Bijwerkingen van medicijnen

Overzicht, vragen en ervaringen van veel gebruikte medicijnen onder Reuma-patiënten.

Moderator: Martijn

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Benjaminneke » ma feb 11, 2013 10:52 am

Beste Lavender, ik kan niets aan waarde voor jullie toevoegen aan dit draadje, omdat ik geen ervaring heb met de medicijnen die jullie gebruiken, maar ik leef met jullie mee als ik jullie verhalen lees. Ik wil je dan ook sterkte wensen als je vandaag toch begint met het medicijn, en ik hoop met je mee dat je lichaam het goed gaat verdragen! Respect voor jullie allemaal, want het zal vaak niet makkelijk zijn! En " niet makkelijk " is vast heel zacht uitgedrukt. Groetjes Benjaminneke
Je kunt je leven niet veranderen, het leven verandert jou.

- M-J.Ramaekers
Avatar gebruiker
Benjaminneke
Lid
 
Berichten: 45
Reumavorm: poly-artrose fibro

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Lavender » ma feb 11, 2013 11:18 am

Bedankt!

@Dani, als jij dat zo voelt dan is dat natuurlijk zo. Maar ik sta achter wat ik geschreven heb. Ik vind het van de gekke dat iemand die mij en de situatie totaal niet kent gewoon zegt dat ik dus niet ziek genoeg ben als ik me druk maakt over de bijsluiters en mogelijke bijwerkingen van medicatie die je krijgt voorgeschreven.
Iedereen gaat met situaties anders om. Het heeft te maken met je referentiekader en met je persoonlijkheid.
Ik kan me vinden in het verhaal van Blain waarin ze zegt dat we nú leven en dat eventuele bijwerkingen die over jaren komen dan van zorg zijn, maar dat maakt niet dat mijn angst minder is geworden.
Het is wél een bewuste keuze en daarmee heb ik de controle over de situatie weer terug.
Want dat heb ik geleerd van dit topic, het is vooral het gevoel de controle te verliezen en totaal overgeleverd te zijn aan anderen en het lot wat mij angstig maakt. De angst voor het onbekende zeg maar.
Ik kan me voorstellen dat wanneer je die controledrang niet hebt, dat je dan gemakkelijker, of in ieder geval anders, met deze materie omgaat.
En dát heeft niets te maken met of je wel ziek genoeg bent.
If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.
- Maya Angelou
Lavender
Lid
 
Berichten: 762
Woonplaats: FN
Reumavorm: R.A. & Fibro

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Blaine » ma feb 11, 2013 5:21 pm

Ik snap,je hoor zoals ik al zei ik snap beide kanten van het verhaal erg goed.
Ben blij dat je door dit topic het gevoel hebt dat jij weer de regie hebt over je eigen leven en dat je dus door kunt proberen om HET medicijn voor je te vinden want we blijven allemaal hopen, zolang we nog niet ales geprobeerd hebben.
En wie weet heb je dit keer de goede te pakken geen bijwerkingen maar wel werking, daar hopen we op!!
Ik heb zelf de opleiding doktersassisstente gedaan en de arts die ons les gaf zei een medicijn zonder bijwerking is geen medicijn want als er werkzame stof in zit is er ook altijd wel iemand die er verkeerd op reageert, en nu maar hopen dat je niet diegene bent :wink:
Afbeelding
Blaine
Lid
 
Berichten: 1008
Woonplaats: Twente
Reumavorm: RA

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Lavender » do maart 21, 2013 12:56 pm

Aha! Er blijken 4 types pillenslikkers te zijn :ebiggrin:
Welk type pillenslikker ben jij?

Struisvogel, twijfelaar, criticus of op-safe-speler?
De een vertrouwt blind op de dokter. De ander checkt nauwgezet alle bestanddelen van een voorgeschreven middel. In welk type herken jij je? En hoe kun je (nog) beter met je medicijnen omgaan?
Medicijnen kunnen je gezonder maken – als je er maar goed mee omgaat. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat 30 tot 50 procent van alle medicijngebruikers geneesmiddelen niet (altijd) gebruiken zoals het moet. Ze slaan bijvoorbeeld af en toe een pil over of passen op eigen houtje de dosering aan.
Anderen gebruiken de middelen langer dan nodig of stoppen er juist voortijdig mee. Uit onderzoek van apothekers blijkt dat er vier verschillende type medicijngebruikers zijn.

1. De Struisvogel

Wat hij denkt
De dokter kan wel zeggen dat ik pillen moet slikken, maar ik heb nergens last van. Ik neem mijn medicijnen als ik eraan denk, en ja, soms vergeet ik ze. Dat vertel ik de dokter trouwens niet. Die heeft het beste met me voor en ik wil hem niet teleurstellen.

Waar komt die gedachte vandaan?
Medicijnen herinneren je eraan dat je lichaam niet werkt zoals het zou moeten. Sommige mensen willen daar liever niet bij stilstaan. Omdat ze (onbewust) bang zijn voor de dood of omdat ze niet als patiënt willen worden gezien. Begrijpelijk, zieke mensen worden nogal eens als uitgerangeerd beschouwd.

Om eens over na te denken…
Herken je dit denkpatroon? Je bent niet de enige die de kop in het zand steekt; angst voor ziekte is de normaalste zaak van de wereld. Maar sommige medicijnen werken minder goed als ze onregelmatig worden ingenomen, therapietrouw is belangrijk. Eens een cholesterolverlager overslaan is meestal geen drama. Slordig gebruik van bloeddrukverlagers kan echter tot (gevaarlijke) schommelingen in bloeddruk en hartritme leiden.
Sommige geneesmiddelen werken vooral preventief, het effect is niet meteen merkbaar. Dan kan het lastig zijn om jezelf te motiveren om ze in te blijven nemen. Laat de arts (nog eens) uitleggen waarom dat toch belangrijk is. Schroom niet om twijfels met hem of de apotheker te bespreken. Daar zijn deze deskundigen immers voor.

2. De Op-safe-speler

Wat hij denkt
Ik slik nu vijf jaar bloeddrukverlagers en antidepressiva. Daar ben ik mee begonnen na mijn scheiding. Van de stress kwam ik vijftien kilo aan, mijn bloeddruk schoot omhoog en ik zag het niet meer zitten. Al die jaren heb ik nooit één pil overgeslagen. Ik vind het een prettige gedachte, zo’n steuntje in de rug. Bovendien: de dokter heeft nooit gezegd dat ik ermee moet stoppen.

Waar komt die gedachte vandaan?
Het geeft een machteloos gevoel wanneer je lichaam je onverwacht in de steek laat. Medicijnen kunnen niet alleen helpen om het probleem op te lossen of te verminderen, ze geven ook een gevoel van controle. Dat werkt geruststellend.

Om eens over na te denken…
Prima dat je je aan het voorschrift houdt, maar ga af en toe na of je alle medicijnen nog nodig hebt. Ben je afgevallen of beweeg je meer, dan is de kans groot dat je lichaam de hoge bloeddruk of het hoge cholesterolgehalte zelf heeft hersteld. Ook voor andere medicijnen is het zinvol om eens per jaar te bespreken met de arts die ze heeft voorgeschreven of je ze moet blijven gebruiken.

3. De Twijfelaar

Wat hij denkt
Natuurlijk wil ik van mijn klachten af, maar eigenlijk vind ik dat mijn lijf het zelf moet oplossen, zonder pillen. Bovendien weet ik niet of ik die onnatuurlijke rommel wel binnen wil krijgen. Zeker nu ik de bijsluiter heb gelezen. Al die bijwerkingen...

Waar komt die gedachte vandaan?
Sommige mensen zien het gebruik van geneesmiddelen als een teken van zwakte. Het hoort een beetje bij onze calvinistische cultuur: als je voorbestemd bent om ziek te worden, moet het lichaam zichzelf maar herstellen. Bovendien is het een beangstigend idee dat vreemde stoffen van binnen van alles teweegbrengen.

Om eens over na te denken…
Veel schade kan je lichaam zelf herstellen, maar soms heeft het daarbij hulp van buitenaf nodig. Geneesmiddelen bevatten vaak een mix van natuurlijke en chemische stoffen, elk met hun eigen werking. Datzelfde geldt trouwens voor voeding. Neem (de natuurlijke) cafeïne in koffie en thee. Deze heeft direct invloed op de werking van hersenen en darmen. Zo 'hard' is het onderscheid tussen natuurlijk en onnatuurlijk dus niet.
Medicijnfabrikanten zijn wettelijk verplicht om alle bijwerkingen die ooit zijn voorgekomen, in de bijsluiter te vermelden. Dat zijn dus vaak hele waslijsten. Logisch dat je daar zenuwachtig van wordt. Maar meestal is de kans klein dat je er last van krijgt. Vraag je huisarts of apotheker hoe groot het risico is op verschillende bijwerkingen en wat je dan kunt doen. Op de site van het Nederlands Bijwerkingen Centrum vind je hier meer informatie over.

4. De Criticus

Wat hij denkt
Ik hoor de kassa van de pillendraaiers al rinkelen. Je maakt mij niet wijs dat ik de rest van mijn leven elke dag zo’n tablet moet slikken. Volgens mij werken ze ook niet. Op internet lees je alleen verhalen van mensen die er meer last van hebben dan dat ze er baat bij hebben.

Waar komt die gedachte vandaan?
Mensen die sceptisch zijn over medicijngebruik, hebben daar (in hun ogen) goede redenen voor. Ze hebben bijvoorbeeld gehoord over de winsten van medicijnfabrikanten, of ze kennen mensen die nare ervaringen hebben met geneesmiddelen. Bovendien vinden ze het vaak moeilijk hun dokter met zijn boekenkennis te vertrouwen.

Om eens over na te denken…
Het klopt dat bijna niet één geneesmiddel bij iedereen 100 procent doeltreffend is. Maar je kunt er wel van op aan dat de medicijnen die de dokter voorschrijft, kwalitatief goed zijn. In Nederland wordt daar streng op toegezien. Wil je weten hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eens op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Twijfel je over het nut van een bepaald medicijn, dan kunt je altijd de apotheker of een andere arts om een second opinion vragen.

Met medewerking van prof. dr. Marcel Bouvy (hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht) en prof. dr. Arie Dijkstra (hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen).

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid ... er-ben-jij

Het moge duidelijk zijn in welke categorie ik val :lol:
If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.
- Maya Angelou
Lavender
Lid
 
Berichten: 762
Woonplaats: FN
Reumavorm: R.A. & Fibro

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Dani- » do maart 21, 2013 1:07 pm

Zouden er ook mensen zijn die hun medicatie juist slikken, is de eerste vraag die bij mij rijst..... :?:

Ik ben de twijfelaar en de criticus.. :ebiggrin:
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Lavender » do maart 21, 2013 1:13 pm

3 korreltjes zout denk ik hoor, bij dit onderzoek :ewink:
If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.
- Maya Angelou
Lavender
Lid
 
Berichten: 762
Woonplaats: FN
Reumavorm: R.A. & Fibro

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor judith68 » zo okt 06, 2013 8:19 am

Hallo allemaal,

Ik loop sinds april 2012 bij de reumatoloog en heb al diverse medicijnen geslikt. Telkens heb ik last van bijwerkingen en moet ik er daarom weer mee stoppen. Erg frustrerend. Zonder medicijnen heb ik echter teveel pijn en ben stijf. Laatste keer heb ik prednisolon en sulfazalazine geslikt. Me goed aan het opbouwschema gehouden, maar kreeg enorme kriebelhoest van de sulfazalazine. Nu alleen nog prednisolon, maar dat helpt onvoldoende. Baal hier enorm van.

Groeten,

Judith
judith68
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: SPA

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor Johanneke » zo okt 06, 2013 4:32 pm

Hoi Judith,

Wat balen zeg. Is het mogelijk om de prednisolon op te hogen? Het is niet ideaal maar je moet toch iets!
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Bijwerkingen van medicijnen

Berichtdoor judith68 » zo okt 06, 2013 7:36 pm

Hoi Johanneke,

ik ga morgen proberen de reumatoloog te bellen om te overleggen. Wordt vervolgd....

Groeten,

Judith
judith68
Nieuw lid
 
Berichten: 3
Reumavorm: SPA

Vorige

Keer terug naar Medicatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten

Advertentie