Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Reuma en werk botsen nogal eens. Hier kun je erover praten!

Moderator: Martijn

Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor kojapu » wo mei 09, 2012 10:19 pm

Heeft er iemand ervaring met een arbeidsdeskundigheidsoordeel bij het UWV. Wat kan ik verwachten en zijn er handige tips om mezelf goed voor te bereiden? Ik heb echt geen flauw idee en ben benieuwd naar ervaringen van andere. Alvast bedankt!
Laatst bijgewerkt door kojapu op do mei 10, 2012 5:29 am, in totaal 1 keer bewerkt.
kojapu
Lid
 
Berichten: 105

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor Dani- » wo mei 09, 2012 10:32 pm

Mijn vraag is dezelfde.. Ik moet ook binnenkort.. Ben jij momenteel 100% ziek Kopaju?
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor Ard » wo mei 09, 2012 10:42 pm

Wat handig is om te doen is duidelijk je klachten omschrijvingen mee te nemen.
Waar heb je last van?
Wat kan je nog wel en wat kan je niet meer.
Wees eerlijk en geef aan dat het wisselende klachten zijn.
Je zal altijd zien als je de afspraak hebt dat het net weer wat beter gaat.
Vraag niet om een reactie want die krijg je toch niet. Men moet het eerst laten bezinken en dan krijg je (althans dat was toen ik gekeurd werd zo) een schriftelijke reactie.

Goed om te weten dat een arbeidsdeskundige NIET wil weten van diagnose of iets dergelijks. Hij is alleen maar bezig met het resultaat.
Wat kan je nog en welke mogelijkheden zijn er.
Ziet, Ik maak alle dingen nieuw. Openbaring 21: 5. Wat een vooruitzicht!!
Avatar gebruiker
Ard
Lid
 
Berichten: 112
Reumavorm: nog niet bekend

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor puntje » wo mei 09, 2012 11:31 pm

Tja, ik had net een operatie aan mijn linker pols gehad ivm artrose en ik ben 50% goedgekeurd. Echter nog geen werk. Komt hopelijk nog wel.

In januari rond de 26e 2010, het eerste gesprek, heb toen ook gezegd, dat ik ongeveer 2 dagen later een gesprek met de arts had en dat ik het door wilde laten gaan, dus van de operatie kon ik ook niet meer af. Toen vermeldt dat ik een operatie aan mijn pols kreeg en dat ik een paar maanden uit de running was. Toen ik net uit gips was. 2 dagen of 1 dag. Werd ik gelijk voor 50% goedgekeurd. Terwijl mijn linker pols nog super dun was en slank. De arts die mij gekeurd heeft, had het zelf nog nooit gezien. Dus weer wat geleerd. Kreeg ik vragen of ik aardappels kon schillen of iets anders. Zwaar tillen. Denk ik, ik zeg dat ik artrose heb. Kan mijn polsen niet meer bewegen. Ik heb een slank polsje ivm operatie. Ik wordt niks voor niks geopereerd. Gewoon rare vragen.

Het ligt aan welke arts je krijgt en hoe die oordeelt. De ene keurt je 100% af, dat heb ik ook een paar keer gehad en de anders keurt je gelijk voor de helft goed, ookal kan je opdat moment bijna niks. Ik zou nu wel telefoniste, receptioniste of balie-werk kunnen doen met wat lichte administratie of wat ik het liefst wil webdesigner of websites onderhouden voor bedrijven. Gewoon lekker bezig zijn met de computer en dingen maken, die op het web zichtbaar is. Heb nu laatst een heerlijk hoekbureau gekocht. Ergonomische stoel. Dus thuis kan ik ook lekker werken, dat is mogelijk.

Mijn hoekbureau
Afbeelding
Heel lang voor gespaard. Dit jaar kregen ze deze kleur in het assortiment en ik vind deze mooier. Lekker ruim werken, makkelijk schoon te maken. Gewoon heerlijk.

Tevens is mijn huis nu geverfd en ga ik alles aanpassen, zodat als ik ooit ga werken, dat ik het zo opgeruimd heb. Lage dressoirs, geen kasten meer. Alles makkelijk en gezellig. Het was echt nodig. En nu had ik iemand die mij wilde helpen. Dus dat was fijn. Nu nog sparen voor 4 meubeltjes en misschien een schouw in de toekomst.

Succes met je keuring. Rustig blijven. Alles uitleggen. Ik heb gewoon eerlijk gezegd, dat ik niet alles kan, want dat is zo. In het begin van R.A. was ik zo ziek, dat ik gewoon niet kon werken. Hele lichaam was stijf, dus lopen ging moeilijk, polsen ontstoken etc. Het ging toen best wel slecht met mij. Alle punten opschrijven, waar je last van hebt, zodat je niet iets vergeet. Sinds een tijdje, slaap ik in de nacht beter. Dat is dit jaar. Voor die tijd, sliep ik slecht. Stond ik vaak op en ging ik beneden zitten, omdat ik gewoon niet kon slapen en ook pijn had. Tevens als ik wat gedaan heb, kan ik opeens afgeknapt zijn. Super moe en dat is het ook afgelopen. Dan moet ik eigenlijk even gaan slapen.

Gaat het nu heel slecht mij, ik heb veel pijn, dan vind ik dat ik eigenlijk 100% moet afgekeurd worden. Er zijn mensen met reuma, die gewoon doorwerken en dan een paar jaar later definitief worden afgekeurd, omdat ze te veel van hun lichaam hebben gevraagd. Nu ben ik op een punt dat ik vind dat ik wel 20 uur kan gaan werken. De reuma is stil, de artrose in de polsen daarmee moet ik rekening houden. Want ik kan daardoor veel minder. Maar in 2010 zat ik eigenlijk nog op een punt dat ik vond dat ik 100% afgekeurd had moeten worden, maar werd wel 50% goedgekeurd. Ik had in dat jaar nog best wel wat pijntjes.

Ik heb vandaag wat geverfd in de keuken en ben best wel moe. Ik doe elke een stukje verven in de keuken. Iemand die 100% gezond is, doet het in 1 dag. En ik doe er 4 weken over. Dan een paar uurtjes en dan weer een paar dagen mijn pols laten rusten en dan weer wat. Dus verschil is er wel degelijk. Voor werk, zou ik dit dus nooit kunnen doen. Ik ben veel te langzaam.
puntje
Lid
 
Berichten: 1346
Reumavorm: Reuma Artritis

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor kojapu » do mei 10, 2012 5:49 am

Dani- schreef:Mijn vraag is dezelfde.. Ik moet ook binnenkort.. Ben jij momenteel 100% ziek Kopaju?


Hoi Dani,

Inmiddels weer wel, ik ben in mei 2011 geopereerd aan mijn heup (heb een nieuwe heup gehad, ben 34 jaar) toen uiteraard begonnen met reintegreren op mijn werk, verhuizing gehad en woon verder van mijn werk af, omdat autorijden niet gaat door de klachten (althans hooguit 10 minuten) ben ik al die tijd vanuit huis aan het werk geweest, ik werkte voor ziek zijn 4 x 4 uur administratief dus in principe licht werk maar zo zwaar en energie vretend voor mij op het moment. Uiteindelijk uitgekomen op 4 x 2 uur en nu dus weer 100 % ziek. AL met al zit ik vanaf januari 2011 in de ZW. Heb nog steeds veel klachten van mijn heup 21 mei weer naar orthopeed, volgt wellicht nog een operatie, heb artrose in mijn rug onderste wervels, heb ik al vanaf een jaar of 20 maar nu weer meer last van, heb zere handen, polsen, ellebogen schouders, soms knieen en mijn voeten. Reumatoloog heeft nog geen duidelijke diagnose gegeven, straks naar een reumaconsulente toe en heb al verschillende medicijnen gehad, alles lijkt voor even te werken en dan weer niet. Ben inmiddels moedeloos! De pijn is er de hele dag en nacht (was nu weer om 5 uur wakker door de pijn) de extreme vermoeidheid is hetgeen je zo vaak nekt dan is het echt klaar, meestal heb ik in de ochtend nog wel wat energie, gebruik ik om met de honden even op ons terrein te lopen, stofzuigen als het gaat en alvast aardappels te schillen (ook zo fijn met die zere handen en polsen) , soms even een boodschap oid en dan is het alweer gedaan (want in de middag lukt me dat niet meer) en rond een uur of 2 ben ik helemaal kapot!

Tuurlijk heb ik soms een betere dag en dan doe ik waarschijnlijk te veel ik vindt het heerlijk om in mijn huis en tuin te "rommelen" en als ik wat meer energie heb doe ik dat dus graag, soms voel ik me schuldig naar andere als ik een goed dag heb, is toch erg? :wink:

Ik heb gisteren mijn bedrijfsarts gesproken en die gaat nu op papier zetten dat ik niet meer kan werken en vermoedelijk in de toekomst ook niet dit gaat naar het UWV en dan dus zo'n arbeidsdeskundigheidsoordeel aanvragen (ze willen vanuit mijn werk en de casemanger die ik heb) zeker weten dat we de juiste weg bewandelen en dat we het goed doen :?:

Ik moet leren dat het leven wat ik nu heb niet normaal is voor een 34 jarige, hebben jullie niet dat je sommige dingen wel als normaal voor je leven beschouwd? Het is zoals het is denk ik dan, ik hou van mijn huis, de plek waar we wonen, mijn honden en andere dieren en het thuis zijn met alles wat me lief is om me heen, maar zou mijn leven anders zijn als ik gezond was? Ja waarschijnlijk wel! Maar ik ben niet ongelukkig met mijn leven, alleen wel met mijn zere lijf en leden!

Allemaal bedankt voor jullie reacties en ervaringen, is fijn als we meedenken met elkaar!~

Puntje: Wat een mooie werk plek heb je! Ik hoop dat je er veel plezier en energie van krijgt als je aan de slag gaat/ben.
Ard: Bedankt voor de heldere uitleg!
kojapu
Lid
 
Berichten: 105

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor krijger » do mei 10, 2012 8:52 am

Er is een ding wat ik mezelf toen ik bij het UWV moest komen opdraven voor mijn keuring wat ik mezelf heel goed in de oren geknoopt heb. Ze vragen namelijk naar wat je nog WEL kan. En dat is namelijk een beetje een instinker. Want je kan vaak dingen wel, maar niet bij herhaling. mijn leus was;

Ik kan pas iets als ik het kan doen zonder dat het mij meer pijn of beperkingen oplevert.

Met andere woorden. Ze vragen bijvoorbeeld in jouw geval of je zelf boodschappen kan doen. en jij zegt dan; Ja natuurlijk kan ik dat! 8)
Maar je vergeet dat je het eigenlijk niet kan omdat het je zoals je zelf al zegt heel veel moeite kost. Dus kan je het niet....
Ik kan bijvoorbeeld prima drie kwartier zwemmen ( 1 keer per week) , alleen kan ik dat niet elke dag omdat het mij in 8 keer van de gevallen al na 1 keer zwemmen last oplevert. En zal ik dan doorgaan word de last en pijn alleen maar erger. Dus kan ik het dan of niet?

Werken vereist continuïteit van je lijf. Het kunstje wat je maandag doet moet je de 4 dagen nadien ook nog kunnen doen zonder nadelige gevolgen. En dat moet je in je gesprek met de arbeidsdeskundige goed in je achterhoofd houden.

Wens je heel veel succes en hou je niet sterker dan je bent, wees eerlijk in het vertellen hoe jouw lichaam jou beperkt in je leven. Zij baseren hun uitkomsten op wat jij ze verteld! Dus als je overal heel stoer op gaat anwoorden dat je alles wel kan ( al ga je door de grond als je het doet) ben je zo voor 100% goedgekeurd bij de verkeerde...


Groetjes Annet
krijger
Lid
 
Berichten: 380
Woonplaats: Provincie Groningen
Reumavorm: RA

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor Dani- » do mei 10, 2012 11:37 pm

kojapu schreef:
Dani- schreef:Mijn vraag is dezelfde.. Ik moet ook binnenkort.. Ben jij momenteel 100% ziek Kopaju?


Hoi Dani,


Ik moet leren dat het leven wat ik nu heb niet normaal is voor een 34 jarige, hebben jullie niet dat je sommige dingen wel als normaal voor je leven beschouwd? Het is zoals het is denk ik dan, ik hou van mijn huis, de plek waar we wonen, mijn honden en andere dieren en het thuis zijn met alles wat me lief is om me heen, maar zou mijn leven anders zijn als ik gezond was? Ja waarschijnlijk wel! Maar ik ben niet ongelukkig met mijn leven, alleen wel met mijn zere lijf en leden!

!


Wat mooi geschreven, Esther.. En heel herkenbaar. Ook ik ben niet ongelukkig en ook ik beschouw mijn leven zoals het nu is als normaal.. En dat is het zeker niet..
Ik heb een soort van fragiel balansje gevonden, ik werk niet, 100% ziek. Kan mijn leven zo inrichten dat het voor mij leefbaar is. Maak me nuttig door de administratie van het bedrijf van ons te doen. Dat kan ik verspreiden over de hele dag, zelfs in 10 minuten per keer. Geen idee hoe ik dat zou moeten doen bij een werkgever. Mijn eigen werkgever heeft geen werk voor me.
De toekomst gaan we beleven.. Ik streef naar mijn balansje, waarin het pijnlijk maar leefbaar is en ik vrolijk (niet altijd natuurlijk) kan zijn voor mijn naasten.

Oo dank voor de antwoorden.. Een valkuil is inderdaad dt ik bijv vertel dat ik vandaag wat beter kan zitten en dit meteen letterlijk op papier staat. Dat het de volgende dag een stuk minder kan gaan wordt vergeten..

Groetjes
Dani
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor peter68 » vr mei 11, 2012 10:23 am

ik kan er maar 1 ding over zeggen
bij heel het uwv kijken ze in hokjes ofwel zwart ofwel wit........ grijs bestaat niet
met andere woorden je kunt iets wel of niet.(en met reuma, wat je vandaag wel kan kun je mischien morgen niet)
en doe jezelf niet beter voor als dat je bent, overdrijven hoeft niet maar je mag zeker wel laten weten dat je echt serieuze beperkingen hebt (en geef dat ook aan)
en wat ik echt een probleem vind is dat het een momentopname is (de eene dag is de andere niet)
ik had een heel schema gemaakt met daarin mijn bezigheden van het afgelopen anderhalf jaar
dus alles had ik erin vermeld op datum waneer ik naar het ziekenhuis moest naar de fizio,huisarts,andere specialisten,enz enz
maar ook waar en waneer ik ontstekingen had, het was best wel een heel boekwerkje
ik denk maar zo je kunt beter voorberijd zijn op wat komen gaat

groetjes en sterkte
Avatar gebruiker
peter68
Lid
 
Berichten: 81
Reumavorm: ra

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor kojapu » vr mei 11, 2012 7:02 pm

Peter dank voor je reactie! Ik neem je ervaring en advies mee in mijn achterhoofd :lol:
kojapu
Lid
 
Berichten: 105

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor Sonic » vr mei 11, 2012 8:00 pm

Ik ben voor 3 weken geleden geweest voor een keuring, en was behoorlijk zenuwachtig !
Bij mijn vorige keuring in 2003 zei ik op zijn vragen regelmatig gaat wel, maar zei dit omdat ik mijn baan wilde houden.
Nu voorgenomen om dat niet meer te doen, maar ik was al zoveel achteruit gegaan dat ik nu 100% ben afgekeurd.
En let goed op: ze stellen soms vragen dubbel maar op een andere manier om te kijken of hetzelfde antwoord er op komt.
Neem ook altijd iemand mee die jouw goed kent, en weet wat je dagelijks meemaakt!
Deze persoon mag ook gewoon zijn zegje doen, en geeft jouw even rust om na te denken.
Ik weet niet hoeveel tijd je nog hebt voordat je er heen moet, maar hou van een paar dagen een dagjournaal bij.
Waarin je opschrijft waar je zo tegenaan loopt, en vraag of je een stukje mag voorlezen aan de deskundige.

Maar blijf altijd rustig en kalm, en geef aan wanneer je het er niet mee eens bent.

Succes !! :wink: :wink:
Avatar gebruiker
Sonic
Lid
 
Berichten: 61
Reumavorm: Artritis Psoriatica

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor kojapu » vr mei 11, 2012 8:09 pm

Super dank je wel! Ik heb nog wel even dus kan het nog bij gaan houden, alleen dat rustig blijven wordt moeilijk ben zo emotioneel als ik er over praat waar ik last van heb en wat niet lukt en de pijn dan begin ik spontaan te janken, maar goed dat hoort er misschien wel bij het valt soms ook niet mee allemaal :wink:
kojapu
Lid
 
Berichten: 105

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor Sonic » vr mei 11, 2012 8:25 pm

Huilen geeft niet het is best heftig om te zien wat ziekte met je leven doet.
Ik ben 12 jaar geleden WAO-er geworden na een ongeluk, maar kan er tot op de dag van vandaag slecht mee uit de voeten.
Ik denk dat het komt omdat we in ons hoofd nog zoveel willen doen, maar je word door je lichaam tegen gehouden.

Iemand die je begrijpt en steunt helpt heel veel :idea:
Avatar gebruiker
Sonic
Lid
 
Berichten: 61
Reumavorm: Artritis Psoriatica

Re: Arbeidsdeskundigheidsoordeel bij UWV

Berichtdoor kojapu » vr mei 11, 2012 10:34 pm

Bedankt! :wink: je weet hoe het werkt
kojapu
Lid
 
Berichten: 105


Keer terug naar Werk en reuma

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Advertentie