Pagina 1 van 2

Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo jul 19, 2015 4:49 pm
door Casperb71
Gebruik nu zo'n 1,5 jaar en ben er bijna vanaf. Behalve mijn 18 kg die ik ben aangekomen.
Gestart met 20 mg per dag en zit nu in de laatste weken van 2,5 mg en minder per dag.

Met name de laatste 4 a 5 weken ben ik erg moe, stram, spieren willen niet en heb energie van een slak.
Zit in de positieve voorbereiding van de vakantie, maar voel mij gewoon klote en baal dat er haast niets uit mijn handen komt.

Ik weet dat je afkickverschijnseken kan hebben bij de afbouw, maar volgens mij is mijn dosis al zo laag, dat dit haast geen effect meer kan hebben.

Heeft iemand een dergelijke ervaring?

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo jul 19, 2015 9:19 pm
door jopie1982
Zelf vergelijkbare dingen gehad met afbouwen, maar ik had hogere dosis en gebruikte echt uit nood.
Misschien een keer extra je bloed laten controleren?
Wie weet heb je ergens te kort van, komt de ziekte terug of toevallig heel wat anders.
Keer bellen met je verpleegkundige kan nooit kwaad als het erger wordt of je het niet vertrouwd.
Succe ermee.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo jul 19, 2015 9:41 pm
door Lalage
Juist het laatste stukje kan de meeste ellende geven. Ik moest van 10 naar 0 en dat ging niet zonder afkickverschijnselen: misselijkheid enzo. Nog even doorzetten en je bent er helemaal vanaf, hopelijk al voor je vakantie of red je dat niet?

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: ma jul 20, 2015 1:31 pm
door Hermione
ik ben pasgeleden bij een endocrinoloog geweest, en daar veel uitleg gekregen over afbouwen van prednison. Als je lange tijd geslikt hebt, ben je een junk, compleet verslaafd aan dat spul, dus afkickverschijnselen. Die kunnen aanhouden, tot een tijd na het daadwerkelijke stoppen. Daarnaast moeten je bijnierschorsen zelf weer de productie op gaan pakken, en dat gaat in het begin nog moeizaam, dus ook daar kun je klachten van krijgen.

Al met al heel normaal, de klachten die jij beschrijft horen er echt bij. Ik ben bezig met afbouwen, nu dankzij die arts extra langzaam, met 1mg per keer naar beneden. Ik heb ervoor gekozen om rondom de vakantie even een afbouwstop te houden, ben een paar weken geleden van 11mg/dag naar 10mg/dag gegaan, nu even op deze dosering blijven, en dan ná onze vakantie ga ik naar 9mg/dag.

Het is en blijft een heel gedoe, en ik wens jou en iedereen die hiermee te maken heeft veel succes! En fijne vakantie natuurlijk.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: do aug 20, 2015 7:16 pm
door Marij
Na 4 jaar prednisongebruik nu helemaal zonder. Helaas vervelende na-symptomen(?) zoals druk in voorhoofd en gevoel van prikkende ogen. Herkent iemand dit?

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: do aug 20, 2015 8:38 pm
door Casperb71
Ik ben, na 1,5 jaar, nu officieel sinds 2 weken volledig "schoon" Bloedwaardes zien er goed uit en voel mij heel goed. Vooral niet meer moe. Duidelijk afkickverschijnselen gehad in de afgelopen 2 maanden. Ook ben ik inmiddels 5 kg afgevallen.
Wel merk ik dat ik nu wat vatbaarder ben voor verkoudheid en zijn mijn spieren wat strammer.
Ik ben positief en hoop dat de spierreuma zich voorlopig gedeisd houd.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: do aug 20, 2015 10:36 pm
door Marij
@Casperb71 wat waren jouw afkickverschijnselen?

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: do aug 20, 2015 10:43 pm
door Casperb71
Marij schreef:@Casperb71 wat waren jouw afkickverschijnselen?


Ik voelde mij beroerd, trillende handen en mijn lijf deed overal zeer. Was ook erg moe. Had dit 2 maanden geleden soms en het werd steeds vaker. Zeker toen ik er bijna vanaf was. Nu voel ik mij weer fris en niet meer moe.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: za feb 25, 2017 9:19 pm
door Mimoto131
Ik moest stoppen met de prednison. Na een week kreeg ik koortsaanvallen, geen eetlust meer en voelde mij zo ziek. Terug naar de pretnison en binnen 1 dag was het over. Nu dus weer aan de pretnison. De dokter zegt wanneer ik weer moet afbouwen het met babystapjes moet.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo feb 26, 2017 8:51 am
door Lalage
Mimoto131 schreef:Ik moest stoppen met de prednison. Na een week kreeg ik koortsaanvallen, geen eetlust meer en voelde mij zo ziek. Terug naar de pretnison en binnen 1 dag was het over. Nu dus weer aan de pretnison. De dokter zegt wanneer ik weer moet afbouwen het met babystapjes moet.

Er zijn van die afbouwschema's om inderdaad heel langzaam te gaan. Dan lukt het vast!

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo feb 26, 2017 1:47 pm
door Martijn
Hoi Casper,

Hoort er helemaal bij. Ik ga altijd per 2.5 miligram, en dan alterneren voor ik echt zak (dus ene dag bijvoorbeeld 7.5, en andere dag 5, en dan weer 7.5). Ik houd me ook niet altijd aan de afbouwschema's, want die gaan eigenlijk veel te snel. Liever rustig aan dan je zo ** voelen. Het afbouwen is niet fijn... Sterkte!

Groeten,
Martijn

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: zo feb 26, 2017 8:53 pm
door Lalage
Martijn schreef:Ik ga altijd per 2.5 miligram, en dan alterneren voor ik echt zak (dus ene dag bijvoorbeeld 7.5, en andere dag 5, en dan weer 7.5). Ik houd me ook niet altijd aan de afbouwschema's, want die gaan eigenlijk veel te snel.

Het schema wat ik had werkte ook met alterneren. In een aantal weken bouw je dan 2,5 mg af, heel langzaam dus, maar dat had ik wel nodig bij die laatste stapjes. Anders werd ik misselijk :S

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: ma feb 27, 2017 3:11 am
door Henk
Dit schema
https://www.nhg.org/sites/default/files ... dnison.pdf
wordt nog steeds gebruikt.
De eerste periode (week) ga je 1x 2,5 mg minder slikken; de tweede periode 2 x 2,5 mg en na 7 periodes slik je dan iedere dag 2,5 mg minder en kun je opnieuw beginnen met 1 x 2,5 mg minder.
Gemakkelijk bij de houden en meestal zonder al te serieuze 'problemen'.
Nadeel: Wanneer je met een hoge dosering begint, kost het afbouwen wel veel tijd.

Morgen naar de reumatoloog om o.a. de uitslagen van het bloedonderzoek en de Dexa botdichtheidstest te bespreken. Hopelijk begint zij niet over het afbouwen van mijn (5 mg p.d.) Prednisolon, want het draagt wel bij aan mijn 'levensgeluk'. :roll:

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: ma feb 27, 2017 6:05 pm
door Henk
Voor mogelijk geïnteresseerden...
Zojuist teruggekeerd van de reumatoloog. Bloed was vergelijkbaar met vorige onderzoeken, reuma viel mee en de uitslag van het botdichtheidonderzoek was geen reden om mijn medicatie (incl. Pantoprazol en Prednisolon) aan te passen. Volgende afspraak bij haar niet over 4 maar over 6 maanden. Samengevat: Goed nieuws, waar het dit specialisme betreft.

Re: Ziek bij afbouw Prednison

BerichtGeplaatst: ma feb 27, 2017 6:34 pm
door Arkan
Dat is dan toch wel fijn nieuws. Hopelijk voor jou blijft het met de reuma rustig zodat je de 6 maanden tot je volgende afspraak kan overbruggen.