Tradonal Odis

Overzicht, vragen en ervaringen van veel gebruikte medicijnen onder Reuma-patiënten.

Moderator: Martijn

Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » wo jan 04, 2017 8:25 pm

Is er hier iemand die ook Tradonal Odis moet nemen?

Ben vandaag op controle geweest bij de reumatoloog in het hospitaal.
De ontstekingen zijn redelijk onder controle, maar de pijn wordt steeds erger.
Grotendeels te danken aan het vochtige weer de laatste tijd, vermoeden ze omdat ik meestal in de zomer een stuk beter functioneer dan in de winter. Ook de pijnen zijn een stuk minder gedurende de warme en droge periode van het jaar. Maar dat zal bij de meesten hier wel zo zijn.


Daarom stelde de reumatoloog voor om niet langer meer Parecetemollekes te nemen want die doen toch bitter weinig, maar vanaf nu dus die Tradonal Odis te gaan nemen.

Daarnaast blijf ik gewoon de andere medicatie nemen, zijnde 1X per week MTX, andere dagen foliumzuur, Motifene 2X daags, Pantomed en 1X per week spuit ik Enbrel.Heeft iemand hier bijwerkingen van of goede of slechte ervaringen?
Ben namelijk een beetje bang om andere medicatie te gaan nemen omdat ik in het verleden wel eens heel ziek geweest ben en last kreeg van mijn bloeddruk met bepaalde medicijnen.
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Wrenchman » do jan 05, 2017 11:49 am

Het middel wat jij beschrijft kennen we hier als Tramadol. Voor de 1 een vloek, voor de ander een zegen. Is er niets met jou doorgenomen over mogelijke bijwerkingen? Tramadol is een opiaat, een sterkwerkende pijnstiller.

Mogelijke bijwerkingen zijn vooral duizeligheid, misselijkheid en obstipatie. En je mag er de eerste 14 dagen niet mee autorijden tegenwoordig.
Welke dosering schrijft men voor?

Dat gezegd hebbende gebruik ik het al een paar jaar dagelijks en is het voor mij echt een middel wat mij op de been houdt.

Bespreek eventuele twijfels vooral ook met je arts die het je voorschreef of met je huisarts.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » do jan 05, 2017 2:24 pm

Bedankt voor je antwoord Wrenchman.

Ik had al ergens het vermoeden dat het om iets als Tramadol zou gaan.
Voorlopig zou ik het alleen nemen als ik echt pijn-opstoten krijg. En dan gewoon 1 pilletje nemen.
De reumatoloog raadde mij ook aan om er steeds eentje bij te hebben omdat ik toch probeer om zo veel mogelijk te wandelen en te fietsen (op aanraden van de reumatoloog), maar me dat dan soms onderweg zuur opbreekt. Dan zou ik gelijk een pilletje kunnen nemen. De tradonal Odis zou ik gewoon op de tong moeten laten smelten, is dus inderdaad makkelijk voor onderweg.

De bedoeling is om op die manier eerst te bekijken of het werkt en of ik er nadelen van ondervind.

Over autorijden is niets gezegd, en ik zie dat ook niet meteen in de bijsluiter staan. Maar heb enkel nog maar de online versie bekeken. Ik moet nog naar de apotheek om het medicijn zelf op te halen. Maar wel fijn dat je het even vermeld. Op die manier kan ik daar toch rekening mee houden en eventuele nare situaties vermijden.

Eventueel neem ik wel even contact op met de huisarts, of ga ik even met mijn man mee, die moet daar toch ook nog langs.
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Henk » vr jan 06, 2017 2:35 am

Op deze bijsluiter van Tradonal Smelt http://www.consumed.nl/bijsluiters/2193/Tradonal staat o.a.
"Tradonal Smelt kan slaperigheid bij u veroorzaken. Heeft u hier last van, bestuur dan geen voertuig en/of bedien geen machines die oplettendheid vereisen."
Dit komt eigenlijk overeen met wat bij Tramadol wordt vermeld:
"Dit geneesmiddel kan bijwerkingen als duizeligheid en sufheid veroorzaken. Neem geen deel aan het verkeer zolang u hier last van heeft".

'Kan veroorzaken' en indien u er last van heeft dan...
M'n eigen ervaring met Tramadol was minder positief dan de ervaring van Wrenchman, maar dat heb je bij zo goed als alle veel voorgeschreven serieuze geneesmiddelen, zie: https://www.mijnmedicijn.nl/pijn-morfin ... tramadol/3
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » vr jan 06, 2017 9:40 am

OK, bedankt Henk, hier kan ik toch ook weer wat mee.

We gaan het gewoon afwachten en kijken wat het met me doet. Hoop wel dat ik nog met de auto kan rijden, anders hebben we een probleem, ik ben momenteel namelijk de enige chauffeur. En om de boodschappen te halen... Nu ja, afwachten maar.

Ja, en dat heb je ook wel een beetje met alle medicatie, sommige werken goed bij de ene, maar niet bij de ander.
Tot nu toe heb ik alleen op Celebrex heel slecht gereageerd. Verder viel het allemaal mee, dus ik ga nu ook maar van het positieve uit en hopelijk het die Tradonal me een beetje om de moeilijkste momenten door te komen.

Ga zo snel mogelijk naar de apotheek, maar nu is het me te glad op de weg. Voetpaden zijn hier met regen al spekglad. Dus veiligheidshalve blijf ik nog even binnen.
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Hermione » vr jan 06, 2017 11:43 am

ik zou zoiets niet onderweg innemen. Dit soort middelen werken pas na een uur/ anderhalf uur, en de bijwerkingen krijg je vaak wel al eerder op je bord. Ik heb een tijd morfine geslikt, en vooral de eerste weken had ik daar fòrs last van. Toen kon ik ook geen auto rijden. Ik heb er toen voor gekozen om het dagelijks te gaan slikken, dan went je lichaam er aan. De bijwerkingen nemen dan af, en na twee weken mag je weer proberen of je auto kunt rijden. Achteraf wel spijt, want het stoppen was geen grap.
Nu slik ik paracetamol, die moet je netjes iedere dag blijven slikken 6-8 per etmaal, dan bouw je een pijnstillingsspiegel op. Daarnaast neem ik soms codeïne ter versterking van de werking. Daar zit ook een beetje morfine in, maar veel minder.
En tegenwoordig slik ik pea pure, dat helpt tegen de zenuwpijn van de neuropathie die ik heb.

Bij alles is het eigenlijk gewoon uitproberen: hoe doe ik het erop, is het het waard (werking - bijwerkingen), wil ik het iedere dag slikken of houd ik het voor 'zo nodig' enz.
Succes met uitproberen!
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Wrenchman » vr jan 06, 2017 1:50 pm

Henk schreef:M'n eigen ervaring met Tramadol was minder positief dan de ervaring van Wrenchman...

Vandaar ook deze regel:
Wrenchman schreef:Voor de 1 een vloek, voor de ander een zegen.


Even hierover:
Hermione schreef:Nu slik ik paracetamol, die moet je netjes iedere dag blijven slikken 6-8 per etmaal, dan bouw je een pijnstillingsspiegel op.

Het NHG schrijft (tegenwoordig) voor:
Bij langdurig gebruik (langer dan 4 weken) mag u niet meer dan 5 keer per dag 1 tablet (geen 2) van 500 mg paracetamol gebruiken. (Of 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg tegelijk).


Zo slik ik zelf 2x2 per dag chronisch. Zo heb ik bij, bijvoorbeeld een hoofdpijnaanval, nog wat achter de hand. ;)

En weer on-topic: Ik zou zeker kijken of je Tradonal een keer kunt nemen aan het begin van je weekend. Sommigen spacen er een heel weekend van door de bijwerkingen. Kun je beter thuis hebben dat wanneer je nog een paar uur moet rijden. ;)
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » vr jan 06, 2017 2:41 pm

Wrenchman schreef:Vandaar ook deze regel:
Voor de 1 een vloek, voor de ander een zegen.


Zo begreep ik het ook hoor. :wink:Hermione schreef:Nu slik ik paracetamol, die moet je netjes iedere dag blijven slikken 6-8 per etmaal, dan bouw je een pijnstillingsspiegel op.
Het NHG schrijft (tegenwoordig) voor:Bij langdurig gebruik (langer dan 4 weken) mag u niet meer dan 5 keer per dag 1 tablet (geen 2) van 500 mg paracetamol gebruiken. (Of 2 keer per dag 2 tabletten van 500 mg tegelijk).


Ik neem nu 4 X daags 1 tablet van 1000 mg. Dat heeft een tijdje vrij goed geholpen, maar nu ik dit al jaren slik, lijkt het steeds minder effect te hebben> Het vlakt momenteel amper de hoogste pijnpieken af. En dat is niet fijn meer. :(


Hermione schreef:Zo slik ik zelf 2x2 per dag chronisch. Zo heb ik bij, bijvoorbeeld een hoofdpijnaanval, nog wat achter de hand. ;)

En weer on-topic: Ik zou zeker kijken of je Tradonal een keer kunt nemen aan het begin van je weekend. Sommigen spacen er een heel weekend van door de bijwerkingen. Kun je beter thuis hebben dat wanneer je nog een paar uur moet rijden. ;)


Begrijp wat je bedoelt Hermione, bedankt voor de waarschuwing. Gelukkig kan ik alles wel een beetje regelen zodat ik niet meteen hoef te rijden, alleen wat boodschappen doen betreft, maar dan hoef ik niet ver. We bestellen sowieso het grootste deel on-line omdat je dan niet hoeft te gaan winkelen. Is wel makkelijk, maar voor sommige dingen moet je naar buiten.

Bedankt iedereen voor de raad, ik wordt steeds een beetje wijzer. :idea:
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Hermione » za jan 07, 2017 12:22 pm

dat laatste is niet mijn quote hoor!!
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » za jan 07, 2017 7:38 pm

Dat is weer eens typisch ik, steeds verstrooid.

Bedoelde natuurlijk Wrenchman, Sorry Hermione.
Al bij al begrepen jullie het denk ik wel. :wink:
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Hermione » zo jan 08, 2017 12:28 pm

ik heb nl. wel drie specialisten die juist adviseren om 6=8 paracetamollen per dag te slikken. Lever- en nierwaardes worden toch tig keer per jaar geprikt i.v.m. de mtx en plaquenil die ik slik, en zij vinden dat beter dan weer dagelijks aan de morfine moeten. (en ik ook)
In de praktijk gaat het met golven: een tijd slik ik inderdaad die hoeveelheid, en dan gaat het een tijd weer iets beter qua pijn en slik ik er 2-4 per dag.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » zo jan 08, 2017 2:01 pm

Snap wat je bedoelt Hermione, ik ben namelijk ook niet zo blij met dit geneesmiddel, maar ik moet echt wat, want de rest van pinstillers helpt niet meer.
Had laatst ook al problemen met mijn nierwaardes, maar door echt hel veel water te gaan drinken, is tot nu toe het probleem opgelost. Maar het maakt me wel heel angstig.

Ik ga het er ook nog eens met de huisarts over hebben, ga maar even mee als mijn man moet gaan. Wil het wel proberen, maar als er te veel nevenwerkingen zijn stop ik gelijk en ga ik jou voorstel van meer Paracetemol eens aankaarten.
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Hermione » ma jan 09, 2017 12:22 pm

dat heb ik ook een keer gedaan, bij een vervangende huisarts. Toen dacht ik, misschien heeft die een frisse blik op de zaak. Mijn eigen huisarts kwam nl niet verder dan: jij kunt niet tegen nsaid's en tramadol, dus ga je maar aan de morfine. Specialisten zeggen alleen maar, probeer van die morfine af te blijven, maar geven verder geen suggestie wat ik dan wel kan slikken.
Die vervanger had als idee, om er codeïnetabletjes voor zo nodig bij voor te schrijven, om te gaan slikken naast de paracetamol. Daar zit een hele lage dosis morfine in. Ik heb tabletjes van 10mg in huis. Dus als het een keer echt niet wil, dan begin ik er één in te nemen voor de nacht. Het versterkt de werking van de paracetamol, en meestal slaap ik dan direct al beter. En dat scheelt zó veel! In een erge periode slik ik er een paar per dag, maar daarmee kom ik toch een heel eind.
Je houdt wel de nadelen, zoals slechter naar de w.c. kunnen gaan. Maar de sufheid van de morfine heb ik er niet bij.

Als ik jou was, zou ik wel de tramadol proberen hoor. Het is fijn als je iets achter de hand hebt, waarvan je weet dat je het kunt slikken in nood, en wat het dan met je doet.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor Arkan » ma jan 09, 2017 1:03 pm

Hermione schreef:Als ik jou was, zou ik wel de tramadol proberen hoor. Het is fijn als je iets achter de hand hebt, waarvan je weet dat je het kunt slikken in nood, en wat het dan met je doet.Ja, ik ga het proberen en kijken wat het met me doet. Dan kan ik bij de volgende controle ook meteen de voor en de nadelen met hun overleggen en kijken of ik er dan verder mee doe of dat ik wat anders wil.
Toch ook nog overleggen met de huisarts, maar wat die ook zegt, ik geef het een kans.

Bedankt voor ieders wijze raad.
Arkan
Lid
 
Berichten: 266
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Tradonal Odis

Berichtdoor poezeltje » di jan 10, 2017 8:29 pm

hoi, ik kreeg van mijn reumatoloog ook Tradonal Odis voorgeschreven ... met bijwerkingen als zo'n 10 minuten misselijkheid na een halfuurtje , slaperigheid wat natuurlijk welkom is s'avonds maar die nogal lang doorging de dag erna, daarom heeft de huisarts Algotra voorgeschreven en daar zit een deel tramadol in nl 37.5 mg en paracetamol 325 mg ... nog altijd stevig maar hij zindert niet zo lang door !
Tradonal hou ik nu voor de echt zware opstoten en Algotra is voor dagelijks gebruik, die zijn ook makkelijk te delen en te doseren dus naar believen

Kitty
het beste moet nog komen...
poezeltje
Lid
 
Berichten: 43
Woonplaats: merksem bij antwerpen
Reumavorm: RA

Volgende

Keer terug naar Medicatie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

Advertentie