met klachten naar de huisarts stuurde (was dichterbij) maar niet heel duidelijk had aangegeven wat die huisarts dan mocht gaan doen. Toen pakte hij de telefoon en belde met dezelfde vaart mijn longarts op van, nou vertel het maar dan wat ik mag doen. :D

Ook geeft mijn huisarts het aan, als hij ergens geen verstand van heeft. Dus als hij geen antwoord heeft op een vraag. En eigenlijk vind ik dat wel zo prettig. Liever dat, dan dat je maar een verhaal voorgeschoteld krijgt als een arts het niet weet. Dat doet mijn reumatologe, en daar kan ik niet zo goed tegen als ik eerlijk ben. Zeg het maar gewoon, als er op dat moment geen antwoord is.

En natuurlijk is het mogelijk, dat een nieuwe huisarts ook niet heel veel meer voor je kan doen. Maar wat een huisarts ten allen tijde wel kan doen, is vriendelijk zijn, en laten merken dat je een beroep op hem kan doen als het nodig is. Dat soort dingen zijn ook belangrijk, als je een chronische ziekte hebt. Nou ja, vind ik dan ;)
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor tinus » zo okt 26, 2014 11:09 pm

Vandaag sprak ik toevallig iemand die een jaar of 10 geleden in Enschede aan een stenose in haar lendenwervels geopereerd is.
Dat heeft heel goed uitgepakt. Anders had ze nu in een rolstoel gezeten zegt ze.

Zal best een riskante operatie zijn, maar je moet dat risico af kunnen wegen tegen de gevolgen als je het niet doet.
Moeilijk hoor!
"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".
Huub Buijssen.
tinus
Lid
 
Berichten: 310
Reumavorm: RA - AP

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » ma okt 27, 2014 11:32 am

Precies Tinus, ik weet dat het niet zaligmakend is, zo'n operatie, en ik zie de operatie ook absoluut niet als een uitweg om daarna weer te kunnen doen wat ik deed voor ik de artrose kreeg, dat is me duidelijk, ik weet wat artrose is. Maar, zoals me nu is verteld, is zo'n operatie dus niet mogelijk, en dat vooruitzicht, alleen maar verslechteren en meer en meer pijn zonder uitweg, dat wil ik zeker weten of dat waar is. Ik zou ook graag willen weten wanneer zo'n operatie wenselijk is, wachten tot je echt niet meer kunt van de pijn en daarbij de kans dat de zenuw onherstelbaar beschadigt, of eerder voor je op dat punt bent.

Hermione, ik had daar zelf inderdaad niet over nagedacht, maar het blijkt dat meer huisartsen dat doen. De mijne dus gewoon niet, "artrose is wat het is, niets aan te doen". Dat begrijp ik helemaal, maar ik heb meer last van de stenose als van de artrose, en dan moet je er dus zelf via internet achter komen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn :roll: Kan ook maar niet begrijpen dat sommige artsen niet kunnen begrijpen dat je als patient precies wil weten wat er aan de hand is, is toch normaal en heb je toch recht op?! Als ik meer duidelijkheid had gekregen van en de neuroloog en de huisarts, had ik me nu al wat beter bij mijn situatie neer kunnen leggen....maar nee, en zo blijf ik raden en zoeken.
Vriendelijk is de huisarts wel, echt behulpzaam dus niet.
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor miepje » za nov 01, 2014 10:35 pm

Hallo mariamaria
Ik heb helaas ook de nodige ervaring. Het is me alleen niet helemaal duidelijk wat voor stenose je hebt. Er zijn verschillende soorten stenose. nl. de spinaalkanaal stenose en de foraminale stenose. De enige manier waarop je de juiste uitslag kunt krijgen is een kopie van de uitslag.
http://nl.apex-spine.com/spinaalkanaalstenose.html
http://www.herniakliniek.nl/een-hernia/ ... enose.html
Hoewel in mijn MRI-uitslag staar, dat ik geen spinaalkanaalstenose heb, heb ik overduidelijk wel alle klachten, die daarvan. Op het ogenblik krijg ik PRT (periradiculaire therapie, Pijnblokkade) maar daar merk ik zeer weinig van. En bovendien sterke pijnstillers.
Ik ben weliswaar 58, maar voel me nog te jong om te stoppen met werken. Doordat ik nog maar zeer korte afstanden kan lopen, wordt het wereldje om je heen erg klein.
Zelfs langer staan, bv bij eten koken, is een marteling.
Het is allemaal erger geworden, nadat ik een nieuwe heup heb gekregen. Ik ga er dan ook van uit, dat ik te lang ben doorgelopen met een kapotte heup waardoor ik verkeerd ben gaan lopen, en daardoor de slijtage in de rug ook weer versneld is.
miepje
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: psoriasis artritis,

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » ma nov 03, 2014 2:06 pm

Hoi Miepje,

helaas is het mij ook niet duidelijk wat voor stenose ik heb, daarom ga ik nu ook voor een second opinion- ik twijfel niet aan de diagnose, maar wil gewoon meer informatie. Als de huisarts me die had kunnen geven, was dat voor mij voldoende geweest, maar helaas. Er stond een woord voor de geconstateerde stenose, maar de huisarts wist niet wat dat betekende en kon het ook niet vinden via google?!

Heel erg bedankt voor de links, heb al zoveel nagezocht, soms zie je hoop en soms zakt de hoop je in de schoenen. Eerst maar eens afwachten wat de second opinion me aan informatie gaat opbrengen.

@miepje: kun jij niet geholpen worden aan je stenose?

Iemand nog iedeeen of ervaring voor/ met een GOEDE neuroloog met ervaring met stenoses, die me goed kan en wil vertellen wat ik nu precies heb- omgeving Rotterdam, eventueel belgie.
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor miepje » ma nov 03, 2014 5:27 pm

Hallo mariamaria,
Het probleem is, dat in de uitslagen staat, dat ik geen noemenswaardige stenoses heb, en dat is ws. meer uitslaggevend als mijn klachten. De MRI is anderhalfjaar oud.
Bepaalde neurologische onderzoeken werden gedaan, nadat ik een tijdje gezeten had en niet ditect nadat ik gelopen ben. Naar mijn idee is dit een verkeerde uitslag. Als dezelfde onderzoeken gedaan zouden worden, direct na activiteiten, is de uitslag anders.
In mijn uitslagen staan verschillende diagnoses. zoals:
Chronisch lumbaalsacraalpijnsyndroom, een uitstulping van de tussenwervelschijf, dus nog net geen komplete hernia 2 stuks
en meralgia Paraesthetica. Nu wordt eerst met conservatieve behandeling gekeken, of er iets helpt en als dat niets brengt, dan wordt mogelijk geopereerd.
Bovendien wordt een revalidatie aangevraagd. Ik woon in Duitsland en daar loopt het allemaal net iets anders, als in NL.
Ik hoop dat de revalidatie me goed zal doen en dat ik weer iets mobieler worden kan.
miepje
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: psoriasis artritis,

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor mariamaria » vr nov 14, 2014 8:30 pm

Pfff, wat een verhaal Miepje! Ik hoop dat je baat gaat hebben bij de revalidatie ;) Sterkte!
mariamaria
Lid
 
Berichten: 12
Reumavorm: artrose/ stenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor Huppeltutje » za jan 24, 2015 9:30 pm

Beste Maria,

Ik kan je een goede orthochirurg aanbevelen die mijn cerviale kanaal stenose opereerde.
Ook heb ik een -nog niet accute- stenose lymbaal.
Een stenose of ook wel vernauwing genoemd, kan onder andere door artrose-afzetting zijn wat naar binnen toe groeit en op het wervelkanaal drukt waar de zenuwen zitten waardoor je problemen en pijn krijgt met de motoriek, bij jou je been..Hernia en discopathie is ook meestal aanwezig. Is de stenose nog niet alarmerend kun je epidurale infiltraties krijgen die de pijn voor een poosje verminderd.
Wil je meer info mag je me gerust een pbtje sturen.
Huppeltutje
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: spinaalkanaalstenose

Re: Stenose en artrose, en nu?

Berichtdoor josephina » zo jan 25, 2015 10:40 am

mijn dochter is voor de kerst geopereerd aan een stenose.Ze was binnen een week thuis en is helemaal opgeknapt.
Ze heeft geen pijn meer.
josephina
Lid
 
Berichten: 318
Reumavorm: RA en artrose

Vorige

Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

Advertentie

cron