Loonsanctie

Reuma en werk botsen nogal eens. Hier kun je erover praten!

Moderator: Martijn

Loonsanctie

Berichtdoor fab83 » ma nov 28, 2011 8:10 pm

WIE WEET DIT???

Ik zit 11dec 2011 2jaar in de ziektewet heb bijna gehele tijd arbeid verricht met tussen periodes thuis te hebben gezeten,maar merendeel aanwezig geweest.
Nu heeft uwv bepaalt dat mijn werkgever een loonsanctie krijgt omdat hij niet genoeg aan mijn reintegratie heeft gedaan.
Ik heb de afgelopen 2jaar de volle honderd procent betaalt gekregen omdat dit in het cao staat,nu heb ik begrepen dat het jaar dat mijn werkgever mij nu nog door moet betalen 70% gaat worden.
Dus dat zou beteken dat ik dus geld moet inleggen dat ik nu dus gestraft word omdat hij zich niet aan de regels houdt.
Als ik gewoon een wia keuring had gehad, was ik waarschijnlijk 0-35%afgekeurd en had ik ander werk moeten gaan doen en krijg je gewoon een volledig salaris.Was ik meer procent afgekeurd had ik een uitkering gekregen en erbij kunnen werken om het aan te vullen dus alsnog een volledig salaris.
Maar nu mis ik dus een derde van mn salaris omdat hij zich niet aan de regels heeft gehouden.

Wat kan ik hier aan doen HELP!!
fab83
Lid
 
Berichten: 39
Reumavorm: artritis/bechterew

Re: Loonsanctie

Berichtdoor Lavender » ma nov 28, 2011 10:12 pm

Ik weet het niet zeker, maar als je twee jaar ziek bent geweest dan gaat volgens mij sowieso je loon naar 70%, dit is dus onafhankelijk van de sanctie die je werkgever opgelegd heeft gekregen.

hier kun je daar meer over lezen: http://www.wetpoortwachter.nu/ Je kunt daar ook om advies vragen.
If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.
- Maya Angelou
Lavender
Lid
 
Berichten: 762
Woonplaats: FN
Reumavorm: R.A. & Fibro

Re: Loonsanctie

Berichtdoor gewrichtje » di nov 29, 2011 3:45 pm

Beste Fab83,

Ik denk dat er een paar begrippen door elkaar lopen. Je gaat inderdaad na 2 jaar uit de ziektewet, hierna kom je in WIA of IVA. De eerste 2 jaar zal een bedrijfsarts je ziekte hebben gevolgd en behandeld. Pas na die 2 jaar volgen er keuringen om te zien in hoeverre je nog kunt werken. Mocht je in de IVA komen dan ben je voor 100% arbeidsongeschikt.
Dat je aan het werk bent geweest tijdens je ziekte zou een onderdeel van het re-integratie proces kunnen zijn. Het is echter onmogelijk dat als je werkgever onjuist heeft gehandeld hij dit op jou verhaalt. Die 70% na 2 jaar is wettelijk bepaald dus daar kun je weinig aan doen.

Groeten,

Gewrichtje
gewrichtje
Lid
 
Berichten: 557
Woonplaats: Hasselt (Ov.)
Reumavorm: Relapsing Polychondr

Re: Loonsanctie

Berichtdoor Styx » do dec 01, 2011 2:25 pm

Hoi Fab,

Eigenlijk heb jij best een fijne CAO zeg! Twee jaar volledig uitbetaald krijgen is op zich niet gek, dat is in meerder CAO's wel anders geregeld, maar goed, je werkte toch ook bijna volledig? Ik begrijp alleen niet goed waarin je volgens jouw schrijven geld moet inleggen, je loon gaat nu gewoon volgens de wettelijke regelgeving naar 70%, best balen maar dat is gewoon niet anders. De loonsanctie die jouw werkgever heeft gekregen heeft daar mijn inziens niets mee te maken, hij heeft namelijk een inspanningsverplichting m.b.t. jouw reintegratie. Als hij daarin verzuimt, heeft hij dus een hoge sanctie gekregen; 100% uitbetalen van de 70% waar je nu nog recht op hebt. Naast je uitkering werken is in het geval van ziekte niet zomaar mogelijk, dit kan gevolgen hebben voor je uitkering en is niet geheel te bezien als een simpele optelsom.
Maar gezien je eerdere berichten, is het voor jou vast niet zo'n goede werkgever. Je kan er acht jaar hebben gewerkt met veel plezier maar als het even moeilijk wordt verslechtert een arbeidsrelatie meestal direct.
Ik wens je heel veel sterkte met alles en als je meer informatie wil kan je het vinden op uwv.nl of gewoon even bellen.

Groetjes Styx
Styx
Nieuw lid
 
Berichten: 4
Reumavorm: artritis psoriatica

Re: Loonsanctie

Berichtdoor roos62 » vr dec 23, 2011 10:06 am

Bij een loonsanctie moet de werkgever`100% loon betalen. Dus geen 70%. Nou en als dit zeker is kun je je richten op het zoeken naar passend werk. Verwacht daar nu niet te veel van bij je werkgever, maar ga er vooral zelf mee aan de slag. Je zou daarvoor een partij kunnen inschakelen.
Ik zelf ben in contact getreden met het project Chronisch ziek en werk. Kijk maar eens bij de reumabond. Of www.centrumchronischziekenwerk.nl.
Goede gedegen kennis van zaken. Je werkgever moet betalen hiervoor. Het scheelt ze echt als jij weer goed kunt presteren.
Succes!
roos62
Nieuw lid
 
Berichten: 7

Re: Loonsanctie

Berichtdoor Cloud » ma apr 16, 2012 10:44 am

Ja zoals boven gesteld, loonsanctie is min 70%! Je hebt wel heel veel geluk gehad. Normaliter mag er in 2 jaar max 170% worden uitgekeerd. Daarna ga je in de WIA, (iva 75% en WGA naar rato bij 80-100 70% en afhankelijk van het percentage dat je arbeids(on)geschikt wordt lager). Maar omdat je werkgever zich niet gehouden heeft aan de reintegratie-wet, krijgt hij een loonsanctie opgelegd. Ik citeer:

"Als het UWV van mening is dat uw werkgever zich onvoldoende ingespannen heeft, dan kan het UWV besluiten om de wachttijd met maximaal nog eens 52 weken te verlengen. Tijdens deze verlenging moet uw werkgever dus uw loon (of tenminste 70% hiervan) blijven doorbetalen. Deze verlening van de loondoorbetalingsverplichting wordt ook wel de loonsanctie genoemd.

Bij het opleggen van deze sanctie geeft het UWV ook aan wat er gedaan kan worden om de re-integratie te verbeteren. Als uw werkgever deze verbeteringen heeft doorgevoerd, kan het UWV gevraagd worden om de loonsanctie te stoppen."

Kortom, je hebt een meevaller gehad, vanwege de CAO en nu heb je 1 jaar uitstel gekregen, alvorens er gekeurd gaat worden, tenzij de werkgever zich nu wel houdt aan de afspraken.

Sorry voor het slechte nieuws!
Cloud
Lid
 
Berichten: 61

Re: Loonsanctie

Berichtdoor retep » ma sep 17, 2012 1:20 pm

mijn werkgever heeft ook een loonsanctie opgelegd gekregen van UWV van een jaar.Mag van mijn werkgever nu niet meer werken en zit gedwongen thuis terwijl ik normaal kan werken,moest van hun maar gaan solliciteren want voor mij was er geen plek meer.Ik heb al 1 jaar geen klachten meer van de reuma,specialist staat versteld dat werkgever zoveel macht heeft om dit te kunnen doen.
retep
Nieuw lid
 
Berichten: 3

Re: Loonsanctie

Berichtdoor puntje » ma sep 17, 2012 6:40 pm

Ze kunnen heel veel. Soms ook begrijpelijk. Maar er zijn mensen die ziek zijn in een bijstandsuitkering en dat is vele malen erger. Dan is het nog moeilijker om iets op te bouwen of een andere baan te vinden etc. Als ik dan laatst van iemand hoorde, die kende deze vrouw, 22 jaar Reuma, been al geamputeerd en vergroeide vingers. Dan denk ik, dan heb ik het nog super goed, want ik kan nog lopen en mijn vingers zien er nog goed uit en zijn super beweegbaar. Ik kan mijn polsen dan misschien niet bewegen, maar ik kan tikken, kan de muis gebruiken en ik kan alles gewoon doen. Soms met veel rust als ik pijn heb.

Gewoon erachter aan met het uwv en proberen zo bij een ander werkgever te werken of bij je huidige werkgever, ook vragen of hij je echt terug wilt of niet. Dan weet je dat ook. Zodra je reuma hebt, dan is het gewoon moeilijker om aan de slag te komen. In jouw geval zou ik blij zijn, met wat je nu hebt, ook al wordt gekort, je kan het slechter treffen. En hopelijk heb je een partner die werkt, dan valt het wel mee en kom je onder een minimum dan moet je een aanvulling aanvragen.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis


Keer terug naar Werk en reuma

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Advertentie