Ziekmelding vanuit verlofdagen

Reuma en werk botsen nogal eens. Hier kun je erover praten!

Moderator: Martijn

Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » za mei 23, 2015 5:24 pm

Wat ik heb begrepen lezen er hier wel eens deskundigen mee op het gebied van arbeidsrecht en dat soort zaken. Nu heb ik heel veel verstand van techniek, maar niet van regeltjes.

Ik heb een brief ontvangen van mijn werkgever waarin men de volgende 2 dingen heeft voorgelegd:
1.) Volgens het bedrijfsreglement wordt een verlofdag afgeschreven bij een 2e ziekmelding binnen een kalenderjaar, conform CAO artikel 73.
Ten aanzien van de werknemer die zich gedurende een kalenderjaar voor de tweede keer
arbeidsongeschikt meldt anders dan ten gevolge van zwangerschap en/of bevalling, zal de werkgever
één dag waarop niet wordt gewerkt vanwege arbeidsongeschiktheid aanmerken als een door de werknemer
opgenomen verlofdag

2.) Bij medisch bezoek geldt dat de eerste 8 uur voor rekening zijn van de werkgever, indien dit wordt overschreden zullen de overige uren ten laste komen van de vrije dagen van de werknemer.

Het eerste punt lijkt mij duidelijk. Op 1 ding na: Gaat dit om elke 2e ziekmelding, elke ziekmelding na de eerste of alleen de 2e ziekmelding?

Van punt 2 wil ik graag weten of dit wel toegestaan is. Ik doe er altijd echt alles aan om mijn fulltimebaan volledig in te vullen. Rust extra uit in het weekend en sta soms echt met de tranen in de ogen te sleutelen. En de laatste tijd dus wordt ik zo de stress in gejaagd dat ik allerlei spanningsklachten heb ontwikkeld.
Ik ben echt gek op mijn werk, betrokken en geen mietje wat ziekmelden betreft. Het punt is alleen dat therapeuten en artsen ook graag tijdens kantoortijden willen werken. De betrokkenheid met je werkgever kan hierdoor een fijne deuk oplopen. :(
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor jopie1982 » za mei 23, 2015 10:56 pm

Altijd moeilijk en frustrerend dit soort regels. En ook wel weer begrijpelijk.
In mijn cao staat het dat er bij je tweede ziekmelding een dag wordt afgeschreven, en ook na iedere ziekmelding die daarna volgt. Let op.....tot je boven wettelijke uren op zijn. Bij ons mogen ze niet aan de wettelijke verlofuren komen.
Staat er niet meer bij in je cao.

Wat punt twee betreft is het bij ons ook anders.
Per x 1,5 uur Ed en daarna voor jezelf.
Heb je geen mogelijkheid een x wat in te halen, over te werken enz?

Verder zou ik gewoon even met juridisch loket bellen.
Daar hebben ze er ook behoorlijk wat verstand van.

Belangrijkste laat je je er vooral net gek door maken.
Probeer in gesprek te blijven.
Sterkte.
jopie1982
Lid
 
Berichten: 196
Reumavorm: AP

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » za mei 23, 2015 11:36 pm

jopie1982 schreef:Belangrijkste laat je je er vooral net gek door maken.

Dat was ik zeer zeker niet van plan. Het is heel erg zuur, zeker als je bedenkt dat ik een collega heb die echt heel lang (bijna een jaar) thuiszit met iets aan zijn been. Maar die dus fulltime thuiszit. En ook nog verlofdagen opbouwt...
Als die weer gaat werken heeft hij gewoon 24 dagen in een jaar verdiend. Omgekeerde wereld van wat rechtvaardig is.

Ik snap heel erg goed waarom deze regels er zijn. Maar alsnog wordt je vreemd aangekeken als je vroeger weggaat. Dit terwijl het dus blijkbaar op een gegeven moment als verlof gezien wordt. Terwijl je naar een therapeut toe gaat in de hoop aan het werk te kunnen blijven.

Het is allemaal oneerlijk. Gestraft worden met een aandoening, gebroken in het weekend omdat het energie vreet, ziektekosten die je extra maakt en dit als beloning. Ik troost mij maar met de gedachte dat ik zo weinig verlof heb op (kunnen) nemen afgelopen jaar. Heb ik nog wat over om het mee te voldoen. Al had ik die dagen liever ergens anders voor gebruikt.

Ik heb echt medelijden met hen die nog zwaarder gestraft worden dan mij. Ik lees de verhalen hier mee. Maar ook in de kranten. Dat terminaal zieken, die misschien nog een half jaar hebben, gewoon door het UWV 40 uur tewerkgesteld worden. Echt triest.

Bedankt voor je reactie Jopie.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Lalage » zo mei 24, 2015 8:49 am

Werk jij 40 uur? Dat vind ik sowieso knap, ik zou dat nooit redden, ook niet toen ik nog geen reuma had. Die energie heb ik gewoonweg niet.
Ik werk dus 32 uur en artsbezoeken plan ik op mijn vrije woensdag. Maar nu ben ik onder behandeling bij een alternatieve arts die niet op woensdag werkt. Dus dan moet ik toch onder werktijd weg. Mijn baas vindt het prima. Officieel moet ik het inhalen, maar ik los het op door mijn lunchpauze door te werken en smokkel verder een beetje. Als ik mijn werk maar goed doe, zal niemand dat erg vinden.
Wel zou ik het heel vervelend vinden om vakantiedagen te moeten inleveren, want die rust heb ik juist hard nodig en vorig jaar heb ik mij wel zes keer ziek moeten melden :( Gelukkig werkt dat bij ons niet zoals bij jou. Oneerlijk is het inderdaad.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor jopie1982 » zo mei 24, 2015 12:51 pm

Ik ken dat gevoel maar al tegoed. Zelf werk ik ook voluit. Geeft alles, eigenlijk teveel, en dat is mijn eigen domme schuld.
Maar het is idd jammer als je zo je best doet je daar het gevoel van krijgt gestraft te worden.
Zelf probeer ik ook veel op mijn vrije dagen te plannen maar dat lukt echt niet altijd helaas.

Maar probeer eens een gesprek met p&o aan te gaan.
Wie weet kunnen ze toch wat voor je betekenen.

Sterkte.
jopie1982
Lid
 
Berichten: 196
Reumavorm: AP

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor tinus » zo mei 24, 2015 8:44 pm

Het leven is gewoon niet eerlijk.

CAO Motorvoertuigen

ad 1)
Artikel 73
Ten aanzien van de werknemer die zich gedurende een kalenderjaar voor de tweede keer arbeidsongeschikt meldt anders dan ten gevolge van zwangerschap en/of bevalling, zal de werkgever één dag waarop niet wordt gewerkt vanwege arbeidsongeschiktheid aanmerken als een door de werknemer opgenomen verlofdag. Het aantal van het vakantietegoed van de werknemer af te schrijven uren is gelijk aan het aantal uren dat de werknemer op de eerste dag van arbeidsongeschiktheid volgens dienstrooster had moeten werken met een maximum van 8 uren.

ad 2)
BIJLAGE 5.
Doktersbezoek
Onder doktersbezoek wordt verstaan een bezoek aan de huisarts, de tandarts, een specialist of een therapeut waarnaar is verwezen. De werknemer zal proberen doktersbezoek buiten werktijd te laten plaatsvinden. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn zal de werknemer na overleg met de werkgever zoveel mogelijk het doktersbezoek aan het begin of aan het einde van de werkdag plannen. Werkgever zal het salaris doorbetalen over de tijd die voor het doktersbezoek, binnen de dagelijkse werktijd, nodig is tot een maximum van twee uur. Voor een bezoek aan een specialist geldt een maximum van vier uur. Voor of na het doktersbezoek dient de medewerker de overige uren te werken. Op verzoek van de werkgever zal de werknemer schriftelijk moeten kunnen aantonen dat het doktersbezoek etc. daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het maximale aantal te vergoeden uren zal niet meer dan acht bedragen op jaarbasis. In bijzondere gevallen kan in overleg met de werkgever hiervan worden afgeweken. Vóór 1 april 2003 bestaande regelingen blijven gehandhaafd.
"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".
Huub Buijssen.
tinus
Lid
 
Berichten: 310
Reumavorm: RA - AP

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » zo mei 24, 2015 11:02 pm

Lalage schreef:Wel zou ik het heel vervelend vinden om vakantiedagen te moeten inleveren, want die rust heb ik juist hard nodig en vorig jaar heb ik mij wel zes keer ziek moeten melden Gelukkig werkt dat bij ons niet zoals bij jou. Oneerlijk is het inderdaad.

Da's een waar woord dat je die rust hard nodig bent. Sowieso houd ik er al rekening mee dat ik bijvoorbeeld niet een compleet weekend ga klussen omdat ik anders mijn werk niet vol kan houden.
En als je je dan ziek moet melden, voel je je al rot genoeg. Dat zul jij ook ongetwijfeld kennen.

jopie1982 schreef:Maar probeer eens een gesprek met p&o aan te gaan.
Wie weet kunnen ze toch wat voor je betekenen.

Ik kreeg zaterdag een brief thuis van onze nieuwste aanwinst van p&o sinds een week. Het bedrijf heeft geen moment aan mij gevraagd hoe het kan dat ik 3 keer ziek ben geweest. Of dat ik al die uren doktersbezoek heb moeten maken. Ik zit niet voor mijn plezier bij de peut of de cardioloog, maar mede door de stress op het werk.
Maar hoe ga je in zo'n gesprek? Dan moet je al aangeven dat je een chronische aandoening hebt en die bezoeken echt nodig zijn om te kunnen blijven functioneren. Mijn chef weet er inmiddels van, maar ik denk niet dat hij gepraat heeft.
Aan de andere kant kan ik ook wel begrijpen dat je niet wilt blijven investeren in de doktersbezoeken van een werknemer waaraan je niets ziet. Maar vragen kan geen kwaad. Dus dat het per brief moet vind ik gewoon sneu en onpersoonlijk.

tinus schreef:Het leven is gewoon niet eerlijk.

En daar kan iedereen op dit forum zijn/haar stukje over meepraten. Bedankt voor je link Tinus.

Het is mij in ieder geval duidelijk geworden hoe mijn CAO in elkaar steekt. Vanaf nu ga ik er iets anders mee om. Ga proberen om wat handiger mijn bezoeken te plannen. (bijvoorbeeld tweewekelijks bij de peut, wat niet helpt)

Wat ik wel doe is dat ik mijn rug recht ga houden. Ik laat mij niet kisten door deze tegenslag. Ik sta deze dagen af in de wetenschap dat ik wel eerlijk omga met mijn verlof. Dat ik weet dat ik mijn uiterste best doe om te kunnen blijven werken.
En als ik dan eens vroeger wegga, ga ik met een glimlach in plaats van een rottig gevoel. In plaats van mij schuldig te voelen mijn collega's in de steek te laten weet ik vanaf nu; Het zijn míjn verlofuren. Dus zonnebril op en genieten van de extra vrije tijd. 8)

Dat je dan ook nog een arts moet bezoeken vanwege je aandoening is maar bijzaak.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor jopie1982 » zo mei 24, 2015 11:54 pm

Mss eens met een vertrouwenspersoon gaan praten?
jopie1982
Lid
 
Berichten: 196
Reumavorm: AP

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Lalage » ma mei 25, 2015 8:02 am

jopie1982 schreef:Mss eens met een vertrouwenspersoon gaan praten?

Die kunnen niet zoveel, behalve meedenken...
Ik zit ook te denken aan de bedrijfsarts, al moet je het dan ook maar net treffen.
Lalage
Lid
 
Berichten: 575
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor zeeuws meisje » ma mei 25, 2015 10:27 am

Het zijn nou eenmaal de afspraken die gemaakt zijn bij het CAO overleg. Natuurlijk is het zuur, maar in mijn werk moest ik ALLE uren die ik kwijt was aan doktoren etc met verlofuren compenseren. Ik zat daar niet zo mee. Handig plannen is al 1 ding, en aangezien ik om 9 uur ook nog kon beginnen, als ik maar 8 uur werkte die dag, kon ik het redelijk goed opvangen.

Wrenchman, je kunt je ook afvragen of je nog wel 40 uur kunt werken. Als je wekelijks een aantal uren kwijt bent voor bijv therapie (wat ik een beetje uit je verhaal begrijp) is het dan niet verstandiger om je bijvoorbeeld voor 4 uur per week ziek te melden? Ik denk dat het heel zinvol kan zijn als jij eens met je bedrijfsarts gaat praten hierover. Op dit moment ben jij (dus) niet in staat om 40 uur te werken.
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » ma mei 25, 2015 11:42 am

Misschien is het wel handig om met de bedrijfsarts te gaan praten. Ik voel mij wel een beetje een faalhaas als ik mij dus een gedeelte ziek moet melden, maar het klinkt wel logisch.
Het grootste nadeel hiervan is dat mijn werkgever er een handje van heeft om dergelijke werknemers meteen op de shortlist te zetten bij een volgende 'reorganisatie'. (als ik daar al niet op sta ;) )
Wat ik in ieder geval niet ga doen is uren inleveren. Dit heb ik wel geleerd uit verhalen van mede forumleden die vervolgens arbeidsongeschikt raakten.

Volgende vraag: In hoeverre is het toegestaan voor een werkgever om, in een later stadium, dit soort zaken te regelen? Het gaat namelijk over ziekte en doktersbezoek over 2014. Dit jaar ben ik sowieso aan de beurt, maar heeft een werkgever het recht om 5 maanden na het verstrijken van het jaar hier nog op terug te komen? Het is toch gebruikelijk dat je samen aan het eind van het kalenderjaar de balans opmaakt. Dat je dan een overzicht moet krijgen van je verlofdagen.

Ik heb besloten om dinsdag met mijn chef te gaan praten over hoe ik hiermee verder moet. Afhankelijk van de discussie vandaag neem ik de info die naar voren komt mee. Ik ben benieuwd hoe hij aankijkt tegen deze manier van 'zaken doen'.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor DaisyD » ma mei 25, 2015 12:26 pm

O, wat erg is dit zeg... Het zal wel suf zijn, maar ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit soort problemen zich ook kunnen voordoen. Ik heb geen 'wachtdagen', hoef nooit verlofdagen in te leveren en elk dokters/specialistenbezoek is in de tijd van de baas. En dat zijn in bepaalde periodes vaak meerdere bezoeken per maand, waarmee ik soms wel de helft van de dag kwijt ben. Nooit een leidinggevende of collega gehad die er iets negatiefs over gezegd heeft. Respect hoor Wrenchman, en alle anderen die hiermee gecontronteerd worden. Het maakt jullie leven extra lastig, en dat zou niet nodig moeten zijn.
Avatar gebruiker
DaisyD
Lid
 
Berichten: 146
Reumavorm: RA

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » ma mei 25, 2015 9:25 pm

DaisyD schreef:O, wat erg is dit zeg... Het zal wel suf zijn, maar ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit soort problemen zich ook kunnen voordoen.

Ik ook niet. Het is helemaal een 'steile leercurve' geweest voor mij sinds de eerste keer dat ik bij de huisarts kwam. Ik denk dat velen dat kunnen onderschrijven.
Ik ken ook de verhalen van hen die in een re-integratietraject gedouwd werden en dan ook nog 32 uur er bij mochten werken. Dus in 1 middag 2 uur in de auto, diverse artsen bezoeken en weer 2 uur terug. En het hele weekend nodig om op te laden.

Gezond zijn scheelt je een hoop gedonder aan je hoofd... Maar ik heb het nog niet zo heel slecht hoor. Sommigen worden echt als een hond behandeld. Zo voel ik het nog niet.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor DaisyD » di mei 26, 2015 12:38 pm

ja, gezond zijn scheelt gezeur! Maar dat neemt niet weg dat ik de faciliteiten die ik heb als rijksambtenaar (ben ik al 30 jaar en ik heb nooit een andere werkgever gehad), vaak als vanzelfsprekend beschouw. En dan schrik ik echt wat ik soms van andere mensen op dit forum lees met betrekking tot hun werk.
Avatar gebruiker
DaisyD
Lid
 
Berichten: 146
Reumavorm: RA

Re: Ziekmelding vanuit verlofdagen

Berichtdoor Wrenchman » di mei 26, 2015 6:36 pm

Het is nog een stukje erger dan verwacht. Het is niet persoonlijk, deze maatregel. Het treft ook een groot aantal collega's. Er is mondeling even niets aan te doen, dus ik ga het met p&o opnemen, zoals hiervoor al geschreven is. (waarvoor dank!)

Ik ben benieuwd wat er te 'regelen' valt...
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 851
Reumavorm: SOLK

Volgende

Keer terug naar Werk en reuma

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

Advertentie