Diagnose Artritis Psoriasis

In dit forum kun je terecht met vragen over artritis psoriatica (AP).

Moderator: Martijn

Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Reku72 » vr nov 29, 2013 9:23 pm

Hallo,

Vandaag is bij mij de diagnose Artritis Psoriasis vastgesteld. Dit had ik zelf niet verwacht, want hoewel ik dus last heb van mijn gewrichten, stijfheid, pijn in spieren/pezen etc. heb ik geen psoriasis. Heel soms heb ik een klein eczeem vlekje, maar meer ook niet. Maar de arts vroeg dus: heb je familie met psoriasis/eczeem en ja mijn moeder heeft dus erg last van eczeem. De arts zei: een klein vlekje is al voldoende, het is erfelijk en het zit dus in je lichaam....

Nu heb ik dus ook last van mijn darmen: ik neem schijnbaar niet goed ijzer op en vit B12, maar vlgs de arts had dit ws. niet met mijn artritis te maken.
Zijn er hier mensen met Artritis Psoriatica die ook maagproblemen hebben? Kan dit niet in verband met elkaar staan?

Begin vanavond met Orudis Retard (Ketoprofen), hopelijk helpt dit tegen mijn pijnlijjke voeten, knieën, handen en polsen en tegen de stijfheid.

Groetjes van Renata.
Reku72
Lid
 
Berichten: 20

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Marijo » vr nov 29, 2013 10:40 pm

Hoi Reku,
Als ik jou verhaal lees is dat het zelfde als mijn verhaal. Alleen ik had dus op mijn benen flink eczeem ook op mijn rug. Bij mij is het ook erfelijk. Ook gewricht problemen. Er werd RA en Fibromyalgie.
Toen ik hem vroeg of het ook iets van psoriasis kon zijn zei hij van niet. Daar was de eczeem niet heftig genoeg voor. Dat is toch vreemd als jou arts zegt dat een klein plekje genoeg is. Maar goed ik heb goed creme tegen de jeuk gekregen. Ik heb wel maag problemen gehad maar dat komt eigenlijk door de medicijnen. Wel vaak slappe ontlasting.
Marijo
Lid
 
Berichten: 72

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Reku72 » za nov 30, 2013 11:00 am

Bedankt voor je reactie.

Ik heb een beetje lopen zoeken op het internet en het gekke is dat op de zweedse sites een beetje andere informatie staat dan op de nederlandse sites. (Ik woon al 8 jaar in Zweden). Hier heb ik informatie gevonden dat je ook eerst artritis kunt krijgen en daarna pas psoriasis. Daar kunnen echt jaaaren tussen zitten. Maar vlgs mijn reumatoloog hoef je dus helemaal niet ontzettend veel eczeem te krijgen, zolang het maar in de familie zit.
Tja, ik weet het ook niet. Ik weet WEL dat ik ontzettend last heb van mijn gewrichten en aanhechtingen spieren. Zelfs soms van mijn ribspieren, dan doet het ademhalen erg pijn.

Het was geen RA, maar beginnende RA kon het ook wel zijn. Maar op dit moment houdt ze het bij in het Zweeds: Psoriasis Artropathi.
Maakt mij niet uit welke naam ze eraan geven, als ik maar iets krijg tegen de pijn en de stijfheid.
Kan ik hopelijk gewoon nog doorgaan met mijn werk. :)

Groetjes van Renata.
Reku72
Lid
 
Berichten: 20

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor AnnemiekV » za nov 30, 2013 11:53 am

Welkom hier, en ook mijn huisarts en reumatoloog vertelden mij dat je wel degelijk artritis psoriatica zonderr psoriasis kunt hebben. Bij mij is er namelijk nog twijfel, en neigt de reumatologe meer naar bechterew. (Maar daarvoor mis ik het gen, en ook dat zegt dus niet alles)
Bij mij zit psoriasis en crohn in de familie. En als kind had ik geregeld eczeem.
Je ziet ook vaak darmklachten bij bechterew of artritis psoriatica. Heb zelf ook al eens een darmontsteking gehad, en ook geregeld wel last van mijn darmen. Maar nog niet genoeg dat ik er onderzoek naar wil laten doen. (Moet er niet aan denken, die slang achterin mijn .....) :wink:
Ik herken de pijn aan de spieraanhechtingen, en ook de pijn in de ribben!
Let erop dat je B12 behandeld wordt, dat geeft namelijk veel klachten als dit niet opgepakt wordt. Ik zet zelf elke maand een spuit B12, ik had ook een tekort. En daardoor eerst de diagnose fibromyalgie gekregen vanwege de vage verspringende klachten. Toen ik uiteindelijk na een heel gevecht behandeld werd, verdwenen die klachten. Nu is fibro uitgesloten gelukkig! Blijft er nog over: bech of a.p
AnnemiekV
Lid
 
Berichten: 1357
Reumavorm: Bechterew

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Reku72 » za nov 30, 2013 4:13 pm

Ja, mijn vit B12 gehalte en ijzergehalte (en Hb) gaan ze nu goed in de gaten houden.
Ik had volgens mijn huisarts een vit B12 gehalte als een oud vrouwtje en geen ijzervoorraad.
Ik had niet alleen last van mijn voeten, knieën en handen, maar ook in mijn voeten en handen neurologische pijnen, soms gewoon brandende voeten tot aan mijn knieën.
Uiteindelijk kreeg ik een ijzerinfuus. Mijn vit B12 gehalte was net te hoog om daar injecties voor te krijgen, dus ik ben heel veel produkten gaan eten met vit B12 erin.
Een week na het ijzerinfuus verdween in iedergeval de neurologische pijn gelukkig.
Ik had in die tijd ook regelmatig last van mijn darmen, alles is onderzocht (bloedproeven gluten/laktose, ontlasting op van alles en nog wat... maar ze konden niets afwijkend vinden), het enigste wat ik nog niet heb gehad is een rectoscopie. En daar zit ik ook niet op te wachten. :(

Nu had ik dus nog steeds pijn in mijn voeten, knieën, handen, polsen die niet wegging. Werd eigenlijk erger en stijfheid kreeg ik erbij.
Aangezien ik veel familieleden met reuma heb, werd ik doorgewezen naar de reumatoloog. En die zei dus gisteren: psoriasis artropathie/artritis.

Nu moet ik dus eerst een tijdje Orudis Retard proberen en rond pasen krijg ik een nieuwe oproep, met nieuwe bloeproeven.
Krijg ik tussendoor meer last of helpen de capsules niet, dan moet ik contact opnemen.

Ik moet zeggen dat ik verder heel tevreden ben over de huisartsen (ik hier geen vaste huisarts) en reumatoloog. Ook al moest ik er zelf soms achteraan zitten, ze namen mijn klachten in iedergeval serieus en hebben echt ontzettend veel bloedproeven en ontlastingsonderzoeken gedaan. Als ik hier zo op het forum lees, zijn sommige mensen echt jaren bezig voordat ze serieus worden genomen.
Reku72
Lid
 
Berichten: 20

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Reku72 » ma jul 27, 2015 5:35 pm

Hallo allemaal, bijna 2 jaar geleden had ik bovenstaand berichtje geplaatst: Diagnose AP. Na een paar maanden Orudis Retard te hebben geslikt, kreeg ik ontzettend last van mijn maag. Toen met Omeprazol begonnen en even de Orudis Retard laten staan en wat bleek: ik had de Orudis ineens niet meer nodig. Omdat ik deze niet meer slikte en het beter ging, vond de reumatoloog het zelfs niet meer nodig dat ik langs zou komen en mocht ik met nieuwe klachten naar de huisarts gaan (?) Ik dacht, toch geen AP, maar verkeerde diagnose :) Tja, je gaat hopen he?

Na een half jaar kreeg ik ontzettende nek en rugpijn, röntgenfoto's wezen slijtage en botafzetting tussen C6 en C7 uit (daar waar de zenuwen aan de zijkant eruit komen), maar volgens de huisarts zou dit niets met AP te maken hebben. Het gekke is, na fysiotherapie en een nekkraag, zijn die klachten ook grotendeels verdwenen, zolang ik maar mijn nek in de goede houding heb.

Nu de laatste tijd ben ik weer ontzettend vermoeid, heb haaruitval, kan soms niet op woorden komen of blijf midden in mijn verhaal steken,heb ontzettende jeuk in nekgrens haar met bultjes/exceem achtig, heb (eigenlijk al jaren) een overactieve blaas en last van mijn darmen. Nu heb ik de HA maar weer gebeld en morgen mag ik weer mijn bloedwaardes testen (neem niet goed ijzer en B12 op).

Zijn er meerdere mensen waarbij het soms maanden goed gaat, waarbij je denkt: zal het toch niet een verkeerde diagnose zijn, of komt jullie dit helemaal niet bekend voor? Ik heb niemand hier in de buurt die hetzelfde heeft, dus kan het alleen op het forum vragen.

Groetjes van mij.
Reku72
Lid
 
Berichten: 20

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Chantalieeeeeee » ma jul 27, 2015 9:21 pm

Hallo Reku,

Wat vervelend dat je zoveel klachten hebt en niet echt een diagnose krijgt. Ik heb zelf anderhalf jaar met klachten gelopen, daar wisten ze ook niks in het begin over te zeggen. Blijf aan de bel trekken!

Je schrijft dat je bloedwaarden worden gecontroleerd. Goed dat ze dat doen voor de B12 en ijzer, want daar kunnen ook je klachten vandaan komen. Ik wil je wel vertellen dat mijn bloedwaarden altijd oké zijn, gelukkig. Maar ik heb wel AP. Dus bloedwaarden zeggen eigenlijk niks bij AP.

Ik heb inderdaad soms ook dat ik denk, wat een onzin, ik heb helemaal geen reuma. Maar dat was in de periode dat ik nog geen juiste diagnose had. Nu zit ik soms al in een rolstoel als ik ga winkelen en dan besef ik het wel. Maar er zijn ook tijden geweest dat ik gewoon kon hardlopen. :roll: Dat hoort bij de ziekte.

Als je nog meer vragen hebt mag je die zeker stellen!!

Groetjesss
Chantalieeeeeee
Lid
 
Berichten: 49
Reumavorm: AP

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor rianne55 » wo jul 29, 2015 12:31 pm

Hallo Reku,
Ik heb al jaren AP en het is wisselend. Soms gaat het goed en soms heb ik weer veel ontstekingen.
Ben zelfs ook een keer weg gestuurd bij de reumatoloog. Ging te goed. Via een orthopeed ben ik weer bij de reumatoloog gekomen. Ik heb ook veel darmklachten. Dat laten onderzoeken bij een maag en darm specialist . Daar is niets uitgekomen.
Vriendin van mij heeft van een arts gehoord ,dat AP ontsteking in de darm kan veroorzaken. Mijn reumatoloog had daar nog nooit van gehoord. Met mijn reuma medicijnen word het wel minder .en ik gebruik geen lactose.
rianne55
Lid
 
Berichten: 227
Reumavorm: Artritus Psoriatica

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Reku72 » do aug 06, 2015 1:34 pm

Bedankt voor de reacties! Heb bloedgeprikt en daar kwam uit dat ik (weer) een te laag Hb heb en ijzertekort. Hij wil dat ik floradix neem, maar dat gebruik ik regelmatig en het helpt weinig. Eet ook vrij gezond, veel groentes, veel vezels, veel fruit , genoeg vlees en vis etc maar het blijft gewoon laag. Ben vandaag van mijn werk thuisgebleven, ben extreem moe en heb last van mijn handen, polzen en voeten. En darmen... Mijn chef begrijpt er weinig van, waar heb je dan last van? ... Zucht!! Ik heb het al verschillende keren uitgelegd, maar aangezien ik geen gezwollen gewrichten etc heb, wil ze het niet echt begrijpen.

Ach, als ik zo lees wat jullie allemaal hebben, mag ik natuurlijk niet klagen. En dat doe ik voor de rest ook niet. Want het ging hartstikke goed, alleen begin ik nu helaas weer klachten te krijgen :(

Bedankt voor alle info op het forum, ik lees mee!!

Liefs Van Reku.
Reku72
Lid
 
Berichten: 20

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Chantalieeeeeee » do sep 17, 2015 10:46 pm

Ik heb ook twee jaar lang buikklachten gehad en nu weet ik ook sinds kort dat ik AP heb... Mijn buikklachten kwamen door een melkallergie (lactose). En ik zou echt niet weten hoe het is ontstaan, wel weet ik dat ik het enzym lactase niet heb. Misschien zou je eens een keer alles zonder lactose kunnen eten? In medicijnen zit ook lactose. Ik ben trouwens hier zelf achter gekomen..... Hiervoor ben ik ook bij een diëtiste.

Sterkte..
Chantalieeeeeee
Lid
 
Berichten: 49
Reumavorm: AP

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Beanie » za apr 16, 2016 2:23 pm

Ik weet dat dit inmiddels een wat ouder topic is maar ik wilde toch even reageren.
Ik heb nu ruim 9 AP (en wat andere aandoeningen uit het ontstekingsreuma pret pakket) en ik heb idd ook last van maag/darm klachten. Ik blijk een histamine intollerantie te hebben (histamine is het stofje dat ook hooikoorts veroorzaakt en het komt in veel voedingsmiddelen voor). Volgens mijn reumatoloog is dit een aandoening dat veel bij AP Patienten voorkomt omdat wij klaarblijkelijk niet goed zijn in het afbreken van het stofje. Als ik een teveel aan histamine binnen heb gekregen (zowel via lucht of voeding) dan slaat bij mij alles op tilt. De klachten kunnen variëren van stekende maag pijn, diaree tot een reuma aanval (want dat kan een teveel aan histamine ook trieerden). Ik volg nu al een paar jaar een eliminatiedieet (gewoon op te zoeken op google) en voor mij werkt het in die zin dat mijn maag en darm klachten drastisch zijn afgenomen.

Succes
Beanie
Nieuw lid
 
Berichten: 8
Reumavorm: Arthritis Psoriatica

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor martje » za apr 16, 2016 9:07 pm

Hallo Beanie .
Ik wil even inhaken over die overgevoeligheid voor histamine ,ik reageerde super allergisch op muggen prikken en prikken van andere insecten .
Echt onwijs erg , ik liep 3 dagen met een dik been voet arm enz . net waar ik gestoken was na een prik van een insect .
Sinds ik medicijnen slik voor de ontstekingen is de reactie gelukkig minder erg.
martje
Lid
 
Berichten: 203
Reumavorm: A.P. en artrose.

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor Beanie » zo apr 17, 2016 7:05 pm

Hallo Martje,

Nou laat ik vorige zomer nou precies het zelfde gehad hebben. Ik zat helemaal onder de zoals ik ze noemde "rare plekken". Op mijn benen en mijn armen. Ik lag de link idd al snel met de muggen etc en ik heb de hele zomer er dan ook "bedekt" bijgelopen. Ik het deze zomer idd in de gaten houden. Welke medicatie ben jij er voor gaan gebruiken als ik zo vrij mag zijn om dat te vragen?


Groet
Beanie
Nieuw lid
 
Berichten: 8
Reumavorm: Arthritis Psoriatica

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor martje » di apr 19, 2016 2:00 pm

Hoi Beanie ,
Ik heb van de reumatoloog Piroxicam voorgeschreven gekregen . 2 á 3 per dag .
Niet voor de hevige reacties op de insecten hoor maar voor de pijn en stijfheid. Deze werken voor mij het beste na er heel wat uitgeprobeerd te hebben
Toevallig ontdekte ik dat de hevige reacties op de insecten steken ook veel minder zijn . Ik smeer wel in met deet (Autan ) als ik op een zomeravond buiten zit .Helemaal over is het niet nu gewoon een jeukbultje net als iedereen .
Ik denk dat alle ontstekingsremmers wel zullen helpen .
Groetjes
martje
Lid
 
Berichten: 203
Reumavorm: A.P. en artrose.

Re: Diagnose Artritis Psoriasis

Berichtdoor toedels » ma jun 20, 2016 11:15 am

Hallo mijn naam is ilona 53 ben nu 0ngeveer 30 jaar verder met allerlei klachten c.o.p.d , gewrichten, borstbeen, maag, darmen, spieren ppfff en nu ook psoriasis eindelijk een reumatoloog en daar krijg ik na foto's bloed en dermatoloog uitslagen van op 5 juli klinkt raar.
ik kan niet wachten op die bevestiging ik ben niet gek ik ben ziek
toedels
Lid
 
Berichten: 17
Woonplaats: heerhugoaard
Reumavorm: ap

Volgende

Keer terug naar Artritis Psoriatica

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 19 gasten

Advertentie

cron