Wat te doen

In dit forum kun je terecht met vragen over artritis psoriatica (AP).

Moderator: Martijn

Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » vr nov 04, 2016 9:36 am

Ik ben een paar jaar geleden naar de reumatoloog geweest vanwege steeds meer pijn in mijn ruggewervel en heupen en nek. Hij stelde door onderzoeken e.d. Vast dat t AP was. Ik had hier nog nooit van gehoord maar was blij dat er eindelijk een naam was voor de pijn en de moeheid die ik steeds had. Mijn huisarts neemt dit niet aan en zegt steeds dat dat t niet is en dat ik last heb van m'n spieren en aanhechtingen. Daar heb ik ook last van natuurlijk, maar ik heb ook pijn in m'n wervels en het gaat ook gloeien en wordt dikker (je kunt de wervels niet eens meer voelen) en ook gloeien de gewrichten in de polsen en enkels en knieën dan). Ik ben nog eens naar de reumatoloog terug geweest en hij bevestigde zijn diagnose, maar zei wel dat de huisarts dit verder kan behandelen. Nu krijg ik wel andere pijnstillers omdat de vorige niet meer voldoen en ik steeds meer en uitgebreider pijn heb, maar de huisarts blijft bij zijn diagnose. Ik voel me hierdoor zo onbegrepen en ben ook bang dat ik de juiste behandeling niet echt krijg en er straks schade aan mijn wervels is die voorkomen had kunnen worden. Ik weet niet zo goed wat hier verder mee moet doen, hebben jullie dit ook al eens meegemaakt?
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Re: Wat te doen

Berichtdoor Dani- » vr nov 04, 2016 11:45 am

Als de wiedeweerga naar de reumatoloog!

Aanhechting van spieren en pezen is bij mij wat mij het meest beperkt. Soms zijn ze zichtbaar rood warm en dus ontstoken soms is er alleen enorme pijn.
Bij AP is het bekend dat aanhechtingen van spieren en pezen erg pijnlijk, geïrriteerd en ontstoken kunnen zijn.

Je moet echt medicatie krijgen om schade te voorkomen. Neem direct een andere huisarts, is mijn advies, en zorg dat je doorverwezen wordt naar de reumatoloog. Die heeft het al gediagnostiseerd. Schade aan je gewrichten wil je echt niet.
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » vr nov 04, 2016 12:05 pm

Dank je voor je reactie! Ik heb hier veel aan want het gaat al een aantal jaar zo en ik ben steeds meer aan t twijfelen over mijn huisarts, hij
zei de laatste keer dat volgens hem artritis psoriatica eigenlijk alleen in de knieen voorkomt. Ik dacht gelijk dat hij dan hier op t forum maar eens alles moet gaan lezen, want wat hij zegt klopt helemaal niet! Dat was voor mij ook wel de druppel om hier eens te vragen wat jullie vinden.
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Re: Wat te doen

Berichtdoor Dani- » vr nov 04, 2016 6:35 pm

Bij Ap kunnen echt alle gewrichten ontstoken raken.
Mijn voeten zijn het meest ontstoken omdat ik die het meest belast.
Voeten, enkels, knieeen, heupen, polsen, ellebogen, schouders, de aanhechtingen van de sleutelbeenderen aan borst en schouder, kaak gewricht, si gewrichten. De kootjes van je vingers bij AP ook het laatste kootje. Dat zijn de plekken die bij mij het meest opspelen. Mijn rug gelukkig niet, maar ook dat hoort bij AP.

Echt snel naar de reumatoloog en laat ze kijken of er geen schade is..

Groet
Dani
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Wat te doen

Berichtdoor Wrenchman » za nov 05, 2016 1:42 am

Misschien moet je huisarts maar eens op cursus...
Deze link moet je maar eens doorlezen.
Je hebt al jaren geen lekkere band met je huisarts? Dossier uit laten printen en hup, naar een ander. Juist met je huisarts moet je een goede band hebben!
Sterkte ermee.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » za nov 05, 2016 9:40 am

Fijn dat jullie je mening geven, ik begin soms aan mezelf te twijfelen door de huisarts! Ik vertel toch echt duidelijk wat er aan de hand is, iedere keer maar weer, en de laatste keer moest ik buigen en dan zegt hij dat ik best nog flexibel ben, en ik ben hartstikke stijf in m'n rug! Dat zeggen ze bij de fysiotherapie ook en ik merk t zelf toch ook! Ja voorover buigen gaat nog wel, maar t is juist stijf bij t draaien, en in m'n nek, en ook een eindje lopen is moeilijk. Heb vaak het gevoel dat hij me al een zeurder ziet, terwijl ik maar 2 a 3 keer per jaar kom omdat ik er eigenlijk toch niks mee opschiet, ik kom er alleen als de pijnstillers die ik heb echt niet meer lijken te werken. Veel pijn gehad de laatste jaren. Ik kreeg in eerste instantie alleen maar ibuprofen, totdat hij met vakantie was en een andere huisarts me meteen meloxicam gaf, wat een jaar best wel goed ging. Daarna arcoxia gehad maar kreeg er hartklachten van. Het laatste jaar naproxen en tramadol, maar heeft nooit echt geholpen. Nu naproxen en oxycodon, dit helpt wel! Heb om doorsturen naar de reumatoloog gevraagd om foto's van de rug te maken, maar mag alleen van de bovenrug/nek een foto laten maken.
Nog een vraag: kan je maar zo overstappen naar een andere huisarts? Bij deze heb ik t gevoel dat ik eerst heel erg boos moet doen of ruzie moet maken om verder te komen.
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Re: Wat te doen

Berichtdoor Dani- » za nov 05, 2016 12:43 pm

Je kunt zonder moeilijk te doen over naar een andere huisarts.
Gewoon een nieuwe praktijk zoeken die jij ziet zitten. Op de site van de nieuwe huisarts is meestal wel een aanwijzing hoe je je in kunt schrijven. Anders even bellen. Als jij daar de naam van je oude huisarts doorgeeft dan vragen zij je medisch dossier wel op.
Tenminste zo heb ik het twee jaar gelden gedaan. Je hoeft geen motivatie te geven waarom je naar een andere huisarts wilt.
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Wat te doen

Berichtdoor Hermione » za nov 05, 2016 12:49 pm

Ja, gelukkig kan dat.
En nog wat anders: als jouw reumatoloog vindt, dat de huisarts dit wel kan behandelen, dan moet je misschien ook op zoek naar een andere reumatoloog. Het handigste daarvoor is, dat je eerst een andere huisarts hebt, want daarvoor heb je een verwijsbrief nodig.
Succes, ik weet wat een gedoe het is, want ik ben net zelf namelijk overgestapt naar een andere specialist. Wat mij hielp, is op een forum lezen over ervaringen met artsen (bij mij op een ander forum, omdat ik specifiek wilde weten of artsen ervaring hadden met sarcoïdose), en mensen die niet al te ver weg woonden, vragen naar ervaringen met hun arts. Ook heb ik op internet opgezocht, wat artsen, die ik op het oog had, hiervoor hebben gedaan, en dan specifiek rondom sarcoïdose. Uiteindelijk ben ik bij een reumatoloog terecht gekomen, die hier vlakbij werkt, en ruime ervaring had, dus heel blij met de overstap nu. Maar het voortraject heeft echt lang geduurd.
Maar geloof mij, je bent het waard. De ontstekingen aan pezen, peesaanhechtingen, spieren e.d. heb ik ook, en zijn slopend. Mijn vorige specialist nam die ook totaal niet serieus, en daardoor is het veel erger geworden bij mij, en is er veel meer ontstoken. De arts die ik nu heb, had zijn wenkbrauwen tegen het plafond aanzitten toen hij hoorde hoe het hiervoor ging, en heeft direct er een hoop medicatie op gezet, met regelmatige controle, en na 2 mnd terugkomen. Werkt het niet genoeg, gaat de dosering omhoog. Werkt het dan nog niet genoeg, dan komt er nog wat anders bij.

Groetjes,
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Wat te doen

Berichtdoor Lalage » za nov 05, 2016 1:12 pm

Ik ben een paar jaar geleden naar een andere huisarts overgestapt, omdat ik me niet helemaal op mijn gemak voelde bij de vorige. Hij deed een beetje neerbuigend, vond ik. Overstappen is niet moeilijk: gewoon bellen naar de huisarts waar je heen wilt en vragen of je overgeschreven kunt worden. Soms moet je zelf je dossier ophalen en overbrengen. Kan je meteen even kijken wat daarin staat ;) Ik had het veel eerder moeten doen, net als bij m'n tandarts. Je zou ook kunnen vragen of je eerst een kennismakingsgesprek kan krijgen om te kijken of het klikt, bedenk ik nu. Maar ik ben naar een praktijk gegaan met vier huisartsen, dus dan is er altijd wel eentje die je ligt.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » za nov 05, 2016 1:19 pm

Dank je, een kennismakingsgesprek is inderdaad een goed idee, want je zult maar net een huisarts kiezen die dezelfde ideeën heeft! En de mensen die ik ken zitten voor zover ik het weet allemaal bij de huisarts die ik ook heb, en ik heb van hun ook klachten gehoord als je er over begint.
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Re: Wat te doen

Berichtdoor Wrenchman » za nov 05, 2016 1:20 pm

Heel simpel. Overstappen is je goed recht. Je huisarts is verplicht je dossier mee te geven. Hij beheert het dossier alleen.
Hoe dat moet? Telefoongesprek 1: Hallo, met Jacquio. Ik wil graag dat jullie mijn dossier uitdraaien, want ik ga naar een andere huisarts.
Het kan zijn dat ze wat lastig doen en je moet het waarschijnlijk met de arts zelf bespreken. (Tel. spreekuur) Maar het is jouw recht en hun moeten hieraan meewerken.

Telefoongesprek 2. Hallo, ik zoek een nieuwe huisarts en wil graag eens komen kennismaken.
In dat gesprek zou je kunnen aangeven wat je hier hebt gedeeld. Dat je blijft lopen met pijn en beperkingen en er graag beter mee geholpen wilt worden.
En of het een idee is om naar een andere reumatoloog te gaan. Die zal wel zelf een diagnose willen stellen. Dus misschien is dat ook weer langdurig.

Overigens niet plakken bij een nieuwe huisarts als ook dat niet gaat werken. Er zijn er echt meer dan genoeg in het land!
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Wat te doen

Berichtdoor Henk » za nov 05, 2016 6:48 pm

'k Vind dat hier https://www.gezondheidsplein.nl/dossier ... /item44071 duidelijk wordt uitgelegd wat er komt kijken bij het veranderen. Bijvoorbeeld (heel logisch) neem geen afscheid van je oude huisarts voordat je een nieuwe hebt. Wat niet moet, is dat je -hoe kort ook- zonder huisarts zit.
Dat je, los van de overdracht van huisarts naar huisarts, een kopie van je eigen dossier kunt krijgen is, uiteraard, waar, maar... daar kunnen wel kosten aan vastzitten. Zelf haal ik maandag toevallig het verslag plus de scans op van 'een gebeurtenis' die drie jaar geleden plaatsvond in het Erasmus MC. Kosten, niet om wakker van te liggen, Euro 15,--. Maar ik vermoed dat een compleet overzicht van wat me de afgelopen 6 jaar in 'mijn eigen ziekenhuis' is overkomen, zou wel heel wat duurder uitvallen. :roll:
Ik ben trouwens met Hermione eens dat een andere reumatoloog ook geen overbodige luxe is en dat dat mooi in het verlengde van je overgang naar een andere huisarts kan gebeuren.
Gedoe... maar wel gedoe dat je leven aanzienlijk kan gaan verbeteren.
Sterkte!
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Wat te doen

Berichtdoor johanna maria » za nov 05, 2016 8:38 pm

Ik ben pas geleden overgestapt naar een nieuwe huisarts om precies dezelfde redenen.
eerst een nieuwe huisarts zoeken,wel vertellen dat je al een huisarts hebt maar wil overstappen omdat er geen klik is,
waarschijnlijk zullen ze adviseren dit wel in overleg te doen met je huidige huisarts,dus mocht er plaats zijn in een nieuwe praktijk dan even door een zure appel bijten en je huisarts uitleggen waarom je weggaat,is niet leuk,ik denk toch wel belangrijk,bedenk :uiteindelijk is je nieuwe huisarts toch ook een collega..dus probeer het maar netjes af te ronden
heb gisteren een gesprek gehad met de nieuwe arts,duurde 3 kwartier,bij mij is veel gebeurd de laatste tijd met verschillende ziektes,erg ingewikkeld allemaal,des te belangrijker dat je een goede band hebt met je huisarts,moet het zelf nu ook maar even afwachten maar ben wel blij dat ik deze stap gezet heb
succes!
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » ma nov 07, 2016 9:09 am

Dank jullie wel allemaal!!! Hier kan ik echt wat mee!!!
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Re: Wat te doen

Berichtdoor Jacquio » ma mei 08, 2017 8:36 am

Even een update: andere huisarts gehad, doorgestuurd naar specialist, scan gehad, geen hernia of zenuwen in de knel. Toen doorgestuurd naar reumatoloog, röntgenfoto's gemaakt, artrose in nek en hele rug, en ook in handen.( in de knieën ook denk ik, maar hier zijn geen foto's van gemaakt, ook niet veel pijn aan.) andere reumatoloog dan die ik eerder had, deze was in opleiding en heeft alles echt goed onderzocht. Ook bloed geprikt, vitamine d tekort. Geen ontstekingen vastgesteld, had ik op dat moment ook geen last van. Hij komt dus met de diagnose artrose, omdat hij dat vast kon stellen, en omdat hij geen psoriasis vast kon stellen. De vorige reumatoloog zei dat je dat ook niet perse hoeft te hebben, je kunt het in het verleden hebben gehad, of je krijgt het in de toekomst misschien zei hij. Ik heb dat in het verleden wel gehad, ben er nooit mee naar de huisarts gegaan maar mijn vader, moeder en mijn zus hadden het ook weleens en mijn moeder en zus waren er wel mee bij de huisarts geweest, en bij mij was het precies hetzelfde. Maar ja, artrose is vastgesteld, maar ik denk dan, als ik nu ergens psoriasis krijg, is het dan ook ap, is het dan beide diagnoses? Afwachten maar.
Ben in ieder geval een eind opgeschoten dankzij jullie steun!
Zo naar de reumaverpleegkundige voor een gesprek.
Jacquio
Nieuw lid
 
Berichten: 9
Reumavorm: AP

Volgende

Keer terug naar Artritis Psoriatica

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

Advertentie

cron