Superjong een nieuwe heup

In dit forum je terecht met vragen over (poly-)artrose.

Moderator: Martijn

Superjong een nieuwe heup

Berichtdoor krakkemikkie » wo jun 14, 2017 3:51 pm

Hi iedereen!

Na een jaar te lopen met pijn in mijn rechterheup, heb ik twee weken terug op aanraden van de fysio maar eens foto's laten maken voor het geval dat er misschien een scheurtje zou zitten in mijn kraakbeen oid. Ik ging er zelf een beetje vanuit dat het gewoon een spier was, dus dat er niet veel te zien zou zijn op de foto's, maar helaas heb ik de hoofdprijs te pakken: amper kraakbeen over, haakvorming en een cyste in het bot hiephooi. En dat op mijn 22e. Heb deze week voor het eerst een orthopeed gezien en die wond er absoluut geen doekjes om. Nee, het gesprek ging van spreidbroekjes voor als ik ooit kinderen wil naar ... jawel, een kunstheup. Gelukkig had ik na het belletje met de huisarts voor de uitslag van die foto's al een beetje Dr. gespeeld met behulp van Google, dus was ik op het een en ander voorbereid. Maar dat ik zó krakkemikkig was had ik ook weer niet verwacht.

Waar het vandaan komt, geen idee. Zie deze week nog een reumatoloog. Heb ook altijd last gehad van mijn polsen, dus ik voel de bui al hangen. Momenteel ook last van knieën, nek en rug, maar dat kan even goed komen van slecht lopen/stress. In ieder geval al flinke pijnstillers gehad, fysioafspraken staan en krukken in huis. Zie pas over een half jaar de orthopeed weer voor nieuwe foto's en een consult, al moet ik aan de bel trekken als het eerder al niet meer gaat. Ik verga nog niet van de pijn, slaap als een roosje, maar kan bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten lopen. En traplopen is helemaal één grote grap, net als doorlopen om de trein te kunnen halen. Ben af en toe blij dat de NS zo vaak vertraging heeft dat ik 'm nog halen kan, haha. Anyway, ik baal gewoon wel ervan hoeveel ik nu al beperkt ben, met name wat betreft sport: ik was net begonnen met CrossFit, maar dat kan ik nu wel vergeten.

Oké, ik wou even mijn ei kwijt. Maar naast dat ei, vroeg ik me eigenlijk ook af of er mensen waren die zó jong een nieuwe heup hebben gekregen hier en wat ervaringen over kunnen delen. De orthopeed zei dat 'ie verwachtte dat 'ie me mijn leven lang op de been kan houden, ik dacht dat die dingen maar een paar keer vervangen konden worden en 10 jaar meegingen??? Het was zo'n kort consult en zo veel nieuwe info, dat ik geen tijd heb gehad om er meer over te kunnen vragen. Dus vandaar mijn berichtje hier!

Geniet van het mooie weer, joe!
krakkemikkie
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: Artrose

Re: Superjong een nieuwe heup

Berichtdoor Wrenchman » za jun 17, 2017 8:46 pm

Dat is nog eens een binnenkomer... waar je niet op zit te wachten. :cry:

Volgens mij is het niet meer zo dat ze je slechts eenmalig een kunstgewricht kunnen aanmeten. En wie weet hoe het over 10 jaar is. Desondanks gaat het een flinke ingreep zijn waarvan je moet revalideren. Ga er maar aan staan... Ik wens je er in ieder geval heel veel sterkte mee.

De volgende keer dat je naar een specialist gaat kun je het beste een briefje maken met vragen. Of iemand meenemen.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Superjong een nieuwe heup

Berichtdoor vrolijkmeisje » za jun 17, 2017 11:50 pm

Poe, dat is inderdaad jong. Ik ben benieuwd of er hier mensen zullen zijn die ook op zo jonge leeftijd een kunstheup hebben gekregen.
Blij te lezen dat je evengoed nog humor hebt bij alles wat er opeens aan de hand blijkt!
Ik heb 2 jaar terug (ik was toen 46) een kunstpols gekregen. Die zou ook ongeveer gemiddeld 10 jaar meegaan en zou daarna ook kunnen worden vervangen.
En dan hoop ik dat ze over 10 jaar weer wat wijzer zijn als het gaat om medische kennis.
In ieder geval welkom hier en sterkte met alles wat er op je af komt!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1127
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Superjong een nieuwe heup

Berichtdoor Lalage » zo jun 18, 2017 8:29 am

Ik heb weleens iemand ontmoet die als twintiger een nieuwe heup had gekregen, omdat ze als puber te eigenwijs was reumamedicijnen te nemen... het komt dus wel vaker voor. Niet langer dan 5 minuten lopen maakt je wel erg beperkt, dus dan is het wel het overwegen waard. Zet de voor- en nadelen maar eens goed op een rij en laat je inderdaad goed voorlichten, eerder een gesprek te veel dan te weinig. En iemand meenemen is ook een goede tip.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Superjong een nieuwe heup

Berichtdoor krakkemikkie » vr aug 04, 2017 11:28 am

Dankjulliewel voor de reacties! Er is inmiddels echt van alles aan onderzoeken en dergelijke gebeurd, vandaar dat ik ook even inactief was. Heb binnenkort een afspraak staan met de orthopeed en ik ga deze keer ook zeker een briefje meenemen. Het moederfiguur gaat ook mee, wat erg fijn is. Ik heb toch het liefst zo snel mogelijk die heup, ik leef immers nu! En inderdaad: wie weet hebben ze over 10 jaar dan een nieuw soort superheup voor me, die altijd meegaat en voor jou (vrolijkmeisje) een superpols!

De oorzaak is waarschijnlijk een oude infectie van een streptokok geweest, een of andere bacterie die dacht dat 'ie welkom was. :x Mijn moeheid, pijn in polsen en rug kunnen ze niet echt verklaren: op de foto's zag het er allemaal gewoon goed uit. Er was alleen weinig ruimte tussen alle wervels en botjes, maar dat kan even goed mijn bouw zijn en hoeft dus niks te betekenen. En moe, tja, altijd zo'n klacht waar niemand ooit wat mee kan. Ik ga er maar vanuit dat het bij die heup blijft en ik niet verder mijn nickname achteraan ga!
krakkemikkie
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: Artrose


Keer terug naar Artrose

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Advertentie