Onderzoek Chronisch ziek en werk

Reuma en werk botsen nogal eens. Hier kun je erover praten!

Moderator: Martijn

Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Titia » ma sep 03, 2012 10:54 am

Hallo,

graag stel ik mijzelf aan jullie voor: Mijn naam is Titia Weistra, ik ben sinds vorig jaar lid van het forum na de diagnose AP. Terugkijkend heb ik waarschijnlijk al zo'n 15 jaar AP, maar het waren altijd kleine, losse klachten die ik had waarmee ik nooit naar de huisarts ben gegaan. Na de bevalling van mijn oudste (9 jr geleden) is er bloedonderzoek gedaan naar reuma, er was toen echter geen reumafactor aanwezig en "dus" geen reuma zei de toenmalige huisarts. Inmiddels weet ik beter...
De reden van mijn post is de volgende: ik ben werkzaam als zelfstandig bedrijfsadviseur op het gebied van verzuim. Ik ben een onderzoek gestart naar chronisch ziek en werk om uiteindelijk zowel werknemers als werkgevers te kunnen adviseren in 'hoe om te gaan met een chronische ziekte en werk'. Uiteindelijk heeft volgens mij iedereen er namelijk baat bij wanneer werknemers met een chronische ziekte ook aan het werk kunnen blijven. Om te komen tot een goed advies heb ik input nodig. Van jullie!! Graag lees ik van jullie wat voor werk jullie doen, hoeveel uur per week en wat hierin de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Ook lees ik graag je idee over wat je werkgever zou kunnen veranderen zodat het voor jou beter haalbaar is om werk vol te houden. Wanneer je wil meewerken aan 'zo gezond mogelijk aan het werk' kan je mij via deze post een bericht sturen. In ons aller belang vraag ik je met klem "reageer alsjeblieft!!"

Hartelijke groet,
Titia
Titia
Lid
 
Berichten: 15
Reumavorm: AP

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor simone1984 » di okt 23, 2012 2:25 pm

Hallo Titia

Ik ben simone, 28 jaar. Sinds 7 jaar diagnose AP en sinds 1 jaar mama.
Toen ik voor het eerst last kreeg werkte ik bij de thuiszorg, waar ik veel poetste. Ik kreeg toen last van ontstekingen in mijn voeten. Ik heb een tijd helemaal niet gewerkt en een tijdje wat kantoor werkzaamheden gedaan. UIteindelijk werd daar natuurlijk mijn contract niet verlengt.
In de ziektewet begon ik mij t vervelen en heb ik zelf ander werk gezocht. Ik kwam terecht bij vodafone aan de telefoon. Ik dacht dat ik dat wel zou kunnen maar nik sbleek minder waar. Vaak op krukken en vaak helemaal niet in staat op mijn werk te komen. Ik werd gedetacheerd door het uitzendbureau(32upw) zodat ik wel kon blijven omdat men ondanks mijn hoge ziektepercntage wel tevreden over mij was. MAAR... toen mocht het uitzendbureau mij ook niet meer aanhouden. Van bovenaf werd besloten dat mensen die te vaak ziek waren ook daar niet meer konden blijven. Zo kwam ik in de ww.
Tijdens mijn eerste gesprek bij het UWV heb ik gevraagd of ik niet omgeschoold kon worden. En hier had ik eindelijk een beetje geluk. Ik mocht de verkorte opleiding sociaal pedagogisch werk gaan doen. Ik heb de opleiding met succes afgerond en werd tijdens mijn stage al aangenomen als werknemer op mijn stageplek(36upw).
Ik heb het op deze plek redelijk goed gedaan. Ik moest wel een met krukken naar het werk maar was niet vaker afwezig door ziekte dan een ander.
Ik was helemaal gelukkig met mijn werkplekje. Tegen advies van de arts ben ik op dat moment met mijn mediactie gestopt om zwanger te worden. Het was gelukkig meteen raak en ik heb een hele fijne zwangerschap gehad zonder klachten. Voor mijn verlof kreeg ik mondeling te toezegging op een vast contract.... En toen kwamen de bezuinigingen..... Ik werd nog net voor mijn bevalling gebeld dat ik geen verlenging kreeg.... OP het punt om te gaan bevallen... geen baan meer.... oh mijn god!!??
Weer heb ik alles op alles gezet en ik ben maar 2 weken werkeloos geweest. Alles was super en achteraf was ik blij met hoe alles gelopen was.
Tot 3 maanden geleden. 10 maanden na de bevalling..

Een terugval...
Ontstoken worsttenen
ontstoken enkel en heupen...
Net op het moment dat mijn eerste half jaar contract(28upw) bij mijn nieuwe baas verlengt dient te worden!
OP goed vertrouwen van mijn baas heb ik nu 4 maanden verlening gekregen in afwachting van hoe het met mij zal gaan word bekeken of ik daarna mag blijven. Ik heb twee maanden thuisgezeten en met een uur per week mijn uren opgebouwd(iom bedrijfsarts). Twee weken geleden heb ik me beter gemeld en na de eerste dag werken zat ik s avonds op de EHBO voor een depomedrol. Een heftige ontsteking in het grote gewricht van mijn dikke teen waardoor mijn voet helemaal krom trok. Ik kwam in een rolstoel terecht en heb me dus na 1 dag weer ziek moeten melden.

Vandaag moet ik weer naar reumatoloog... Ik loop weer door allerlei extra medicatie die ik heb gekregen. Die zal vandaag weer gestopt worden om te zien hoe ik het erzonder vanaf breng.
Vrijdag word ik weer verwacht bij bedrijfsarts... En om eerlijk te zijn weet ik echt niet meer wat ik moet doen. Ik ben niet lang genoeg aan 1 stuk ziek om afgekeurd te worden. Maar ben wel ziek genoeg om steeds mijn baan te verliezen. Ook ben ik na mijn werk niks meer waard en kost het mij heeeeel veel moeite mijn gezin en huishouden aandacht te geven.
En nu sta ik voor de keuze... ik loop weer... ga ik weer werken? Blijf ik thuis en ga ik toch proberen dat iemand mij helot met dit probleem. Ik denk dat ik een stuk minder zou moeten werken om buiten mijn werk om nog een beetje mens te kunnen zijn en niet steeds de heftige ontstekingen terug te krijgen, maar financieel is dat niet haalbaar....

Ondanks alle ellende blijf ik mezlef voorhouden.. MAAR IK HEB WEL EEN lieve prachtige en gezonde DOCHTER!! terwijl specialisten zei dat dat er niet in zou zitten...

Ik hoop dat je iets kunt met mijn verhaal,

Groetjes simone
simone1984
Lid
 
Berichten: 92
Reumavorm: Artritis psoriatica

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Titia » wo okt 24, 2012 12:21 pm

Hoi Simone,

dank je wel voor je openhartige verhaal. Wat een gedoe allemaal zeg! In mijn onderzoek ben ik in contact gekomen met de stichting Chronisch Ziek & Werk, zij werken met ervaringscoaches (wil er zelf ook een worden). Misschien kun je contact met ze opnemen voor advies? Ik hoop voor je dat je de ontstekingen er weer snel onder krijgt.

Hartelijke groet, Titia
Titia
Lid
 
Berichten: 15
Reumavorm: AP

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Johanneke » wo okt 24, 2012 1:34 pm

Hallo Titia,

Mijn ervaring is niet zo verschrikkelijk als van Simone, maar ik ben dan ook nog niet zo lang ziek. Sterker nog ik weet zo'n 5 maanden dat ik RA heb, ik ben erg ziek geweest tot en met een ziekenhuisopname. Ik ben nu 4 weken mijn uren aan het opbouwen. Ik heb een kantoorbaan, ik heb een zeer zelfstandige functie waarbij ik in projecten werk 10-15 tegelijkertijd. Dat was altijd al druk en overwerk hoort erbij. Dat is wat mij betreft geen probleem. Nu met het opbouwen van mijn uren loop ik ook elke week wat voor op de afgesproken uren.

Gister heb ik mijn eerste bespreking gehad met personeelszaken over mijn reïntegratieplan. Daar liep ik direct tegen een aantal irritante punten aan. Het gaat mij vooral om het gebrek aan begrip. De verdere opbouw van mijn uren kwam ter sprake waarbij ik een voorstel deed wat voor mij nu haalbaar is. Het eerste wat de dame van personeelszaken zei was je zou natuurlijk ook in plaats van met 2 uur met 4 uur tegelijk kunnen opbouwen. Je mag altijd langer werken. Je mag als je naar de specialist moet ook op een andere dag extra komen werken. Je slikt 10 mg prednisolon, O dat is niet zoveel mijn man krijgt veel meer!???? En als klap op de vuurpijl vertelde ze dat de meeste zieke werknemers misbruik maken van het systeem (niet naar de bedrijfsarts gaan etc).

Volgens mij is het van groot belang dat een werkgever globale kennis heeft van beperkingen die samengaan met chronische ziekten zoals reuma. En vooral dat er meer vertrouwen is in de oprechtheid van de werknemer (in wat hij/zij wel en niet kan). En dat 100% inzet + een beetje meer gewoon de max is dus niet door blijven zeuren.

Ik hoop dat je er wat mee kan, ik ben in elk geval mijn irritatie kwijt :ewink:

groet Johanneke
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor simone1984 » wo okt 24, 2012 1:43 pm

Goeie middag.

Ik mag de rest van het jaar niet meer werken van de reumatoloog. Als ik nu niet rustig aan doe zal ik terug in rolstoel komen en/of onherstelbare schade oplopen. Dit gezien de ontstekingen door de prednison nu gemaskeert zijn maar niet weg.De keuze is voor me gemaakt dus. Mijn baan is daarmee weer einde verhaal vanaf 1-2-2013. maar nu moet ik dus nog naar de bedrijfsarts. Ik hoop dat ze me de rust gunnen om thuis te herstellen,nu mijn werkgever toch niet meer met mij verder gaat.
En als ik beter ben wilt reumatoloog zich ermee bemoeien of er iets mogelijk is in gedeeltelijke afkeuring.
Ik hoop dat ik daat wat positiefs uit kan halen.

Bedankt voor de tip. Zal ernaar kijken.
Groetjes simone
simone1984
Lid
 
Berichten: 92
Reumavorm: Artritis psoriatica

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Johanneke » wo okt 24, 2012 1:50 pm

Ha Simone,

Wat ontzettend rot :!: Je moet nog zo lang met je lijf door, dus gun t rust. Ik hoop voor je dat er nu eindelijk een langer termijn oplossing komt. Die onzekerheid is niets.

groet Johanneke
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Blotevoetenstamper » zo okt 28, 2012 10:06 am

Hallo,
Ook ik loop tegen een werkgever aan die totaal niet wil meewerken en mij liever ziet gaan, dan blijven.
Probeer het zo kort mogelijk neer te zetten. Heb al veel operaties aan rug ondergaan, altijd zo snel mogelijk weer terug aan het werk gegaan en afgelopen maart een nekhernia operatie ondergaan waarbij 2 wervels zijn vastgezet. 4 Maanden na operatie vond bedrijfsarts het welletjes en ik moest weer gewoon aan het werk. Aangegeven dat de artrose die ik overal heb me parten aan het spelen is en het niet lukt. Specialist vindt dat ik eigenlijk niet meer kan werken. Nu inmiddels bijna 9 maanden thuis, gelukkig een andere bedrijfsarts gekregen die wel ziet wat er aan de hand is. Dat ik me niet aanstel. Naast de artrose zijn er nog meer gezondheidsproblemen.
Maar en dat lees ik ook hierboven bij jullie: Het totale onbegrip dat een werkgever heeft. Al doe je nog zo je best, ze hebben er geen begrip voor, ook ik moest mijn gewone uren draaien (ook kantoorwerk), maar bij UWV zeiden ze ook, omdat je vorige keren te goed hebt ge-reintegreerd en telkens hebt gevochten om weer je werk te kunnen doen, verwacht men dat ook na een "simpele" nekhernia operatie.
Ik wens jullie ook sterkte met dit alles.
Tineke
Blotevoetenstamper
Lid
 
Berichten: 36
Reumavorm: poly-artrose

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Titia » ma okt 29, 2012 12:29 pm

Hoi Johanneke en Blotevoetenstamper (mooie naam.... :esmile: ),

er blijkt inderdaad weinig begrip uit jullie verhalen. Werkgevers zitten vaak ook in de tang van geld en regels van het UWV, maar enige menselijkheid zou wel plezierig zijn he?! Dank jullie voor het delen van deze verhalen, ik hoop dat nog meer mensen hun verhaal willen delen. Dat is wat ik nodig heb om bedrijven te leren hoe ze om moeten gaan met chronisch zieke medewerkers binnen het bedrijf.
Titia
Lid
 
Berichten: 15
Reumavorm: AP

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Blaine » ma okt 29, 2012 12:38 pm

Mijn verhaal is al wat ouder, zit ondertussen al 6 jaar thuis waarvan 4 afgekeurd.
Ik had een tijdelijk contract was net een paar maand aan het werk daar, toen ik in ene tijdsbestek van een paar weken helemaal niks meer kon, dus ziek moeten melden, en met spoed naar de reumatoloog, ik was op maandag bij de ha en zat op vrijdag al in het ziekenhuis voor allerlei onderzoeken en een week later kreeg ik de uitslag al dat ik ra had :shock: .
Dat hakt er even in, moest naar arbo arts, en die riep al direct de eerste keer dat ik er kwam jij komt nooit meer aan het werk doe je ene folder over de wia mee, wat heb ik zitten janken, en wat was ik boos, kom op zeg de eikel ik werd gewoon weer zo goed als beter, dacht ik. Achteraf gezien had die man het goed ingeschat maar dat wilde ik op dat moment niet horen, iedere keer als ik er heen moest kwam ik er zwaar depressief vandaan want dan zei ik gaat de goede kant op kan mijn vingers iets bewegen en dan kwam hij met kun je dit en dat en dat, uhm nee nou hoezo gaat het beter dan. Na een paar maand kwam er een nieuwe rayon manager langs, zich zwaar ongemakkelijk voelend met een bos bloemen en mijn ontslag papieren. En dat was het uwv nam het toen over dat duurde nog even wantdie hadden de ontslag datum verkeerd overgenomen dus na 6 maand moest ik daar eindelijk heen en ben ik nog dapper aan een reintegratietraject beonnen maar alleen 1x per week daar heen gaan was al te veel, dus dat is net wta geworden, in de tussentijd gekeurd en volledig afgekeurd dus al heel wat jaartjes thuis,
Tja dta was mijn werkverhaal wel een beetje :wink:
Afbeelding
Blaine
Lid
 
Berichten: 1008
Woonplaats: Twente
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Dani- » ma okt 29, 2012 5:04 pm

Ik zit midden in het proces van afkeuren. Binnenkort zullen de papieren hiervoor bezorgd worden. Door fouten van mijn werkgever kan het zijn dat ze verplicht worden mij nog een jaar uit te keren. Ze hebben zich niet gehouden aan het advies om een loopbaantraject te starten, werkgever zei dat dit te zwaar was voor mij.. Ondanks dat ik er positief in sta.

Intussen is er verplicht door de arbodienst een reintergratieproject opgezet. Aanstaande donderdag het eerste loopbaan gesprek. Nav de oordelen van bedrijfs en arbo arts kan ik 1 à 2 uur per week, vanuit huis, iets van een werkplicht vervullen.

Ik ben benieuwd naar mijn talenten! (Als die er zijn.. :mrgreen: )Wie weet voor de toekomst..
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor simone1984 » di nov 13, 2012 11:44 am

Hallo Blaine en Dani

Ik vroeg me af... Hebben jullie ook periodes dat jullie wel redelijk met alles uit de voeten kunnen?
Ik sta nu op het punt voor de derde x mn baan te verliezen doordat ik zo vaak ontstekingsaanvallen heb. Door arbo werd me aangeraden voor wia te gaan. Hij zei... Je hebt het nou 3x geprobeert incl omscholing,dat hoeven we geen 4de x te proberen. Maar tussen de ontstekingen door gaat het wel. Op de zeer vervelende,zware vermoeidheden na. Ik vraag me af of ik wel afgekeurd zal worden hoor... Gedeeltelijk dan.. Ik zou graag wel wat blijven werken... Of schat ik mezelf te hoog in?
Ik weet dat jullie er natuurlijk ook niet over beslissen maar weet totaal niet wat me te wachten staat..
Ik ga vanmiddag naar vakbond om uitleg te krijgen over verkorte wia aanvraag. Kreeg van uwv namelijk verschillende uitleg
1 dat zeker moet zijn dat je nooit meer beter word. Dat je stabiel ziek bent of dat het nog erger kan worden. (maar niet per se 100% arbeidsongeschikt)
2 Dat zeker moet zijn dat je nooit meer kunt werken.

Dat is nogal een groot verschil....

Daarbij is mn oude functie weer beschikbaar.. Die ik door bezuinigingen verloor en niet door ziekte... Zou ik het nog 1x erop wagen? Toch weer ertegenaan gaan... En hopen dat ik niet weer zo hard op mn snuffer ga...

Wat een vragen he?
Hihi

Dani succes met de keuring. Hoop dat eruit komt wat voor jou het beste is
simone1984
Lid
 
Berichten: 92
Reumavorm: Artritis psoriatica

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Dani- » do nov 15, 2012 1:16 pm

Is die oude functie lichter dan de functie die je nu had en niet aankon?
Ziet je werkgever het zitten?
zou jij het aankunnen om nog een keer op je snufferd te vallen, als je ook dit niet aankan?

Heleboel vragen terug.. :mrgreen:

ik wil het liefst volledig worden afgekeurd of voor 80 tot 100%, mijn lijf kan het ect niet aan. Zoals het er nu uitziet wordt het één van de twee..

groetjes
dani
Avatar gebruiker
Dani-
Lid
 
Berichten: 391
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Blaine » za nov 17, 2012 9:54 pm

Mijn antwoord is erg simpel nee ik heb nooit rustige periodes, ik ben niet stabiel en heb altijd ontstekingen mijn voeten zijn al 6 jaar lang altijd ontstoken dus ondertussen staan de botten gewoon in die stand maar we blijven hoopvol op medicatie diewerkt.
En als je denkt dat die nieuwe functie kan werken voor je overleg met jewerkegever en probeer het, niet geschoten is altijd mis.
Afbeelding
Blaine
Lid
 
Berichten: 1008
Woonplaats: Twente
Reumavorm: RA

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor simone1984 » zo nov 18, 2012 5:23 pm

Hallo Dani en Blaine

De functie is wel minder zwaar ja... Ik kan het alleen moeilijk vergelijken omdat ik daar werkte voordat mn kindje geboren is. Bij mn laatste baan,die ik overigens definitief kwijt ben, moest ik voor het eerst mijn leventje en werk inplannen met een baby erbij.. Dus het kan natuurlijj heel goed dat die baan nu ook te zwaar gaat zijn.
Maar ik heb besloten ervoor te gaan. Dan kan ik mezelf nooit verwijten dat ik niet ALLES heb geprobeert.

Wat erg hoe jullie lijf lijdt onder deze ziekte... En wat mooi hoe jullie anderen altijd een hart onder de riem proberen te steken .

Groetjes simone..
Ik hou jullie zeker op de hoogte! :)
simone1984
Lid
 
Berichten: 92
Reumavorm: Artritis psoriatica

Re: Onderzoek Chronisch ziek en werk

Berichtdoor Krieltje » zo nov 18, 2012 6:26 pm

Hallo, hier mijn verhaal:
In de winter van 2011-2012 kreeg ik ineens heftige ontstekingen in mijn schouders, polsen, handen en heupen. Hierdoor heb ik me in totaal bijna 2 weken moeten ziek melden van mijn werk. Ik had voor de tweede keer een halfjaar contract op detacheringsbasis, dat zou begin januari aflopen. Hierna kreeg ik een uitzendcontract, een achteruitgang, want dan kunnen ze je op elk gewenst moment eruit zetten. In februari kwam de diagnose: ra. Twee weken later kon ik vertrekken. Ze gaven dat natuurlijk niet op als reden, maar ik weet wel beter.
Ik kwam in de WW.
Na de diagnose heb ik direct plaquenil voorgeschreven gekregen, in het begin in combinatie met 3x 600 mg ibuprofen, wat ik in de loop van de tijd mocht afbouwen, omdat het heel goed ging en ik bijna geen ontstekingen meer had. In juli dit jaar gebruikte ik alleen nog plaquenil.
Intussen zat ik natuurlijk niet stil, en vond een baan waar ik in augustus kon starten. Omdat ik me top voelde, heb ik bij de sollicitatie niet vermeld dat ik ra heb. Ik kreeg van deze baan de indruk dat je veel van je plek af moest, - ideaal - want de heel tijd zitten is niet goed. Helaas bleek dit vies tegen te vallen. Ik zit vrijwel de hele dag in dezelfde houding. (administratief werk). Ik mag in de lunchpauze alleen bij uitzondering even naar buiten. De telefoon moet bemand blijven. Dit wist ik van te voren niet. Daarnaast is de ruimte waarin ik zit, erg koud, zo rond de 16 graden. Dat wist ik natuurlijk ook niet toen ik in de zomer kwam solliciteren. De verwarming staat wel aan, maar warmer wordt het niet. Ik vrees voor hoe het is als het straks winter wordt. Nu red ik het nog met veel lagen kleding en een warme sjaal om, alleen mijn handen zijn ijskoud. Ik heb intussen alweer een paar keer weer ontstekingen gehad en bijna dagelijks pijn. Die kou helpt daaraan niet mee. Maar op mijn werk zeggen ze gewoon dat ik me maar warmer moet aankleden. :roll:
In augustus begonnen en nu alweer 7 dagen ziek gemeld, das niet best. Ik heb een halfjaarcontract, maar betwijfel of dit verlengd gaat worden. (Inmiddels weten ze dat ik ra heb.) Door die ontstekingen gebruik ik weer terug 3 x 600 mg ibuprofen per dag en 12 tot 15 paracetamols, niet echt gezond maar ik moet toch wat om door te kunnen gaan.
Ik werk 40 uur per week, dat heb ik ook altijd gedaan. Minder werken is voor mij geen optie, ik ben alleenstaand en moet dus voor voldoende inkomen zorgen.
Krieltje
Nieuw lid
 
Berichten: 2
Reumavorm: RA

Volgende

Keer terug naar Werk en reuma

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Advertentie

cron