Lupus en vermoeidheid, hoe ga je ermee om?

In dit forum kun je terecht met vragen over lupus erythematosus (LE) en aanverwante aandoeningen zoals mixed connective tissue disease (MCTD).

Moderator: Martijn

Lupus en vermoeidheid, hoe ga je ermee om?

Berichtdoor Martijn » zo apr 01, 2012 1:35 pm

Op zaterdag 14 april 2012 organiseert Lupus Nederland een informatiemiddag in Utrecht. Tijdens deze middag verzorgt prof. dr. Rinie Geenen een interactieve presentatie. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft onderwijs binnen de opleiding psychologie en doet onderzoek naar psychosociale aspecten van reumatische aandoeningen bij de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op de emotionele en sociale gevolgen van het hebben reumatische aandoening en op de wisselwerking tussen biologische en psychosociale processen.

In zijn presentatie staat het omgaan met lupus centraal:

Ik heb lupus en voel me rot!
Het hebben van een ziekte heeft grote invloed op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Als de dokter aangeeft dat het goed gaat met je lupus, is het echter meestal niet zo dat je automatisch minder moe bent, pijn hebt of je beter voelt. Dit komt omdat je gevoel onder invloed staat van biologische processen zoals hormonen, de manier waarop je met problemen omgaat en de steun die je (niet) krijgt uit je omgeving. Je (niet) ‘goed’ voelen beïnvloedt omgekeerd ook weer de lupus. Het is daarom dus niet zo gek dat psychologen hier onderzoek naar doen. Hoe beïnvloeden de lupus, moeheid, pijn en gevoel elkaar eigenlijk? Professor Geenen legt het uit.

Je kunt iets aan de emoties, pijn en vermoeidheid doen, maar hoe dan?
Uit onderzoek blijkt dat het niet eenvoudig is om te leren omgaan met lupus en de pijn en moeheid te verminderen. Eén van de manieren waar sommigen baat bij hebben is te leren accepteren dat je de ziekte hebt en te kijken naar de dingen die waardevol voor je zijn. Professor Geenen laat ons zien welke mogelijkheden er zijn en geeft ons tips over wat we daar zelf aan zouden kunnen doen!

Na de presentatie is er ruimte om vragen te stellen. Daarnaast is er voor en na de presentatie volop gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten, vooraf met een kopje koffie of thee en achteraf met een hapje en drankje. De toegang voor deze middag is gratis. Ook als u geen lid bent van Lupus Nederland, bent u van harte welkom!

Kijk voor meer informatie op http://www.lupusnederland.nl/nieuws/ver ... meeom.html
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 570
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE

Re: Lupus en vermoeidheid, hoe ga je ermee om?

Berichtdoor Martijn » zo apr 01, 2012 6:28 pm

Trouwens, is misschien ook wat voor mensen met een andere reumatische aandoening!
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 570
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE


Keer terug naar Lupus erythematosus en MCTD

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Advertentie